Kivehető Fogszabályozó készülékek

Budapest Dental Fogászat > Fogszabályozás > Kivehető fogszabályzó készülékek

Fogszabályozás - mire jók a kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készülék készíthető egy vagy két állcsontra is, attól függően, hogy milyen eltérést kell kezelni. Gyermekeknél elsősorban aktív fogszabályozó lemezeket, vagy bimaxilláris (két állcsontra ható) funkciószabályozókat alkalmazunk. A kivehető készülékek közé soroljuk a myofunkcionális trénereket, melyeket az ajakizomzat és a nyelv megfelelő beállítására használhatunk, és ennek segítségével közvetve hatunk a fogak beállítására.

A kivehető fogsazbályozó készülékeket elsősorban a gyermekkori fogszabályozás során használjuk. Felnőtteknél elsősorban a rögzített fogszabályzóval történő kezelés lezárása után retenciós, kivehető készüléket alkalmazunk az elért eredmény megtartása érdekében. Használhatunk felnőtt korban aktív kivehető lemezeket is, amikor néhány fog helyzetét szeretnénk megváltoztatni és erre nem lehet, vagy nem érdemes fix, beragasztott fogszabályozót feltenni.

A felnőtt kivehető fogszabályozó készülékek egy speciális csoportját képzik a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozók. Az átlátszó sínekbe a tér mindhárom irányába történő fogelmozdítás van bekódolva. A sínes kezeléssel az enyhébb esztétikai eltérések kezelhetőek.

Mivel lehet kezelni? Fix? Kivehető? Láthatatlan?

Szükséges e fogat húzni vagy sem?

Körülbelül mennyi ideig tart majd a kezelés?

Körülbelül milyen árakra lehet számítani?

Fogszabályozás gyerekeknek – éjszakai, kivehető fogszabályozó

A kicsik részére készített fogszabályozó készülékek között megkülönböztetünk aktív illetve funkciós készülékeket. A két készülék jellemzői:

Aktív lemezek: a klasszikus éjszakai fogszabályzó, bár érdemes napi 10-12 órán át hordani tanulás, pihenés közben is! Ennél a készüléknél elsősorban maga a fogszabályozó készülék beépített rugói, csavarjai hatnak a fogakra, ezek fejtik ki a fogak mozgatására, szabályozására szolgáló erőt. Gyakran tesznek a lemez közepébe tágítócsavart, melyet otthon is tekerni kell. A tágítócsavar segít abban, hogy a szájpadszűkületet kezeljük. Fontos, hogy a tekerést csak akkor végezzük el, ha a gyermek valóban, minden nap, minimum 12 órán át viselte a készüléket és az már könnyedén felhelyezhető a fogakra.

Bimaxilláris készülékek, funkciószabályozók: ennél a készüléknél a páciens saját izmainak ereje végzi a fogszabályozás folyamatát például úgy, hogy a készülék eltartja a száj izmait a fogaktól, s így az nem fejt ki nyomást a fogazatra. A funkciós készülék az izomműködésre jótékonyan hat, így helyes irányba befolyásolja az állcsontok növekedését. Rendelőnkben sokszor javasoljuk a hatékony Fränkel-készüléket, Klammt készüléket vagy aktivátort, melyek megfelelő ideig tartó viselésével (nem csak éjszaka) kiváló eredmények érhetőek el.

A funkciós készülékek nagy előnye, hogy a gyermekkori rossz szokások (ujjszopás, fogcsikorgatás, szájon át való légzés, nyelv rossz helyzete) elhagyásában is óriási segítséget nyújtanak. A rossz szokások kiküszöbölésével és az izmokra hatás révén, közvetve segítenek a fogaknak abban, hogy harmónikus szép fogívek alakulhassanak ki.

Mennyibe kerül a fogszabályozás a Budapest Dental Fogászaton

Fogszabályozás konzultáció

Konzultációs díj beszámítás
Kedvezményes ajánlat gyermekeknek
Hagyományos fogszabályozáshoz
Láthatatlan fogszabályozáshoz

Tudjon meg többet

Gyermek Fogszabályozás

Konzultációs díj beszámítás
Kedvezményes ajánlat gyermekeknek
Myofunkcionális trénerek
Éjszakai fogszabályozók

Tudjon meg többet

Felnőtt
Fogszabályozás

Rögzített fogszabályozó kezelések
Esztétikus fogszabályozók
Fém fogszabályozók
Lágy erőkkel működő fogszabályozók

Tudjon meg többet

Fogszabályozás gyerekeknek – myofunkcionális trénerek

A kivehető fogszabályozók fontos csoportját képezik a myofunkcionális trénerek. Ezek puha szilikongumiból készült szabályzók, melyek viselése kényelmes. Kisgyermekek számára már 5 éves kortól is ajánlható, ha például cumiról való leszoktatás, cumi miatt kialakult nyitott harapás kezelésére szeretnénk használni. Legalkalmasabb korosztály a myofunkcionális trénerek viselésére a 9-10 éves korú gyerekek, akiknél leggyakrabban a nyelv nem megfelelő helyzet okoz fogászati problémákat. A tréner segít a nyelv helyzetének visszaállításában, az ajakizmok egyzésében és a szájlégzésról az orrlégzésre való visszaállításban.

A trénerek hatékonyan kezelik a nyitott és mély harapást és az állcsontok előre - hátra viszonyában való eltéréseket, amennyiben megfelelő indikáció alapján javasolják és elegendő ideig hordja a gyermek. Az elegendő idő a myofunkcionális trénereknél is 12 óra, tehát nem csak éjszaka, hanem délután is javasolt hordani ahhoz, hogy valóban hatékony legyen.

Foghúzás helyett! Fogszabályozás időben

Foghúzás helyett! Fogszabályozás időben

Tudta, hogy ha a fogszabályozás időben elkezdődik, megelőzhető, hogy felnőtt korban fogat kelljen húzni?

Érdekel a cikk
Éjszakai fogszabályozó nem csak éjjelre!

Éjszakai fogszabályozó nem csak éjjelre!

Tudta, hogy a megfelelő eredmény érdekében az éjszakai fogszabályozót nem csak éjjel kell hordani?

Érdekel a cikk
Fogváltás. fogszabályozás kisiskolásoknál

Fogváltás. fogszabályozás kisiskolásoknál

Tudta, hogy kisiskolás korban a fogváltással lehet olyan gond, amit fogszabályozással kezelhetünk?

Érdekel a cikk

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés