Gyökérkezelés új technikával – elektromos gyökércsatorna bemérés

A gyökérkezelés a fogszuvasodás vagy egyéb trauma miatt sérült fog megtartásának lehetősége. Egy megfelelően kitisztított és gyökértömött fog, igaz nem élő szövetként, de akár élethosszig is a szájban maradhat és betöltheti funkcióját. Jó esetben alternatíva a fogeltávolítás helyett. Jogos igény tehát mind a páciensek, mind a fogorvosok részéről, hogy a gyökérkezelés tökéletesre sikeredjen. Természetes tehát a gyökérkezelési technikák fejlődése, az elmúlt 5-8 évet tekintve e fogászati terület is hatalmas változáson ment keresztül.

Gyökérkezelés gépi gyökércsatorna megmunkáló eszközökkel

A gyökérkezeléssel kapcsolatban a páciensektől legtöbbször negatív véleményt hallunk: félnek tőle, hogy pokolian fájni fog és rettentő sokáig tart. Talán e vélemények és sztereotípiák valós élményekből fakadnak, azonban átlagos esetben a kezelés mégsem ezt tükrözi. Mi, fogorvosok sokszor tapasztaljuk, a sztereotípiák inkább a nem tudás, az információ hiánya miatt keletkező űr kitöltésére születnek. A valódi tapasztalás, ha nem is hasonlítható össze egy kellemes vasárnap délutáni popkornozós mozi élménnyel, mégsem mutat olyan ördögi képet, mint ahogy azt sokan lefestik.

Valójában mennyire fájdalmas a gyökérkezelés és az új technikák ezen mennyire képesek változtatni?

Ha egy fogászati kezelésre készülve minden pillanatban a fájdalmas gyökérkezelés fantáziáját vetítjük magunk elé, akkor a kezelés tényleg fájdalmas lesz, hiszen a páciens mindenképp megteremti a maga “igazát”. Ha azonban objektíven, kicsit távolabbról és több információ birtokában szemléljük a gyökérkezelés folyamatát, meg kell állapítsuk, hogy a legtöbb esetben a helyi érzéstelenítés tökéletes érzéstelenséget eredményez, így a gyökérkezelés 98%-ban tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Léteznek olyan esetek, amikor a fogbél, a fogideg olyan erős gyulladásban van, hogy nem lehet megfelelően elérzésteleníteni. Sajnos ez előfordul. Ilyenkor vagy várni kell és gyógyszeres terápiával kicsit túlélni a gyulladás zenitjét, ezután az érzéstelenítő már hatni fog, vagy a lehető leggyorsabban túlesni a fájdalmas részen, ami kb. 10-15 másodpercig tart.

A gyökérkezelések nagy része azonban krónikus gyulladásban levő, elhalt fogon történik, így fogbél már halott szövetként várja a fogászati fúrót. Természetesen ilyenkor is jól jön az érzéstelenítés, a gyökércsúcs körüli gyulladt szövetek a kezelésre fájdalmasan reagálhatnak. Egy normál adag érzéstelenítő injekció ilyenkor azonban tökéletes eredményt ad.

Mégis mi az, hogy gépi csatorna megmunkálás, nem mindegy az nekem?

A fogbél eltávolítását következő események már nem fájdalmasak, ám gépi megmunkálás nélkül rendkívül lassúak tudnak lenni, emellett a kézi műszerekkel végzett kezelés kevésbé precíz eredményt ad. A gépi csatorna megmunkálással a fogorvos a gyökércsatorna bemérését követően percek alatt végzi el a feladatot. Az űrkutatásból a fogászatra hagyományozott nikkel-titán vágó eszközökkel a preparálás gyorsan megy, a tű nem törik be a csatornába. A gépi feltárás során a bemért hossznál a vágóeszköz visszafordul, így a túltágítás esélye szintén jóval kisebb, mint a kézi preparálásnál. Az eljárás során a csatorna teljes hosszában megfelelő méretűre tágítható, így a fertőzött szövetek eltávolítása fizikailag nagy hatékonysággal megtörténik.

Természetesen a fizikai kipucolás után következnek még a lézeres vagy egyéb antimikrobiális fertőtlenítő eljárások is, de a gépi preparálással már kiváló alapot teremtettünk a gyökérkezelés következő fontos lépéseihez, a fertőtlenítéshez, illetve gyökértöméshez.

Több hasznos információ a gyökérkezelésről.

Miért kell a gyökércsatornát bemérni?

A szakmai elvek szerint egy gyökértömés akkor precíz, ha „csúcsig ér és falálló”. Ezek az izgalmasan hangzó szakmai terminusok lényegében az jelentik, a gyökértömés töltse ki a gyökércsatorna teljes belső tartamát, hosszában érjen el teljesen a gyökér csúcsáig – ne legyen rövidebb és ne legyen annál hosszabb sem – illetve a tömés és a gyökércsatorna fala között rés ne maradjon.

Amennyiben egy gyökértömés rövidebb, úgy a gyökértömés és a gyökércsúcs között megmunkálatlan, vagy kitöltetlen terület marad. Ez pedig esélyt jelent a baktériumoknak, a fennmaradó üres teret szívesen elfoglalják. Ha a gyökértömés hosszú, úgy a gyökeret körül ölelő érzékeny szöveteket irritálhatja. Mindkét lehetőség elkerülendő, hiszen – ha nem is feltétlenül, de magában hordja a gyulladás ismételt kialakulásának lehetőségét.

Ha a gyökércsatorna hosszát pontosan meg tudjuk határozni, nagyobb esélyünk van pontos hosszúságú gyökértömés elkészítésére. Ezért törekszünk a gyökércsatorna pontos bemérésére.

Ez a technika garanciát ad arra, hogy a gyökérkezelés sikerül?

Sajnos a gyökércsatornák lefutása, elágazódásai anatómiai variációi sok nehézséget okozhatnak a gyökérkezelés során. Vannak olyan csatornák, melyek szájadékát nem lehet megtalálni, így feltárni és bemérni sem. A baktériumok azonban méretüknél fogva mégis megtalálják, tehát a gyulladás a gyökér csúcsán kialakul. Az ilyen csatornában tenyésző baktériumok kényelmesen hátra dőlhetnek – a fogorvos nem fog rájuk találni.

Vannak olyan gyökércsatornák, amelyek szájadéka fellelhető – ekkor a fogorvos még boldog – azonban szétágazik, eltűnik a csatorna valahol a foggyökér közepén. Teljes stop, nem lehet továbbmenni. Már a fogorvosnak, a baktériumok ugyanis az elágazó extra szűk csatornákba is kényelmesen beférnek, így bátran élősködhetnek tovább.

Sajnos számtalan akadálya lehet még annak, hogy egy gyökérkezelést a legjobb technikák mellett sem sikerül tökéletesen elkészíteni. A gyökércsatorna bemérés akkor segít – ilyen szerencsére a legtöbb gyökércsatorna – mikor a csatorna szájadéka fellelhető és a hossza feltárható. Ilyen esetben azonban biztosabb és jobb eredményt érünk el, mintha bemérés nélkül készítettünk volna gyökértömést.

Több információ a gyökérkezelésről.

Érdekes lehet még az Ön számára

GYORS SEGÍTSÉG FOGPANASZOKRA

GYORS SEGÍTSÉG FOGPANASZOKRA

Mit tehetünk és mi áll a háttérben, ha hidegre, melegre vagy ráharapásra érzékennyé válik a fogunk? Javaslatok arra az időszakra, amíg eljut kedvenc fogorvosáig...

Tudjon meg többet!
GYÖKÉRKEZELT, SZÜRKE FOGAK FEHÉRÍTÉSE

GYÖKÉRKEZELT, SZÜRKE FOGAK FEHÉRÍTÉSE

A gyökérkezelt fog belsejében nincs élő szövet, így idővel a színe eltér az élő fogak színétől. Hogyan lehet egy hét alatt kivilágosítai az ilyen fogakat?...

Tudjon meg többet!
GYÖKÉRKEZELÉS UTÁN FÁJDALOM

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁN FÁJDALOM

A gyökérkezelésen túlesett fogban nincs idegszövet. Mégis előfordul, hogy a kezelés után fájdalom lép fel. Vajon mi lehet a fájdalom oka és hogyan kezelhető…

Tudjon meg többet!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés