Bölcsességfogműtétek - szájsebészeti beavatkozások

A bölcsességfog(ak) eltávolítására gyakran kerül sor teljesen egészséges fogazatú embereknél is, amennyiben ezek panaszt okoznak. A bölcsességfognak nem kell szuvasnak, tömöttnek vagy töröttnek lennie ahhoz, hogy komoly fájdalmat vagy problémát okozzon. A legtöbb esetben maguk a fogak teljesen egészségesek, azonban az állcsontban nincsen elegendő hely számukra, így torlódást, szuvasodást idézhetnek elő a szomszédos fogakon, vagy feszítést, gyulladást, csont felszívódást váltanak ki a környező szövetekben. Eltávolításukra ezért legtöbbször a környező szövetek, fogak megóvása érdekében van szükség.

A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi az állapotfelmérés. A fogeltávolítás műtéti beavatkozás, erre mind a páciensnek, mind az orvosnak fel kell készülnie, testben, műtéti technikában és lélekben egyaránt. Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás valamennyit csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető. Megfelelő előkészítés és anamnézis felvétel után természetesen a bölcsességfog műtét tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Foghúzásra vagy bölcsességfog műtétre van szüksége? Tájékozódjon a szájsebészeti kezelések áráról!

SZÁJSEBÉSZETI MŰTÉT ÁRAK

 • foghúzás, gyökérrezekció
 • szájsebészeti műtétek

Tovább

BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉT ÁRAK

 • alsó bölcsességfog
 • felső bölcsességfog

Tovább

Leggyakoribb panaszok a bölcsességfogak területén:

 • fájdalmas feszítő érzés az alsó vagy felső állkapocs, állkapocsizület területén
 • szájnyitási nehézség, korlátozottság
 • fogelőtörési zavar, bölcsességfog mögötti tasakkal és ennek gyulladásával
 • fogszuvasodás, erős romlott szuvas fog szaga
 • fogtorlódás az elülső fogak területén
 • bölcsességfog előtti hetes fogak szuvasodása, csontállományának sérülése bölcsességfog rendellenes helyzete miatt
 • belső orca beharapása, sebei, rendellenes helyzetű felső bölcsességfog miatt

“Ha önmagán a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, és él a gyanúval, hogy a problémát a bölcsességfoga okozza, jelentkezzen be bátran állapotfelmérésre! Az állapotfelmérésen digitális panoráma röntgen készül, melyen a bölcsességfogak állapota, pozíciója tökéletesen meghatározó!”

Jelentkezzen be bátran!

Hogyan diagnosztizáljuk, hogy egy bölcsességfogat el kell távolítani vagy sem?

A diagnózishoz alapfeltétel egy panoráma röntgen elkészítése és természetesen a személyes fogorvosi szájvizsgálat. A röntgenen jól kivehető a bölcsességfog elhelyezkedése, illetve a környezethez való viszonyulása. A fogorvos vagy szájsebész a következőket vizsgálja a bölcsességfoggal kapcsolatban:

 • milyen jellegű panaszt okoz? Fájdalom, feszítés, fogszuvasodás, előtörési nehézség, fogtorlódás stb.
 • hogyan helyezkedik el a csontban – alsó bölcsességfogaknál gyakori a rendellenes elhelyezkedés (pl. fekvő nyolcas)
 • hat-e az előtte levő 7-es fog koronai részére vagy gyökerére. Például fekvő nyolcas koronai része nekidőlhet a 7-es fog koronai területéhez, ezzel egy torlódott szituációt idézve elő. Az ilyen helyzetű bölcsességfog gyakran felelős a 7-es fog szuvasodásáért, vagy fogágyának sérüléséért.
 • Milyen messze helyezkedik el az alatta futó arcidegtől? Ez a műtéti technika miatt fontos.
 • Milyen mélyen van a csontban, mennyi csontállomány eltávolítására lesz szükség? Erre az eshetőségre jobb felkészülni, hiszen egy bölcsességfog műtét pár perctől akár egy óra hosszúságú is lehet.

A BUDAPEST DENTALNÁL MINDENKI SZÍVVEL LÉLEKKEL VÉGZI A MUNKÁJÁT
Szilárd Budapest Dental Páciens beszámolója

„Bár nagy munka volt és hosszú ideig tartott, mégis meglepően könnyedén és gördülékenyen ment minden. Számítottam rá, persze, hogy adódhatnak nehézségek, de semmilyen fennakadás vagy probléma nem akasztotta meg a kezelési folyamatot. Boldogan térek vissza azóta is a kontrollvizsgálatokra, mert látszik, hogy a Budapest Dentalnál mindenki szívvel lélekkel végzi a munkáját, nem csupán Guti doktornő, de a rendelő csapatának minden tagja. S végül ez a hangulat segített meghozni azt a döntést, hogy neki és a Budapest Dental Esztétikai Fogászatnak szavaztam bizalmat, nem az ár vagy a rendelő felszereltsége, hanem pozitív kisugárzása és barátságos, megnyugtató légköre.”

Szilárd - Budapest Dental páciens

Modern fogászati technológia és nagy tapasztalat a fájdalommentes kezelésekért

M odern technológia a szájsebészeti műtéteknél is

A mai modern érzéstelenítő technikák és anyagok segítségével szerencsére még a kellemetlennek tartott szájsebészeti kezelések is fájdalommentesen elvégezhetőek. A magas színvonalú berendezéseknek és eszközöknek köszönhetően a beavatkozások ideje, valamint az utánuk szükséges gyógyulási idő a lehető legrövidebbre csökken.

Fogászati technológia

F ájdalommentes fogászat

A fogeltávolítás megkönnyítésének egyik lényegi eleme rendelőnkben a fájdalommentesség: a korszerű és szervezetbarát érzéstelenítőnek köszönhetően az adott területet teljesen érzéketlenné tesszük, így elkerülhetjük a fájdalomérzetet.

Fájdalommentes fogászat

T apasztalt szájsebész szakemberek

Természetesen mindenki fájdalommentes és gyors szájsebészeti műtétre vágyik, így elengedhetetlen szempont a fogszakorvosi tapasztalat. Kisebb beavatkozásoknál fogorvos kollégáink, nagyobb műtéteknél szájsebész szakorvosaink biztos kezeire bízzuk pácienseinket. Rendelőnk szájsebész szakorvosai a bonyolult, különleges szakorvosi képzettséget igénylő foghúzások, fájdalmas, gyulladt bölcsességfogak eltávolítását és a gyökérrezekciós műtéteket empátiával és hozzáértéssel végzik.

Fogorvos csapat

Hogyan készüljünk fel a szájsebészeti műtétre?

A fogeltávolítás, mint minden fogászati beavatkozás, akkor lesz a lehető legsikeresebb, ha Ön jó egészségi állapotban, a kezelés részleteit megismerve, orvosában bízva ül be a fogorvosi székbe.

Táplálkozás: Egyen könnyű, tápláló ételeket a beavatkozás előtt 1-2 órával, igyon sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet)

Gyógyszerek: Amennyiben fogorvosa szükségesnek látja, úgy háziorvosával vagy szakorvosával konzultál a gyógyszerei tekintetében, majd a beavatkozás előtt megbeszéli Önnel a szükséges változtatásokat. Kérjük, Aspirint NE szedjen a beavatkozást megelőző és követő néhány napon. C-vitamin, Multivitamin készítményeket érdemes a kezelés előtt és után is rendszeresen szedni, bizonyítottan segíti a gyógyulást!

Előre tervezés: Lehetőség szerint tervezze meg úgy a napját, hogy a műtét után legyen lehetősége otthonában pihenni.

Homeopathia: Amennyiben szeretné, érdemes kipróbálni az Arnica C30 homeopáthiás készítményt. Az Arnica csökkenti a vérzést, a gyulladást és a fájdalmat, segíti és gyorsítja a gyógyulást! Homeopathiás gyógyszertárban kapható! Arnica C30 adagolása fogeltávolítás esetén:

 • műtét előtti este 5 golyócska
 • műtét előtt közvetlenül 5 golyócska (rendelőnkben ingyenesen kérhető)
 • műtét után közvetlenül 5 golyócska (rendelőnkben ingyenesen kérhető)
 • műtét utáni este és azt követő reggel 5-5 golyócska

Mire érdemes odafigyelni a fogeltávolítás, bölcsességfog műtétek után?

A fogeltávolítás műtéti beavatkozás, érdemes előre felkészülnünk a műtét utáni órákra, napokra:

Táplálkozás: A beavatkozás után, amíg az érzéstelentő hat, sem ételt, sem italt nem javasolt fogyasztani (ez kb. 4 óra hosszat jelet az érzéstelenítő beadását követően). Később könnyű, puha ételek fogyaszthatóak, de lehetőség szerint kerüljük a folyékony tejtermékeket. Rágni inkább a műtéttől távolabbi (ellentétes) területen próbáljunk. Fogyasszunk sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet)!

Gyógyszerek: A műtéti beavatkozás után természetes jelenség a rövid ideig tartó fájdalom, mérsékelt láz, vagy hőemelkedés, levertség, fáradtság, esetleg rosszkedv. Természetes jelenség a műtéti terület körüli duzzanat, ez még nem jelent feltétlen gyulladást, az ilyen jelenségek a sebgyógyulás normál következményei. A duzzanat enyhítésére kendőbe csavart hideg hűtő zacskó alkalmazható (10 perc hideg, 30 perc szünet). Amennyiben fogorvosa felírt gyógyszereket, ezeket előírás szerint szükséges szedni. Szükség esetén gyógyszertárban vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedhetőek. Aspirint NEM javasolt szedni, mivel a vérzékenységet fokozza. Antibiotikum elsősorban fertőzés veszély, illetve gyulladás esetén szükséges, ezt csak orvosi rendelvényre javasolt szedni az orvos által javasolt adagban és ideig!

Előre tervezés: A műtét után a fogmosást a szokásos módon kell végezni, a sebhely kikerülésével. Másnap a seb körüli területet már óvatosan tisztíthatjuk puha sörtéjű fogkefével. Fertőtlenítő öblögetőt csak akkor alkalmazzunk, ha a fogorvos kifejezetten javasolja, ebben az esetben is csak óvatosan, finoman forgassuk a szájban a folyadékot, a sebet erősen NE öblögessük. A normál gyógyulás záloga a sebben meggyűlő vérdugó, ezt ne öblögessük ki a sebből!

Legnézettebb oldalaink

Sürgős fogászati problémájára keresi a választ? Információkat gyűjt a fogászati árakról? Fogászati állapotfelmérésen szeretne részt venni? Jó helyen jár! Kattintson a gyors információkért!

Gyors segítség fogpanaszokra

Gyors segítség fogpanaszokra

Letört vagy fáj a foga? Mindennapi fogászati kérdése van? Fogfájdalom és érzékenység témában a legtöbb információt itt találja!

Tudjon meg többet!
Fogászati állapotfelmérést szeretnék

Fogászati állapotfelmérést szeretnék

Szerezzen be minden információt fogai állapotáról és a megoldási lehetőségekről! Az alapos vizsgálat eredménye: Írásos kezelési terv és árajánlat

Tudjon meg többet!
Fogászati árak

Fogászati árak

Tájékozódjon a fogászati árakról! Ezen az oldalon részletes szolgáltatás leírásokat, fizetési és garanciális információkat talál!

Tudjon meg többet!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés