Régi amalgám tömések cseréje, az amalgám tömés alternatívái

Az amalgám – mely a közhittel ellentétben nem amalgán – az utóbbi évek nagy fogászati mumusa. Számos cikk és tanulmány jelenik meg pro- és kontra az amalgámmal kapcsolatban. Egyre kevesebben, de vannak, akik védik, és akadnak olyanok, akik betiltanák. A különböző cikkek és tanulmányozása során joggal bizonytalanodhat el a kedves olvasó – mit is tegyen amalgámtöméseivel?

Budapest Dental Fogászat álláspontja amalgámtömések ügyében

Rendelőnkben nem alkalmazunk amalgámtöméseket. Az amalgám alternatívájaként kisebb és közepes szuvasodások esetén esztétikus tömőanyagot, nagyobb kavitás esetén műanyag, porcelán vagy arany inlay betétet készítünk.

Régi amalgámtömés cseréjét akkor javasoljuk, ha mellette másodlagos szuvasodás fedezhető fel, ebben az esetben az új tömés már fémmentes esztétikus anyagból, vagy aranyból készül.

Rendelőnkben amalgám tömés cseréjére gyakran kerül sor esztétikai megfontolásból, mikor a páciens a szürkésfekete színt száműzni szeretné a szájából.

Jól funkcionáló, esztétikailag nem zavaró amalgámtömés cseréjét önmagában nem indítványozzuk, kérésre természetesen kicseréljük.

Leggyakoribb alternatíva – esztétikus fényre kötő fogtömés

Kis- és közepes kavitásokban, illetve kedvező feltételek mellett nagyobb foganyaghiány pótlása esetén is kiválóan alkalmazható tömőanyag. Színe tökéletesen illeszthető a fogak színéhez. Míg az amalgám tömés egy óvatlan ásítás során még a szomszéd szemét is kiütötte, addig az esztétikus tömés láthatatlanul, természetes módon simul össze a zománc színével. Kedvezőbb a foghoz való tapadása is, míg az amalgámtömés csak fizikailag, az üreg kialakítása miatt maradt bent a fogban, a fehér tömés kémiailag tapad a fogzománchoz.

Milyen a jó esztétikus fogtömés Fogtömés utófájdalom nélkül

Egyetlen előnye mégis volt az amalgámnak, a kedvezőbb árat leszámítva – mély szuvasodások esetén, mikor az üreget a fogorvos mélyen az íny alá kellett, hogy beterjessze, míg az amalgámtöméssel bátran lavírozhatott az íny alatti területen is, a fehér tömőanyag ilyen esetben már érzékenyen reagál. Egy szó, mint száz, sokkal nagyobb szuvasodásokat biztonsággal el lehetett látni amalgámmal, míg ugyanekkora üregekbe a fényre kötő tömés helyett ma inkább inlay vagy onlay elkészítését javasoljuk.

Nagyobb szuvasodások ellátása: amalgám helyett inlay vagy onlay

Az inlay vagy betét szó olyan tömést jelent, amit nem a fogorvos készít el helyben a rendelőben, hanem a kifúrt üregről lenyomat alapján a fogtechnikus alakítja ki, majd a kész inlay-t (befekvő betét) a fogorvosi rendelőben egy következő ülés alkalmával ragasztják be.

Manapság leggyakrabban műanyag bázisú és porcelán inlay-ek készülnek, ritkábban arany betét.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés