Fogfehérítés foganként – gyökérkezelt szürke fogak esztétikai terápiája

A fogfehérítés speciális csoportját képezik azok az esetek, mikor nem a fogazat egészének világosítására törekszünk, hanem csupán egy-egy fog fehérítését tűzzük ki célul. Ennek természetesen abban az esetben van értelme, ha e fogak színe valamilyen okból különbözik a fogsor többi fogának színétől. A cél, hogy e feltűnően más színű, általában szürke árnyalatú fogakat a fogfehérítéssel esztétikailag „besegítsük” a többi fog közé.

Gyökérkezelt, elszürkült fogak

A gyökérkezelt fogak, ugyan funkciójukban tökéletesen működnek, nem élő szövetek. A halott fogszövet pedig sajnos idővel elszürkül. Az elszürkült fogak tehát többnyire nem élő fogak. A legtöbbször a páciens tudja, a fogát valamikor gyökér kezelték és a színe a kezelés után pár hónappal vagy évvel változott látványosan szürkébbre, mint a mellette álló egészséges fogak színe.

Ritkább az olyan eset, mikor nem történt gyökérkezelés, a fog mégis – általában elég hirtelen – elszürkül. Az ilyen fog nagy valószínűséggel szintén elhalt, gyökérkezelni szükséges. Az előzmények nélküli fogelhalást a legtöbb esetben véletlen trauma okozza, vagy nem jövünk rá az okára. Nagyon ritkán találkozni olyan esettel, mikor a szürke fog élő. Az elszürkülés okának hátterében a legtöbb esetben kóros fogérintkezés áll. A kóros fogérintkezés hátterében rossz harapási struktúra áll, így először oki kezelés, legtöbbször becsiszolás vagy fogszabályozás szükséges.

Mennyibe kerül a fogfehérítés

Lézeres fogfehérítés – lehetőség a szürke szín tompítására

A lézeres fehérítés elsősorban egyedülálló, erősen elszíneződött fogak kifehérítésére való. Az ilyen fogak gyökérkezeltek, vagy elhaltak és gyökérkezelésre szorulnak, mindenesetre nem élő fogak. A fehérítés lehetősége a lézersugár nagy energiájában rejlik, ebben az esetben a lézer katalizálja, beindítja, aktívan tartja a fogfehérítési folyamatot.

A kezelés során egy nagy koncentrációjú karbamid peroxidot tartalmazó anyagot viszünk fel a fog felszínére, illetve belsejébe. A karbamid peroxid a színanyagok szénmolekuláit képes szétbontani. Ha szétesik a szénmolekula, megszűnik az elszíneződést okozó szín is. A lézersugár ezt a fent leírt folyamatot katalizálja, sokszorosára gyorsítja.

Szürke fog lézeres fehérítésének lépései

Milyen esetben alkalmazzuk a lézeres fogfehérítést?

Némely esetben a lézeres fehérítés önmagában is megoldja az esztétikai problémát. Leggyakrabban azonban kiegészítő kezelésként használjuk és a fog végleges kezeléséhez a fogfehérítésen kívül egyéb esztétikai fogászati beavatkozások is szükségesek.

A lézerrel kifehérített foghoz új, világos, esztétikus fogtömést illeszthetünk, amivel a fog színe tovább javítható, természetessége fokozható.

A foganként alkalmazott lézeres kezelés mindig gyökérkezelt fogon történik. A lézeres kezelés a fog belsejében és külső felszínén is hat.

Élő fogak esetén, általában több fog együttes fehérítésére van szükség. Az egész fogazat fehérítésének igénye esetén nem a lézeres fogfehérítést, hanem a rendelőben végezhető fogorvosi fogfehérítést, vagy az otthoni fogfehérítést javasoljuk.

Lézeres fogfehérítés kombinálása rendelői, vagy otthoni fogfehérítéssel

Előfordulhat, hogy egyszerre állunk szemben az egész fogsor általános fogfehérítésének igényével, miközben a fogak egyike gyökérkezelt, elszürkült fog. Amennyiben ilyen esetben csak a rendelői, vagy otthoni fogfehérítést alkalmazzuk, minden fog egyenlő mértékben fehéredne, így a szürke fog, bár világosodna, ugyanúgy elütne a többi fog színétől.

Ha megfelelő esztétikai eredményt szeretnénk, akkor a szürke fog fehérítésére külön is szükség van, mely lézeres fehérítéssel végezhető el. Az egyedi fog fehérítése után következhet a fogsor minden fogának általános fehérítése, majd legvégül következik az eredetileg szürke fog esztétikus fogtöméssel való kiegészítése. Ezzel a protokollal kedvező esztétikai eredmény érhető el.

Többet szeretne megtudni az összes fogat érintő fogfehérítés eljárásokról? Olvasson tovább az alábbi témákban:

Kozmetikai Fogfehérítés Rendelői, orvosi fogfehérítés Otthoni fogfehérítés

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés