Fogászati rendelő 4. – kényelmes fogpótlások

A foghiányok pótlása igazi szakmai kihívás. A páciens természethűt szeretne, vagy még annál is szebbet. Hosszantartót, melyet cserélni sosem kell, hiszen nem érinti a nyál kémiai pH változása, a baktériumok dühödt támadása, sem a hideg fagylalt utáni forró húsleves hő tágító hatása, sőt még a rágás sokszor herkulesi ereje sem. Az íny hosszú évek elteltével is ugyanott tapad ahol korábban, sőt a merev porcelánleplezés is örökre fent marad. Mi fogorvosok is álmodozunk ilyenekről, sajnos ez a termék azonban még a XXI. században nem elérhető.

Amin lehet javítani, azon javítsunk

Amíg türelmesen várakozunk az eszményi fogpótlás eljövetelére, persze nem ülünk karba tett kézzel, figyeljük a tudomány újító törekvéseit. Természetes, hogy a páciensek jogos igényeinek meg akarunk felelni, mindig van olyan terület, amin javítani lehet. Ha gondosan odafigyelünk, eljárunk neves szakmai konferenciákra, alaposan végigtanulmányozzuk a szaklapokat, hamar találunk valami valóban nagyszerűt. Az egyik ilyen módszer az egyéni harapás beállítás.

Miért fontos az egyéni harapás beállítás?

A harapás még annál is inkább egyéni, mint a cipőnk mérete. Tehát mindenkinél nagyon más. A legtöbb fogorvosi rendelőben úgynevezett középértékű artikulátort, azaz az alsó és felső fogsorok egymáshoz viszonyított helyzetének beállításához szükséges, átlagolt méretekre beállított eszközt használnak.

A középértékű artikulátort azonban úgy képzelhetjük el, mintha mindenkinek mondjuk, 39-es cipőt kellene hordania, függetlenül attól, hogy 42-es vagy épp 35-ös a lába. Persze a zseniális fogtechnikus mesterek e hiányosságon rengeteget finomítanak a munka elkészítése során, majd a fogpótlás átadásakor a fogorvos további javításokat végezhet a fogpótlás felszínén, hogy az minél kényelmesebb legyen. Sok esetben ezzel a módszerrel is megfelelő harapást lehet beállítani.

KaVo Protar 7® - egyéni értékek beállítása

2011-ig mi is középértékű artikulátorokban készíttettük el a fogtechnikussal a fogpótlásokat, igyekeztünk, hogy ezzel a megszokott, évtizedek óta jól bevált rendszerrel elérjük a lehető legtöbbet.

A tudás azonban folyamatosan csiszolódik, a fogorvos változik, szakmai igényessége pedig nem hagyja nyugodni. A technika őrülten tör előre, így a nyughatatlan fogorvos számára előbb utóbb megoldást kínál.

A szakmai konferenciákon, majd egyéni gnatológiai (a fogsorok mozgásaival és az állkapocsízülettel foglalkozó tudomány) továbbképzéseken sikerült elsajátítani az egyéni harapás beállítás mikéntjét, majd megvásároltuk az ehhez szükséges precíz fogászati eszközöket, az egyéni értékű artikulátorokat és a hozzá szükséges arcívet. A technika átállásához a fogtechnikus labor együttműködése is kellett, ugyanúgy fel kellett szerelkezniük az új technikával, mint a fogorvosi rendelőnek.

A boldog állkapocs ízület

Az egyéni harapás beállítás előnye tagadhatatlan, a fogpótlások kényelmesebbek, az ízület nem kerül kényszerpozícióba a rágás során. A fogpótlás nem magas, az egyéni rágópályák mozgása nem akadályozott. Megint egy sikeres lépést tettünk. A fogpótlás besimulhat természetes közegébe, ezzel kényelmesebbé tehető a rágás, hosszú távon megelőzhetőek az ízületi panaszok.

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés