Barázdazárás, tejfog tömés árak

Budapest Dental Fogászat > Kezelések > Fogtömés > Barázdazárás árak

Barázdazárás gyermekkorban

Mire jó a barázdazárás?

A mélyen barázdált őrlőfogak könnyen áldozatául esnek a fogszuvasodásnak. A mély barázdákba a ragacsos étel, lepedék könnyen megtapad. A hagyományos barázdazárás olyan eljárás, mikor a mély barázdát egy folyékony anyaggal a fogorvos feltölti, majd megvilágítja, amitől az kemény lesz. Így a felszíni érdesség megszűnik, a lepedék megtapadásának esély csökken, így az örlőfogak rágófelszíni szuvasodása megelőzhető!

Mikor optimális elvégezni a barázdazárást?

A megelőzés gyermekkorban, a maradó fogak előtörése utáni egy évben a legoptimálisabb. A hatos fogak 6-7 éves korban törnek elő, tehát 7 éves kor körül optimális ezen fogak barázdásinak zárása. A hetes fogak 11-12 évesen bújnak elő, így az ezt követő időszakban. Bizonyos esetekben a kisőrlő fogak barázdáinak zárására is szükség lehet, ezt 9-10 éves kor körül érdemes ellenőrizni.

Minden gyereknek érdemes barázdazárást kérni? Minden fogszuvasodást meg lehet így előzni?

A válasz mindkét kérdésre: NEM. Azonál a gyermekeknél érdemes barázdazárást kérni, ahol az őrlőfogakban olyan mély, szűk barázdarendszer található, mely sokkal jobban hajlamosít a fogszuvasodásra. De vannak olyan formályú őrlőfogak is, ahol a barázdák tágasak, könnyen tisztíthatóak, így ezeknél nincs szükség barázdazárásra.

Másrészt fontos tudni, hogy a barázdazárással csak a rágófelszíni barázdák szuvasodása előzhető meg! A fogak oldalsó felszínét ez a kezelés nem érinti és szuvasodás innen is indulhat. Tehát előfordulhat, hogy egy rágófelszín felől barázdazárt fog, az oldalsó felszínéről, a két fog közötti terület felől szuvasodni kezd. Az oldalsó fogfelszín felől történő fogszuvasodás megelőzésének egyetlen módszere az alapos fogmosás és a fogközök alapos tisztítása. Itt olvashat bővebben a hatékony fogápolásról...

Fájdalmas a barázdazárás?

A hagyományos barázdazárás fogfúrás nélkül történik, pár perc alatt elvégezhető és teljesen fájdalommentes! Amennyiben a barázdák nagyon szűkek, mélyek és elszíneződöttek, előfordulhat, hogy kiterjesztett barázdazárást végez a fogorvos. Ez azt jeleni, hogy egy apró fúróval feltárja a zománcban futó barázda szájadékát. A zománc feltárása minimalinvazív beavatkozás és fájdalommentes.

Építsük a kapcsolatot a fogakkal már gyermekkorban! A fogszuvasodás igenis megelőzhető!

Egy ősi kínai mondás nagyon szemléletesen ír a megelőzés kulcsszerepéről:
“Ha megelőzés helyett a kialakult betegséget kezeled, az olyan, mintha szomjasan kezdenél kutat ásni…”

Elgondolkodtató ugye? Hát én, fogorvosként is elgondolkodtam ezen, hogy hogyan lehetne ezt a bölcs szemléletet minél hamarabb megteremteni a gyermekeknél. Hiszen a fogszuvasodás nagyon egyszerűen megelőzhető lenne. Miért van mégis annyira sok embernek olyan sok szuvas foga?

A válaszom az lett, hogy úgy kell elkezdeni, hogy ki kell építeni a kapcsolatot a fogakkal. És ezt bizony el kell kezdeni már gyermekkorban. Már a tejfogakkal, de a legjobb időszak a fogváltás.

El is lehet kezdeni a kapcsolat építését a Hatos fog rituáléval, melyről bővebben itt olvashat. Ha Önnek kisiskolás gyermeke van, olvassa el kérem! Megéri. Ha velem tart, a gyermeke ép fogakkal nőhet fel! Csak a szülei tudnak segíteni ebben, senki más! Tartson velem!


Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés

Kedves Pácienseink!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, mindannyiunk érdekében, szeretnénk támogatni azokat az erőfeszítéseket, amelyek a járvány megfékezésére irányulnak. Most mindennél fontosabb az Önök, valamint munkatársaink és családtagjaik teljes biztonsága.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatának megfelelően

rendelőnkben, fokozott biztonsági intézkedések mellett,
csak sürgősségi fogászati ellátást végzünk.

Ügyeleti nyitva tartás – csak előzetes bejelentkezés esetén:

Hétfő: 10.00 – 12.00
Csütörtök: 10.00 – 12.00

Telefonos ügyeletünk jelenleg nem folyamatos! 1 munkanapon belül minden hívást feldolgozunk és visszahívunk.

Bejelentkezés és további információk:

Tel: 06 70 314 44 44; E-mail: info@budapestdental.hu

Bízunk benne, hogy közös összefogással rövid időn belül visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Amint lehetségessé válik, várjuk Önöket ismét a megszokott szakértelemmel, törődéssel és szeretettel!

Dr. Némethy Miklós
Vezető főorvos
Budapest Dental Fogászati Centrum

Bezár