Fáj a fogam – mi lehet a baj?

A fogfájás az egyik legkínzóbb fájdalom. A fog minden ingert fájdalomként vezet az agyi érzőközpontok felé – ha hideg, ha nyom, ha meleg – a fognak minden fáj, ami érzés. A fájdalom egy jelzés: Valami baj van idebent, azonnali segítséget kérek! A szervezet okos, már korán jelez. Ne hagyja figyelmen kívül a figyelmeztető jeleket! Már akkor érdemes fogorvoshoz fordulni, mikor épp csak jelezget!

Mit tehetünk, hogy csillapítsuk a fogfájást, míg eljutunk a fogorvoshoz

Helyezzen jeges borogatást az arcán arra a helyre, ahol a fájdalmat érzi. Max 5 percig tartsa ott, és 20 perc szünetet tartson 2 jegelés között. Ha a hideg fokozza a fájdalmat (ez fogbélgyulladásnál előfordulhat), hagyja abba a borogatást!
Ha talál a háztartásában szegfűszeget vagy rozmaring levelet, akkor óvatoson rágcsálja el azokat a fájdalmas területen.
Ha a panasza fogínnyel kapcsolatos, egy masszírozó fogmosás, fertőtlenítő öblögetés segíthet. Ne ijedjen meg, ha vérzik a fogíny, puha sörtéjű fogkefével és finom mozdulatokkal nem tehet kárt. SŐT! Egy alapos fogmosás csodákat tehet a gyulladt fogínnyel!
Ha a fogbél gyulladt be sokszor nem is tudja, melyik foga fáj. Kisugárzik mindenfele, estére rosszabb a helyzet és borzasztó kínzó a fájdalom. Ezen a ponton sajnos nincs fogorvos nélküli segítség, mindenképp telefonáljon, hogy mihamarabb egy jó orvoshoz juthasson. Amíg ez meg nem történik, vény nélküli fájdalomcsillapító segítségét vegye igénybe.
Amennyiben főleg a felső fogsor felől érezhető a fájdalom és több fog fáj egyszerre, a következő próbát érdemes tenni: Hajtsuk a fejet előre néhány másodpercig és figyeljük meg, hogy érzünk e lüktetést, fokozódó fejfájást az arcüreg tájékán? Amennyiben igen, akkor előfordulhat, hogy arcüreg gyulladásunk is van. Az arcüreggyulladás lehet fog eredetű, vagy fogtól független is. A fogorvos mellett ilyen esetben érdemes a fül-orr gégészt is felkeresnünk!
Az orvosi zsálya forrázata kiváló fertőtlenítő hatású tea. Alkalmazását torok és fogíny gyulladása esetén javasolják. A fogínygyulladás oka a legtöbb esetben felrakódott fogkő, így a zsályás öblögetéssel csak átmeneti javulást fogunk elérni, a kiváltó ok felderítésére fel kell keressük a fogorvost, vagy  a dentalhigiénikust!
A melegre fokozódó fájdalom hátterében a leggyakoribb ok a fogbél elhalás. Az elhalt fogszövetek közt felszaporodó baktériumok a fog belsejében gázokat termelnek. A gázok kitágulnak a meleg hatására. A kitágult gáz feszít, ez pedig fájdalomérzettel jár. A legjobb, ha ilyenkor bejelentkezik fogászatra. A fogbél elhalásának tényét a fogorvosi vizsgálat és egy röntgenfelvétel általában gyorsan meghatározza. A kezelés legtöbb esetben: gyökérkezelés. Ilyen esetben legjobb, ha elkerüljük a meleg ételeket és italokat és a fájdalmat okozó fogat alaposan megmossuk fogkefével! Előfordulhat, hogy az alapos fogmosással kimosunk onnan egy olyan lepedék, fogkő vagy fogszövet darabot, amely lezárta az elhalt fogbél nyílását. Ezzel egy időre megkönnyebbülhetünk, de a fogorvos felkeresését ebben az esetben se halasszuk el!
A legáltalánosabb fájdalomcsillapítók, melyeket fogfájásra javasolnak, a diclofenák tartalmú gyógyszerek (pl. Cataflam, Flektor, Flektor por). Az egyszerűbb ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítókat vény nélkül is lehet kapni, ezek is hatásosak, bár hatóidejük a legtöbbször rövidebb ideig tart. Fontos, hogy betartsuk a mennyiségi korlátot és a beszedési szabályokat! Az Aszpirin szintén hatásos és gyorsan ható fájdalomcsillapító. Problémát okozhat azonban, ha a fogorvos a fájdalmas fog eltávolítása mellett dönt! Az aszpirinnak ugyanis véralvadás gátló hatása van, mely a szájsebészeti műtéteknél nem előnyös! A legfontosabb pedig, hogy mielőbb jelentkezzünk be fogrvoshoz!

SEGÍTSÉG! MIT TEGYEK...

Mit tegyek, letört  a fogam, vagy egy fogdarab

Problémám van a fogtöméssel, érzékeny, fáj

Megmozdult,
letört, kiesett a fogtömésem

Hidegre, melegre, nyomásra érzékeny a fogam

Egy már gyökérkezelt fogammal van gondom

Kis pukli van a fogam mellett
a fogínyemen

Figyeljen a kezdeti jelekre

Egy komoly fogfájás nem alakul ki váratlanul a semmiből, mindig vannak figyelmeztető jelek, hogy valami nincs rendben. Ha Önnél még nincs komoly fogfájás, de az alábbi jelekkel már találkozott, ne halogassa, keressen fel egy jó fogorvost mielőbb:

FOGÍNYGYULLADÁS JELE LEHET

Fogmosáskor rendszeresen vérző fogíny. Szájhigiéniai kezelés szükséges lehet!

FOGKŐ JELENLÉTÉRE UTAL

Gyulladt duzzadt íny a fogkorona mellett. Szájhigiéniai kezelés szükséges lehet!

ROSSZ TÖMÉSRE UTALHAT

Ráharapásra érzékenység vagy nyilalló fájdalom egyszer-egyszer


ELHALT FOGRA UTALHAT

Olyan mintha meghosszabbodott volna a foga, kellemetlen ráharapni, de nem fáj állandóan

SZUVAS FOGRA UTALHAT

Hideg vízre, üdítőre fellépő fájdalom, mely azonnal elmúlik, ha a hideg már nem éri a fogat

FERTŐZÖTT FOGBÉLRE UTALHAT

Meleg étel által kiváltott feszítő fájdalom, mely azonnal elmúlik, ha a meleg már nem éri a fogat


FOGSZUVASODÁSRA UTAL

Édes ételnél érzékeny vagy fáj a fog, azonnal elmúlik, ha az édes már nem éri a fogat

FOGSZUVASODÁS JELE LEHET

Kellemetlen bűz egy-egy fog, fogtömés vagy fogkorona mellől fogmosáskor, vagy ha megszívja a fogát

MÁSODLAGOS FOGSZUVASODÁS

Megmozdult fogtömés, elrepedt fogtömés, tömés mellett letört fog, cuppogó fogkorona vagy tömés


1. FOGÁSZATI ÁLLAPOT FELMÉRÉS

Kezdje el mielőbb a fogfájás okának felderítését! Jelentkezzen be fogászati állapotfelmérésre! Jelezze, hogy fogászati panasza van, hogy munkatársunk mihamarabb találjon az Ön számára időpontot!

Bejelentkezem

2. TALÁLJON EGY JÓ FOGORVOST

Egy jó fogorvos megtalálására még sürgős panasz esetén is fordítson elegendő időt! A gyógyuláshoz szüksége lesz arra, hogy fogorvosa ne csak profi legyen, de empatikus is, akivel összhangra talál.

Fogorvosaink

3. FOGÁSZAT BUDAPEST SZÍVÉBEN

Talán Önnek is fontos, hogy a fogászat gyorsan és jól megközelíthető helyen legyen? Rendelőnk a Szent István körúton a Vígszínház mellett található. Busszal és autóval is kiválóan megközelíthető helyen!

Kapcsolat

Érdekes lehet még az Ön számára…

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés