Meglazult fogak sínezése

A fogágybetegség következtében, a fogágy tartóereje gyengül, az íny visszahúzódik, ennek következtében a fogak meglazulhatnak. A fogágybetegség gyógyítása érdekében végzett szájhigiéniai és parodontológiai kezelések mellett szükségessé válhat a meglazult fogak megtámasztása. A sínezés, a szájhigiéniai kezelésekkel karöltve, hatékony módszer az enyhén mobilissá vált fogak élettartamának meghosszabbítására, segítségével akár évekig is megőrizhetőek a páciens saját fogai.

Amikor már nincsen segítség

Afogágybetegség előrehaladása során, idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Bizonyos esetekben sajnos a túlzottan mozgó fogakon már nem lehet segíteni, ilyenkor fogeltávolításra, majd valamilyen rendszerű fogpótlásra van szükség az eltávolított fogak számának függvényében.

Szájsebészet

Ha a tartószerkezet még nem pusztult el teljesen, még lehet segíteni

Afogínygyulladás kezelésének számos lehetősége van, a rendszeres szájhigiéniai kezelések és parodontológiai beavatkozások segítenek a fogíny állapotának rendezésében. Enyhébb esetben, ha a fogágy mély csontos szövete még nem pusztult el teljesen, van lehetőség a fogak mobilitásának csökkentésére. Az elpusztult csont nem nő vissza eredeti helyére – ilyet ne várjunk! A megmaradt csontállomány azonban gyulladásmentessé tehető, ezzel a további csontpusztulás esélye csökken, az ínynek lehetősége lesz feszesebben tapadni, ami a meglazult fog stabilitását növeli.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Ínytasakok kezelése Vektor terápiával

Fogínybetegségek kezelési lépései

Egy rövid esetbemutatás

Aképeken látható páciens alsó elülső fogai sajnos meglazultak. Az íny visszahúzódott, az ínypapillák elsorvadtak. A képeken látható, hogy a fogak közt „rés” keletkezett az íny visszahúzódása következtében. Az íny már nem a fog nyakán, hanem attól kb. 1-2 mm-el a gyökér irányában tapad. A röntgenfelvétel alapján e fogak csontos fogágya már az eredeti csontmagasság feléig húzódott vissza. Körülbelül ez az a szint, ahol a szájhigiéniai, sínezési kezelések még segítenek, és a fogakat még meg lehet próbálni megmenteni. Ennél erősebb csontpusztulás esetén többnyire már nem tudunk segíteni.

Fogínysorvadás háttere és kezelése

Sínezés jótékony hatása

Akezdődő mobilitás zavarhatja a harapást, rágást, kedvezőtlen esztétikai hatást nyújthat. A meggyengült tartószerkezetű fogak sérülékenyek, instabilak. Ilyen esetekben, sínezéssel egymáshoz erősíthetjük a fogakat, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkotnak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal, amellyel mintegy összeragasztjuk a fogakat; vagy híd segítségével (ha már van hiányzó fog is). A sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása illetve koronával való borítása elkerülhető, a stabilitás ezzel invazív beavatkozás nélkül fokozható.

A sínezés mellett a szájhigiénia is fontos

Asínezés nem oki terápia! A fogágy sajnos gyenge marad, ez a technika a fogágy egészségét nem képes javítani. A sínezés arra szolgál, hogy a még meglevő, ám mozgatható fogak minél tovább maradhassanak a szájban, eltávolításuk minél későbbi időpontra essen. Sínezés önmagában, szájhigiéniai, parodontológiai kezelések nélkül mit sem ér, és nem is készíthető.

Fogtisztítás mesterfokon Ultrahangos fogtisztítás, szájhigiénia – árak

Milyen a jól kialakított sín?

Asínt úgy kell elkészíteni, hogy a felszíne sima legyen, hogy a fogkő megtapadását ne segítse elő, ugyanakkor a fogak tisztítását se akadályozza. Sín viselése során nagyon fontos az alapos fogmosás, nem csak hagyományos módon, hanem speciális tisztító eszközökkel (interdentalis fogkefe) a sín és az íny közti területen is. A sín nem éri el az ínyt, így az alatta levő terület tisztítható marad. Rendszeres, negyedévenkénti professzionális fogtisztítás minden esetben javasolt! Önmagában csak a sín professzionális fogtisztítás nélkül nem készíthető!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés