Barázdazárás – az éppen kibújt őrlőfogak védelmére

A barázdazárást gyermekeink fogának megóvása érdekében 6-14 évek kor között javasolhatja a fogorvos a mélyebb fogbarázdák védelmére. A frissen kibújt ép, szuvasodástól mentes maradófogak rágóbarázdái sokszor tisztíthatatlanul mélyek, kacifántosak. A barázdazárás e járatok feltöltésével véd a fogfelszíni szuvasodás ellen.

Barázdazárás

A barázdazárás a rágófogak mély barázdáinak védelmében végzett, egyszerű fogászati eljárás. A gyermekek első maradó foga a 6-os fog, mely a tejfogak mögött tör elő 6 éves korban. A tejfogak ekkor még nem váltanak, az első maradó rágófog sokszor a szülők számára észrevétlenül jelenik meg a legutolsó tejfog mögött.

A mélyen barázdált hatos fog, a fogorvosok tapasztalata szerint sajnos sokszor már 7 éves korra szuvasodásnak indul. Pedig hivatalosan és nem hivatalosan is ez a legfontosabb és legnagyobb rágófog, így egészsége és védelme nagyon fontos.

Barázdazárás – árak

A hatos fogak korai szuvasodásának hátterében épp az állhat, hogy a tejfogak mögött kibújó fog a szülők számára észrevehetetlen, a gyermek pedig még nem elég gondos és alapos, hogy a fogat megfelelően tisztítsa.

A barázdazárás a fogfelszíni szuvasodás megelőzése érdekében tett fogászati beavatkozás. A kezelés lényege, hogy a barázdákat kitöltjük, így sima felszínt kapunk, mely könnyebben tisztítható, a szuvasodás kialakulásának esélye így sokkal kisebb.

VIGYÁZAT! A barázdazárás a fog oldalsó részét, mely elöl az utolsó tejfog felé, hátul pedig a később kibújó hetes fog felé néz, nem védi! Így a fogak tisztítására barázdazárás után is éppúgy oda kell figyelni, mint előtte, ez egy plusz védelem, nem pedig fogmosás helyettesítő kezelés!

Mikor optimális barázdazárást végezni?

A fogszuvasodás gyakran a rágófelszín mély barázdáinak aljára bejutott baktériumok elszaporodása következtében alakul ki. A frissen kibújt őrlőfog természetesen nem szuvas, azonban barázdarendszere már meg van, sokszor nagyon mélyre terjed a fog belseje felé. A mély barázdajáratok rendívül jó élőhelyet jelentenek a baktériumoknak és az étel is könnyen beleragad.

A barázdazárás legeredményesebben a frissen kibújt, ezért még egészen biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén alkalmazható. Minden kibúvó őrlőfogat ugyanúgy lehet védeni, mint az elsőnek kibújó hatosokat. Barázdazárásra a következő életkorokban és fogaknál van lehetőség végezni:

  • Gyermekeknél 6 éves kor után a maradó 6-os fog szuvasodásának megelőzésére
  • Serdülőknél 11-12 éves kor után a maradó 7-os fog szuvasodásának megelőzésére
  • Fiatal felnőtteknél mélyen barázdált kis és nagyőrlőfogak szuvasodásának megelőzésére, terjesztett barázdazárás végezhető

Kiterjesztett barázdazárás

A barázdazárás technikája

A mély barázdát óvatosan kefével kitisztítjuk, majd fényre kötő anyaggal feltöltjük, feltöltés után megvilágítjuk. Az anyag tökéletesen feltölti a barázdarendszert, a későbbi bakteriális elfertőződést megakadályozza. Fúrást nem igényel, pár perc alatt elvégezhető, fájdalommentes és szinte láthatatlan beavatkozás.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés