Milyen fogszabályozót válasszunk felnőtt korban

Fogszabályozás felnőtteknek - hosszú távú eredmény, szebb mosoly

A felnőtt fogszabályozásban a legfontosabb kérdés a páciensek részéről, hogy hogy fog kinézni és hogy mennyi ideig lesz fent? Lehet e kivehetővel vagy láthatatlanul? Lehet e porcelánnal? Ezen az oldalon e fontos kérdésekhez szeretnénk információkat nyújtani, hogy könnyebb legyen a választás.

Azt azonban mindenképp érdemes már a legelején átgondolni, hogy a fogszabályzó készülék viselésével olyan hosszú távú eredmény érhető el, amely a felhelyezésével, hordásával kapcsolatos minden lehetséges fenntartást bőven ellensúlyoz. A haszon nyilvánvaló: szebb mosoly és nagyobb önbizalom, ami sok esetben valóban csak a ragasztott fogszabályzó hordásával biztosítható.

A modern fogszabályozási technikák alkalmazási lehetőségei azonban jó hírekkel szolgálhatnak azok számára is, akiket esetleg esztétikai és kényelmi megfontolások tartanak vissza a fogszabályzó hordásától. Hiszen az egyértelmű, hogy miután a fogszabályzó lekerült, az Ön szép, szabályos mosolya mindenkit elkápráztat majd a környezetében. Ugyanakkor Önnek a kevésbé megnyerő, ódivatú fogszabályzóktól sem kell többé tartania. Győződjön meg róla személyesen, hogy milyen sokat fejlődött az elmúlt években a fogászat és a fogszabályozás!

A fogszabályozási konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a fogszabályozási kezelési lehetőségekről. A konzultáció során alapos szájvizsgálat történik, a fogszabályozás lehetőségei alapján beszélgetünk az Önt érdeklő kérdésekről.

Mivel lehet kezelni? Fix? Kivehető? Láthatatlan?

Szükséges e fogat húzni vagy sem?

Körülbelül mennyi ideig tart majd a kezelés?

Körülbelül milyen árakra lehet számítani?

Fogszabályozás felnőtteknek - milyen fogszabályozót válasszunk?

Első feladat: a probléma meghatározása

A fogszabályozó készülék kiválasztása a kezelési terv utolsó része csupán. A fogszabályozó szakorvos először meghatározza a hibát, amely az esztétikai és harapási problémát okozza. A legfontosabb kérdések, melyekre a fogszabályozó szakorvos választ keres:

  • Melyik állcsontban van a hiba, a felső nagyobb, vagy talán az alsó kisebb?
  • Miért állnak előre a fogak? Már a csontban is van probléma, vagy csak a fogak dőlnek?
  • Milyenek a fogívek? harmonikusak? Passzolnak egymáshoz? Van fogívszűkület?
  • Mély a harapás vagy nyitott? Hogyan fog változni a harapás a fogszabályozással?

Második feladat: a készülék kiválasztása

Ha megvan a diagnózis, akkor lehet eldönteni, hogy az adott szituáció megoldásához milyen mechanikájú készülék lenne a leginkább megfelelő: fix, kivehető vagy láthatatlan sínes? Ezen belül melyik típus? Fém? Porcelán? Hagyományos vagy önligírozó?

Tapasztalataink szerint a páciensek nagy része félreinformált a kivehető és fix készülékek különbségeiről. Sokan gondolják úgy, hogy a fix és kivehető készülék ugyanarra képes, csak a fix esetleg gyorsabb, és ezért kerül több pénzbe. Ez az elképzelés azonban teljesen hibás! A javasolt fogszabályozó készüléket annak mechanikai hatásai miatt választjuk ki egy adott fogászati szituációra.

Amikor az állcsontok növekedésére akarunk elsősorban hatni, akkor kivehető készüléket javaslunk, ez elsősorban a gyermek fogszabályozást érinti. A kivehető készülékkel lehetséges a csont fejlődésének befolyásolása, az állcsontok egymáshoz való viszonyainak beállítása. A kivehető készülék a fogak mozgatására máshogy hat mint a fix fogszabályozó, a fogak 3D beállítására a kivehető készülék kicsit nehézkesebb és nem is annyira ügyes, de gyermekkorban még nem is ez a cél.

Természetesen gyermekkorban is vannak olyan fogszabályozási problémák, amikor nem az állcsontokban van a hiba, hanem a fogak állásában, ezeket, mikor a maradó fogak már előtörtek, érdemesebb fix, ragasztott készülékkel kezelni. Ezek a kezelések inkább a 12 évnél idősebb gyermekeket érintik.

Felnőtt korban elsősorban a fogak mozgatására nyílik lehetőség, hiszen ekkorra már a csontok kialakultak. Ha fogakat szeretnénk egy új, harmonikus fogíven elrendezni, akkor a fix fogszabályozó készülék fogakra ható erejére van szükség. A beragasztott készülékek a fogakra egyenként, a tér három dimenziójában hatnak, ráadásul sokkal finomabb, lágyabb, jobban kontrollálható erővel, mint a kivehető fogszabályozás esetén.

Emellett persze felnőtteknél is lehetnek olyan eltérések, melyeket kivehető készülékkel is korrigálhatunk. Ilyenkor a kivehető készülék nem az állcsontfejlődésre hat, hanem csak a fogmozgatás a célja. Kivehető készülékkel a fogmozgatás mindig kevésbé jól kontrollálható, mint fix készülékkel. Inkább kisebb, egyszerűbb hibák megoldására alkalmazhatóak.

Felnőtt korban a kivehető készülékek családjába tartozik a legmodernebb 3D nyomtatással előállított kivehető sínes, láthatatlan fogszabályozás. A láthatatlan sínekkel inkább esztétikai hibákat korrigálhatunk, olyan esetekben, amikor az állcsontok egymáshoz való viszonyában nincs nagy eltérés. A fogelmozdítás a sínekbe kódolt 3D információk segítségével történik. Többnyire az alsó és a felső fogív együttes kezelésére van szükség.

Mire jó a kivehető fogszabályzó készülék?

A kivehető készülékeket elsősorban gyermekek állcsont orthopédiai kezelésére használjuk. Gyakori diagnózis a fogszabályozásban, hogy az egyik állcsont növekedési tendenciája eltér a másikétól, ezért például felül kiállnak előre a fogak, vagy túlzottan mély a harapás. Ilyenkor a megfelelő időben elkezdett állcsont orthopédiai kezeléssel (kivehető készülékes kezeléssel) a két állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét megfelelő irányba tudjuk befolyásolni. Az állcsontok eltéréseit a tér mindhárom irányában tapasztalhatjuk, és ezen eltérések kombinációja nagyon sok különböző típusú rendellenességet hoz létre. Így számtalan kivehető fogszabályozó készülék létezik.

Tudjon meg többet a gyermekek fogszabályozó kezeléséről

Mire jó a fix fogszabályzó készülék?

A fix fogszabályzó készülékeknél nem elsősorban az életkori megkülönböztetés a döntő, de ezt a technikát elsősorban felnőtteknek, illetve azoknak a gyermekeknek javasoljuk, akiknek már minden tejfoguk leváltásra került és csak a fogak helyzetét kell korrigálni. A fix készülék egyes kis elemeiben, a brackettekben a tér mindhárom dimenziójába adott mértékű elmozdítási irány van bekódolva. Az elmozdítást a brackettekbe befogott ívekkel átadott erő végzi. Ez a mechanika finom és jól kontrollált fog mozgatásokat végezhet el. A fix készülék tehát nem az állcsontok növekedésére hat, hanem a fogakat mozgatja megfelelő helyre a fogíven belül.

Tudjon meg többet a fix fogszabályozó típusokról

Fogszabályozás felnőtteknek - melyik készüléktípust válasszam?

Ha eldőlt, hogy Önnek fix, beragasztott fogszabályozóra van szüksége, úgy a következő döntést kell meghoznia: melyik készülék típust válassza? A választáshoz az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

Foghúzással kombinált fogszabályozás esetén:

Jelentős fogtorlódás miatt a fogszabályozó kezeléshez foghúzással kombinált fogszabályozást javasolhatnak. A foghúzás azért szükséges, mert helyre van szükség, ahol a fogak harmonikusan elrendezhetőek. Leggyakrabban a felső első kisőrlő fogakat távolítják el. Ilyen esetben gyakoribb választás a fém brackettes fogszabályozó, mivel szemfogmozgatás közben az esztétikus, porcelán brackettek karjának letörése gyakrabban fordul elő.

Költségek kérdésköre:

A fém fogszabályozó készülékek olcsóbbak, így sokan döntenek emellett. Az esztétikán sokat javít, hogy ma már mini változatban is kaphatóak. Így a régebbi “ vas a szájban” érzés helyett sokkal finomabb, inkább ékszer hatásra gondoljunk.

A hagyományos ligírozású készülékek mindig olcsóbbak (ha fém, ha porcelán) mint az önligírozó készülékek. Az önligírozó készülékekkel a kezelés valamivel gyorsabb lehet, így ha fontos szempont az idő, választhatjuk az önligírozó készülékeket, de azok valamivel drágábbak.

Esztétika kérdésköre

Ha fontos, hogy a kezelés a lehető legkevésbé látszódjon, vagy ami látszik, az is az igényességet sugallja, akkor bátran válassza az esztétikus porcelán fogszabályzót. Ez a készülék ugyan drágább, mint a fém rokonai, de valóban szebb megjelenést biztosít. Érdemes tudni, hogy az esztétikának ára van, nem csak azért, mert a porcelán fogszabályozó készülékek drágábbak, hanem azért is, mert a porcelán készülékkel annak mechanikai tulajdonságai miatt a kezelés valamivel (néhány hónap is lehet!) lassabb, mint a fém készülékkel.

Önligírozás vs. hagyományos ligírozás (az ív bekötése a brackettekbe)

Az önligírozó készülékek a fém ívre, mely a fogakra az erőt átadja, folyamatosan hatnak. Nem fordulhat elő a gumi kilazulása, így a készülék biztosan mindig dolgozik. Ez meggyorsítja a kezelést. A hagyományos ligirozású készülékeknél az aktiválások során történik mindig újra és újra a fémív bekötése (ligírozás) ez jelenthet késedelmet a fogszabályozási kezelés során, például, ha egy gumi már elveszti a rugalmasságát és nem hat tovább az ívre. Ha tehát a gyorsaság fontos szempont, válasszuk az önligírozó készülékekekt, de fontos tudni, hogy ezek valamivel költségesebb készülékek. Fém és porcelán megjelenés egyaránt választható.

Fém fogszabályzó készülékek kedvező áron a Budapest Dental Fogászati rendelőben

Fém fogszabályozó készülék

A hagyományos fém fogszabályozó készülékek ma már mini kivitelben is kaphatóak, így sokkal esztétikusabbak a hagyományosan ismert elődjeiknél. A fém fogszabályozó készülékekkel gyors és gördülékeny a fogszabályozó kezelés! Hagyományos és önligírozó kivitelben (lágy erővel, gyorsabb kezelés) is kérhető.

Tudjon meg többet
Esztétikus porcelán fogszabályzó készülékek kedvező áron a Budapest Dental Fogászati rendelőben

Esztétikus fogszabályzók

A porcelán esztétikus fogszabályozó kedvelt készülék típus felnőtt pácienseink körében. Fontos tudni, hogy a porcelán brackettekben futó ív fém színű! A porcelán brackettes kezelés valamivel lassabb, mint a fémbrackettes kezelés. Hagyományos és önligírozó kivitelben (lágy erőkkel, gyorsabb kezelés) is kérhető.

Tudjon meg többet
Láthatatlan fogszabályozás a Budapest Dental Fogászati rendelőben

Láthatatlan fogszabályzás

Láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozással kényelmesen kezelhetőek a kisebb esztétikai zavarok, mint például a kusza fogak, vagy a réses fogazat. Körülbelül az esetek 50%-ban alkalmas kezelési módszer. A fogelmozdítás a sínekbe kódolt, minél többet viseli, annál gyorsabban érhet a kezelési periódus végére.

Tudjon meg többet

Fogszabályozás felnőtteknek - fogászati higiénia kérdése a fogszabályozás során

Érdemes odafigyelni a szájhigiéniára akkor is ha fém, akkor is ha porcelán fogszabályozót választunk! Mindkét brackett szárnyai mellett megtapadhat az ételmaradék, így a fogszabályozó melletti alapos fogtisztításra bizony időt és energiát kell szánni! Téves elgondolás, hogy a fix fogszabályozó miatt romlanak el a fogszabályozás hosszú ideje alatt a fogak! Az igazság az, hogy a fogszabályozó mellől sokkal nehezebb elpucolni az ételmaradékot, és ha erre nem szánunk kellő időt, ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát, a megtapadó lepedékben felszaporodó baktériumok ínygyulladást és fogszuvasodást okoznak. Ennek megelőzésére a legfontosabb a napi többszöri alapos fogtisztítás és a dentalhigiéniai kezelések a fogszabályozás folyamata során.

Dentalhigiénia a fogszabályozás során

Mennyibe kerül a fogszabályozás a Budapest Dental Fogászaton

Fogszabályozás konzultáció

Konzultációs díj beszámítás
Kedvezményes ajánlat gyermekeknek
Hagyományos fogszabályozáshoz
Láthatatlan fogszabályozáshoz

Tudjon meg többet

Gyermek Fogszabályozás

Konzultációs díj beszámítás
Kedvezményes ajánlat gyermekeknek
Myofunkcionális trénerek
Éjszakai fogszabályozók

Tudjon meg többet

Felnőtt
Fogszabályozás

Rögzített fogszabályozó kezelések
Esztétikus fogszabályozók
Fém fogszabályozók
Lágy erőkkel működő fogszabályozók

Tudjon meg többet

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés