Fogínysorvadás megelőzése, hogyan őrizzük meg a fogakat idős korra?

Budapest Dental Fogászat > Rendelő > Örömmel menni a rendelőbe > Mit tegyünk azért hogy idősen ne nézzünk ki öregnek

“Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra…”

A bölcs mondások azért maradnak meg a köztudatban, mert valódi értéket hordoznak. Ami igazán érték, az pedig az élet minden területén megállja a helyét. A munkában éppúgy, mint az egészségünk megőrzése területén. A mindennapi fogápolás, a féléves fogorvosi vizit mind ahhoz járul hozzá, hogy a fogainkat hosszú távon, idős korunkra megőrizzük. A holnap már késő! A fogakat és a fogínyt ma kell ápolni ahhoz, hogy holnap is szolgálhassanak minket!

Adja meg Önmagának és fogainak ami jár:

 

Ápolja fogínyét és fogait mindennap alaposan és ne felejtse el a féléves fogorvosi vizitet.

Megfelelő hozzáállással, hacsak nincs valami komoly általános háttérbetegség - a fogak igenis megőrizhetőek idős korra is. Van akinek ez könnyebb, van akinek többet kell érte tennie - ez az élet minden területén így van. Vannak szerencsésebbek, erős rágóizmokkal, kemény csonttal nekik a fogínysorvadásra való esélyük sokkal kisebb, mint a vékony, csontozatot örökölt finom alkatúaknak, akiknek nagyobb odafigyelésre van szükségük. Alapos fogápolás nélkül azonban bárki elvesztheti idő előtt a fogait, míg tudatos egészségmegőrzés révén sokkal többet tehetünk magunkért, mint gondolnánk!

Tudatos hozzáállás
Öngondoskodás mindennap

Napi 2x2 perc
okos fogápolás

Rendszeres fogorvosi
kontrollvizsgálat

Hiszünk abban, hogy a fogászat Öröm is lehet! Tartson velünk!

Fogápolás tudatosan és hatékonyan. Napi 2x2 perc az egészséges fogakért és fogínyért

Azt mindenki tudja, hogy naponta legalább 2x 2 percig kellene fogat mosni. Amit ezen újítani lehet, az az, hogy hogyan állunk hozzá és mit teszünk valóban azalatt a 2 perc alatt? Van e valami mélyebb célunk ezzel a 2 perccel, vagy miközben minden egyeben járnak a gondolataink, csak úgy ímmel ámmal végigsimítjuk a fogainkat? A tudatosabb hozzáállás kialakításához hasznos lehet, ha a mosdó előtt állva felteszi magának az alábbi kérdéseket:

  • mi a célom most ezzel a fogmosással?
  • mennyire vagyok tisztában a fogaim és a fogyínyem állapotával?
  • vajon mire van most szüksége a fogaimnak?

Ha sikerült ráhangolódni a fogaira, könnyebben hozhat döntést: Itt és most a lehető legalaposabban kitakarítom a fogaim közül a lepedéket! És hogy ehhez mi kell? Íme egy hasznos cikk a valóban hatékony fogápolásról, kattintson!

Fogápolás tudatosan és hatékonyan. Napi 2x2 perc az egészséges fogakért és fogínyért

Hogyan előzhető meg a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás lényegében a fogágy pusztulását jelenti és ennek következtében a fogak meglazulását. A fogágy több szövetből épül fel, leegyszerüsítve egy csontfalakkal illetve fogínnyel körülvett árok, amelyben a fog kötőszövetes rostokkal függeszkedik. A fogágy, azaz a csontos fal egyrészt az egyénre jellemző biológiai öregedés során valamelyest visszahúzódik, másrészt különböző gyulladásos folyamatok révén a csontfal lebomolhat a fog körül a fogíny pedig ezzel összhangban visszahúzódik a fog nyakáról.

Hogyan előzhető meg a fogínysorvadás?

A biológiai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Segíteni azonban sokat segíthetünk, megfelelő táplálkozással, fog és fogínyápolással, azzal, ha a gyulladás lehetőségét nem engedjük kialakulni illetve ha már van kialakult ínygyulladás, akkor azt mielőbb kezeljük vagy kezeltetjük, hogy ne alakuljon ki mélyebb íny alatti folyamat.

A fogínysorvadás megelőzésének legfontosabb tényezői a következők:

Tudatos hozzáállás, hála, az egészségért, önbecsülés: Minden ezzel kezdődik. Ezek nem nagy szavak, hanem egyszerűen napi döntések sorozata. Testben levés, testtudatosság. A fogak és a fogíny fontosságának, értékének tudatosítása. A fogak szerepe a rágásban, a beszédben és a mosolygásban. Hogy mi mindenre kell a fog és milyen nagyszerű, hogy rendelkezem velük.

Táplálkozás: A rágás fontossága. Figyeljük meg egyszer rágóizmainkat egy sárgarépa elrágcsálása közben és egy hamburger elfogyasztása során. Vajon milyen erő hat a csontokra az egyik és a másik esetben? Ugye nem nehéz kitalálni. A rágás, az erős használat pozitív módon hat a csontokra, így a fogágyra is. A szervezetben, minden amit használunk, az erőtől duzzad, és minden amit nem használunk sorvadni kezd. Egyen tehát minél több olyan ételt, amelyet rágni tud! Ahol izmokat használ, nem csak nyeldekel.

Légzés: A normál, egészséges típusú légzés orron át történik. A száj evésre és beszédre való, nem légzésre! A szájlégzés - és sajnos nagyon sok páciensünk szájlégző - során a nyelv alacsonyan helyezkedik el, nem tartja a szájpadot. A szájpad magassá, gótikussá válik. A száj és a nyálkahártyák kiszáradnak. Mindez károsan hat a fogínyre és a fogágyra. Kevesebb az oxigénellátottság, alacsonyabb az immunrendszer aktivitása, hajlamosabb a fogíny a gyulladásra. Szájlégzéssel kb. a 70%-nyi oxigén jut be egy lélegzetvétellel a tüdőnkbe, mint orrlégzéssel! Ha észreveszi, hogy szájlégző, mielőbb segítsen magán! Légzésterápia, mozgásterápia, manuálterápia, jóga… addig gyakoroljon, míg a szájlégzés helyett újra orrlégzőkké nem válik! Sokkal fontosabb mint gondolná!

Minél előbb annál jobb!

 

Az egészséges fogíny nem vérzik!

 

A fogínygyulladás első tüneteinek megjelenésekor a folyamat még könnyen kezelhető! Ne várja meg, míg a probléma már mélyebbre hatol, mert a kezelés lehetőségei fogynak, és a sikerarány csökken!

Fogászati vizit és kezelési lehetőségek: Az egészséges fogíny nem vérzik. Nem szabad elbagatellizálni ezt a fontos tünetet! A kezdeti fogínygyulladás gyorsan és egyszerűen kezelhető, fogkőeltávolítással. Minél mélyebbre hatol a folyamat, annál kevesebb az oxigén az adott szövetrétegben, így annál inkább anaerob (oxigén jelenléte nélkül működő) baktériumok szaporodnak el a lepedékben. Az anaerob baktériumok pedig igen agresszív toxinokat termelnek, következésképpen az ínygyulladás után már a csontos fogágy pusztulása zajlik.

A fogorvosi módszerek sikere annál jobb, minél korább fordul a fogínyproblémával az orvoshoz.

De! Fontos tudni, hogy az elpusztult csont már nem épül vissza. Az adott kezelés az éppen zajló folyamat megfékezésére, a gyulladás okának eltávolítására alkalmas, de az elpusztult szövetet nem tudja pótolni! Speciális parodontológiai műtétekkel bizonyos mértékben az elpusztult fogágy állapota javítható, de ehhez már külön parodontológus specialistához kell fordulni…

Tetszett a cikk? Adhatunk még tippeket? Olvasson és legyen tudatos a fog és mosolyápolásban! A döntés az Öné, mi a segítségünket ajánljuk Önnek!

A hatékony fogápolásról

Hasznos tudás a hatékony fogápolásról.
Kattintson és őrizze meg a fogai egészségét!

Tovább

Legyen büszke a mosolyára!

Az Ön fogai is igazi kincsek! Tegyen értük! Válassza a Budapest Dental Fogászat szolgáltatásait!

Tovább

Ha jó fogorvost keres

Tapasztalat, empátia, szakértelem. Válassza a Budapest Dental Fogászat fogorvosait!

Tovább

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés