Az ultrahangos fogkőeltávolítás vagy lézeres fogászati kezelés? Tudjon meg többet a fogágybetegségek különböző stádiumairól és azok kezelési lehetőségeiről

A Budapest Dental Esztétikai Fogászaton többféle módszert, és ezek esetleges kombinációit alkalmazzuk a fogínygyulladás, illetve fogínysorvadás kezelésére. A kezeléssorozat megkezdése előtt tisztázni kell: milyen eredmény várható a fogínysorvadás stádiumának, illetve a páciens életmódjának függvényében. Az alábbi oldalon pontos képet adunk a fogágybetegségek stádiumairól és azok kezelési lehetőségeiről.

1. STÁDIUM - Kiváló lehetőségek

A fogak körül az íny tökéletesen tapad, a fogak tökéletesen stabilak. Az általános fizikai állapot kitűnő. Egyszerűbb, akár ínyvérzéssel járó gyulladás ebben az esetben is előfordulhat, például kihagyott fogmosás esetén vagy fogközbe irritáló ételmaradék (pl. vékony dióhéj) beakadása esetén. Félévenként professzionális fogtisztításra érdemes bejelentkezni, azaz ultrahangos fogkőeltávolításra, esetleg Air-Brush sópolírozásra. Rendelőnkben leggyakrabban az ilyen jellegű fogtisztítást klinikai dentalhigiénikus munkatársunk végzi.

2. STÁDIUM - Jó lehetőségek

A fogak körül az ínynél már kicsit visszahúzódott, de fog mozgathatóság nincs. Nagyobb mennyiségű fogkőfelrakódás látható. A fogínygyulladás professzionális fogtisztítással, egy vagy két ülés során kezelhető. Félévenkénti gondozás szükséges. Érdemes dentalhigiénikus illetve fogorvos tanácsát kikérni a fogmosási szokások még tudatosabbá, korrektebbé tétele érdekében.

3. STÁDIUM - Reményteli lehetőségek

Az optimálisnál már nagyobb mértékben visszahúzódott az íny több fognál. Bizonyos stratégiailag fontos fogak (például első nagyőrlő fog, azaz 6-os fog) körül jelentősebb csontpusztulás, e fogak mérsékelten mozgathatóak lehetnek. Az esélyek jobbak nem dohányzó, a helyzet komolyságát belátó és a fogak megmentése érdekében valóban lépni akaró páciensek esetén.

A kezelés a fogkövek alapos eltávolításával kezdődik (egy vagy két ülésben). A régóta fennálló, visszatérő ínygyulladás esetén antimikrobális fotodinamikus terápiával a fertőzés jó eséllyel megszüntethető. A mélyebb fogínytasakoknál, egy-egy fognál mélytisztítás, Vektorterápia és lézeres fogínykezelés szükséges lehet, de nem a teljes szájra vonatkozóan.

4. STÁDIUM - Kérdéses esetek

Közepes vagy akár ennél súlyosabb fogíny-visszahúzódás mellett már jelentősebb a fogak mozgathatósága, mely gyakran generalizáltan jelentkezik.

Ilyenkor a kezelés ugyanúgy az ultrahangos fogkő eltávolítással kezdődik, azonban a mélyebb tasakok kitisztításához ez már nem elegendő. További kezeléseknek (Vektor terápia, mélytisztítás és lézeres kezelés) azonban csak akkor van értelme, ha a páciens valóban megérti az ügy komolyságát, és rendszeresen együttműködik.

A beteg fogaknál a tasakok kezelésére speciális parodontológiai mélytisztításra van szükség. Ez a kezelés fájdalommentesen, érzéstelenítésben végezhető el. A kezelés során Vektor terápia, mélytisztítás (kürett) és lézeres beavatkozás kombinálódik a fogágypusztulás súlyosságától függően.

5. STÁDIUM - Rossz, illetve reménytelen prognózis

Jelentős fogmozgathatóság, komoly dohányzás, rossz általános egészségi állapot esetén meglehetősen rosszak a kilátások. Ebben az esetben a kezelési terv a menthetetlen fogak eltávolítását tartalmazza, a megmenthető fogak esetén pedig a professzionális tisztítástól kezdve az összes parodontológiai terápiát be kell vetni. Amennyiben a szükséges fogak eltávolítása után a maradó fogakat sikerül stabilizálni, második ütemben elkészülhet a végleges fogpótlások kezelési terve.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés