Gyökércsúcs eltávolítás vagy resectio

A gyökércsúcs amputáció (resectio) célja:

Olyan sebészeti módszer, melynek elsődleges célja a fog megtartása. A fogorvos vagy szájsebész általában, mint utolsó mentőövként nyúl ehhez a műtéti eljáráshoz, azaz mint utolsó lehetőség a fog megtartására.

A gyökércsúcs amputáció (resectio) lényege:

A műtét során az orvos a gyökértömött fog gyökércsúcsi részét, mely feltételezhetően fertőzött eltávolítja. A műtét előfeltétele a körülményekhez képest legtökéletesebb gyökértömés!

Persze a legtöbb esetben épp azért próbálja meg még a fogorvos a fogeltávolítás előtt a gyökércsúcs amputációs műtétet, mivel a gyökértömést nem sikerült valami miatt tökéletesen elvégezni. Ezek az okok nagy vonalakban a következőek:

  • a gyökértömés a gyökércsatorna anatómiai rendellenességei miatt nem végezhető el tökéletesen (szűkült, görbe, elágazik, stb.)
  • a tökéletesnek tűnő gyökértömés után 6 hónappal a röntgenfelvétel szerint a gyökércsúcson mégis gyulladás jelei láthatóak

A gyökércsúcs amputáció (resectio) kivitelezése:

Diagnózis:
Röntgenfelvétel mindenképp szükséges. Nem elegendő panoráma röntgenfelvétel, intraorális kis röntgen felvételre is szükség van a részletek megtekintése végett. A digitális röntgenfelvételek részletgazdagabbak, jobban elemezhetőek
Előzetesen friss gyökértömés (6 hónapnál nem régebbi) szükséges, a törekedve a lehető legtökéletesebb gyökértömésre (lézeres gyökércsatorna tisztítás, gyökércsúcs bemérés). Amennyiben a gyökértömés régebbi, rezekció előtt ennek cseréje alapfeltétel!
Fontos tényező még a gyökér hossza – hiszen egy nem elegendően hosszú gyökérnél, ha a rezekció után nem marad elegendő gyökérhossz a fog megtartásához, akkor nem kivitelezhető a műtét. Általánosságban elmondható, hogy a resekálni kívánt hossz kétszeresének még a csontban rendelkezésre kell állnia ahhoz, hogy a műtét elvégezhető legyen (a rezekált rész tehát 1/3 része a gyökér hosszának)
Műtét:
A műtét érzéstelenítésben zajlik. Az ultracain DS Forte érzéstelenítő elegendő érzéstelenséget biztosít a fájdalommentes beavatkozáshoz. A műtét során a fog gyökere feletti metszésből tárja fel az orvos a fog gyökércsúcsi részét és a szükséges részt eltávolítja. Szükség esetén csontpótló anyagot is helyezhet az így keletkezett üregbe, majd az ínyt bezárja a műtéti terület felett. Kb. 1 hét múlva varratszedésre kell visszamenni, fél év múlva pedig kontrollröntgen javasolt.

A gyökércsúcs amputáció (resectio) sikeressége:

Amennyiben a műtét sikerült, a fog tünetmentessége és funkcióképessége 4-6 hónap múlva érhető el. A szakirodalom szerint az elvégzett gyökéramputációs műtétek 60-80 %-a ítélhető sikeresnek, a rendelői tapasztalatok sajnos ennél kisebb számot mutatnak. Fontos, hogy a műtét előtt, mielőtt döntene, ezzel tisztában legyen! A gyökéramputációs műtét egy utolsó lehetőség a fog végleges eltávolítása előtt, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy ez a terápia valóban sikeres is lesz! Siker esetén azonban elkerülhető a fogeltávolítás és a következményes fogpótlás, mely mind pszichésen (megmaradó saját fog), mind esztétikailag (front zónában nagyon nehéz a kihúzott fog helyén az ínypapilla formájának visszaállítása), mind anyagilag kedvezőbb megoldást jelent.

Nem jelent sikertelenséget, amennyiben a fog tünetmentes, azonban az eltávolított területen az íny alatt a csontfelszín nem csontosan, hanem kötőszövetesen regenerálódik. Ez annyit jelent, hogy a fog panaszmentes, tökéletesen funkcionál, azonban tapintásra a műtét helyén nem a megszokott kemény csontos tapintat érezhető.

Sikeres rezekciós műtét után is javasolt félévenként a fogászati röntgenfelvételen való ellenőrzés!

A Budapest Dental Esztétikai Fogászat által ajánlott linkek hasonló témában:

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés