Mikor váltanak a tejfogak mi a fogváltás szabályos menete?

A tejfogak leváltásával vége a kisgyermekkornak, a gyermek egy új fázisba lép. A fogváltás mellett számos komoly változás zajlik ilyenkor a gyermek testében, érdemes ezeket együtt figyelni, tudatosítani a gyermekben, hogy mi történik vele és együtt örülni minden változásnak. Jó lehetőség ez arra, hogy megtanítsuk gyermekünket önmaga tiszteletére és teste szeretetére.


Hogyan indul a fogváltás?

A kisgyermek szájában 20 tejfog van, minden oldalon, alul felül 5-5 tejfog. A fogváltás bevezetőjeként előbújik az utolsó tejfog mögött a maradó 6os fog – 6 éves kor körül. A hatos fogak előtörését tehát nem előzi meg tejfog kiesése!A hatos fogak speciális szerepűek a fogazatban, ezek a legnagyobb felületű őrlőfogak, nagyon fontos, hogy ha lehet, életünk végéig megőrizzük ezeket.

Figyeljük tehát gyermekünknél 6 éves kora körül, az első maradó fog előbújását, mutassuk meg neki tükörben, és ünnepeljük meg együtt ezeket a fogakat, sorban, ahogy előjönnek, mind a 4et. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy milyen fontos és csodálatos dolog ez, rendezzünk egy kis ünnepet, rituálét e fogak előbújásának tiszteletére! Tudatosítsuk a gyermekben, hogy a maradó fogak előtörésével egy új korszak köszöntött be, erősítsük meg benne, hogy tisztelje és szeresse önmagát, a testét és ezen belül fogait, hiszen hosszú-hosszú felnőtt évei során szüksége lesz a testére, hogy megvalósíthassa álmait és élete céljait.

Tanítsuk meg, hogy hogyan mossa ezeket a fogakat alaposan, magyarázzuk el neki, hogy miért olyan fontos ezeknek a fogaknak a tisztán tartása. És természetesen, járjunk elől jó példával, mutassuk meg mi magunk, hogy hogyan kell reggel, este alaposan megtisztítanunk a fogainkat.

Tipp: Fejlődő gyermekünket el is vihetjük egy ismerkedő, beszélgetős találkozásra egy dentalhigiénikushoz vagy fogorvoshoz, aki még alaposabban elmagyarázza neki a fogváltást, a fogak szerepét és megtanítja számára a helyes fogmosást!


Mikor váltanak a tej metszőfogak?

A hatos fogak előtörése után kis szünet következik, majd lassan kezdenek el mozogni majd leváltódni a metszőfogak. A metszőfogak általában a 8. életév végére váltódnak le teljesen. Ha ebben a korszakban szabálytalanságokat, látunk a fogazatban, érdemes egy fogszabályzási szűrésre elvinni a gyermeket, hiszen bizonyos kezeléseket már ilyen fiatal korban érdemes elkezdeni, ezzel sok későbbi bajt előzhetünk meg!

Tipp: 6-8 éves kor között a felső fogív szűkületeinek előkezelése nagy sikerrel történhet, mert a felső állcsont középső varrata ekkor még puha, így könnyen tágítható, ha erre szükség van. Ha ezt a fázist „lecsússzuk” a fogszabályozással, később a varratok már teljesen csontosodnak, így már csak kevesebb és kevésbé hatékony lehetőség áll a fogszabályozó orvos rendelkezésére a komoly fogívszűkület kezelésében. (Sőt, felnőtt korban korrekt módon ez sokszor már csak műtéttel korrigálható). Ha bizonytalan abban, hogy gyermekének fogszabályozásra van e szüksége vagy sem, egy fogszabályozó konzultációval járjon végére ennek a kérdésnek!


Mikor váltanak a tej kisőrlő és szemfogak?

A metszőfogak leváltása után általában egy kis „csönd” van, a test megint „felkészül” egy kicsit a továbblépésre. Megvan tehát az összes frontfog és hátul a maradó hatos fogak. 9 éves kor körül van hivatalosan a tej kisőrlő fogak, majd 11 éves kor körül a tej szemfogak váltásának ideje. Tapasztalataink szerint azonban ezek a fogváltások a mai gyerekeknél sokszor korban erőteljesen elcsúsznak, illetve sok esetben a sorrend is megváltozik.


Mikor várható a hetes fogak előtörése?

A hetes fogak normális esetben a szemfogak előtörése és fogívbe helyeződése után, általában 12 és 14 éves kor körül várható. A mai tapasztalatok azonban itt is komoly eltérésekről számolnak be, egyre többet fordul elő, hogy a szemfog még rég nincs a helyén, a hetes pedig már előtörésben van. Felgyorsult világunkban a fogak is gyorsabban iparkodnak kifelé. Ha azonban a hetes fog előtörése megindul, szorítja, zárja a sort előre, így fogtorlódás esetén tovább fokozza a problémát! Ilyen esetben mindenképp érdemes fogszabályozó kezeléssel kompenzálni a felborult fogváltást!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés