Fogszabályozó kezelés lépései

A fogszabályozó kezelés első lépése a kezelési terv elkészítése. Ha a tervezés során dől el, hogy fix vagy kivehető készülékre van e szükség, szükség van e szájsebészeti vagy egyéb kiegészítő kezelésekre, ideiglenes fogpótlásokra, előzetes általános fogászati kezelésekre. A fogszabályozás a legtöbb esetben nem önállóan, hanem a többi fogászati szakmával karöltve, azokkal együtt hozza meg a kívánt esztétikai eredményt.


Milyen lépésekre számíthatunk, ha fogszabályozás tervezünk?

  1. lépés – fogszabályozási kezelési terv
  2. lépés – előkészítő fogászati kezelések
  3. lépés – fogszabályozó készülék megrendelése
  4. lépés – fogszabályozó készülék átadása, ragasztása
  5. lépés – innen egy sorozat indul, 2-6 hetente szükséges a fogszabályozó készüléken állítani
  6. lépés – retenciós fázis – az elért eredmény stabilizálása
  7. kiegészítő kezelések a fogszabályozás közben – dental higiéniai tisztítás

Időpontot kérek fogszabályozási konzultációra


Fogszabályozási kezelési terv

A kezelési tervhez a fogszabályozó szakorvos lenyomatokat vesz, fotókat készít és teleröntgen felvétel elkészítését kéri. A kapott adatokból rengeteg mérés és számítás után készül el a végleges fogszabályozó terv.

Hogyan kezdjük el a fogszabályozást
Fogszabályozás árak - fogszabályozási konzultáció és kezelési terv


Előkészítő fogászati kezelések

Fogszabályozást csak akkor lehet elkezdeni, ha az íny egészséges, nincsenek szuvas, ellátás nélkül hagyott fogak. Ezért a fogszabályozó kezelés előtt a sok esetben szükség lehet ultrahangos fogkő-eltávolításra, fogtömésekre. Amennyiben fogtorlódás miatt fogat kell eltávolítani az általában a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt történik, de ebben is lehetnek eltérések, olyan is előfordulhat, hogy a fogszabályozó kezelés egy későbbi stádiumában kerül sor a foghúzásra.


Fogszabályozó készülék megrendelése

A lenyomat illetve a minta alapján a szakorvos megrendeli a kivehető, illetve a fix fogszabályozó készüléket. A kivehető készülékeknél különböző színek, matricák választhatóak. Ugyanígy lehet a fix fogszabályozónál is választani, fém vagy porcelán fogszabályozó készüléket.

Fix fogszabályozó készülékek összehasonlítása


Fogszabályozó készülék átadása

A fix készülék átadása, a fogszabályozó készülék brackettjeinek felragasztása hosszú, időigényes folyamat. A fogfelszínek tökéletes letisztítása, lepolírozása után a fogszabályozót egyenként, precízen pozicionálva kell felragasztani, a hátsó rágófogakra általában gyűrű kerül. A kivehető készülékek átadása egyszerűbb, itt a viselési időtartam és mód megbeszélése kíván hosszabb időt.

Fogszabályozás árak – fix fogszabályozó készülékek
Fogszabályozás árak – kivehető fogszabályozó készülékek


Fogszabályozó kezelés

Maga a fogszabályozó kezelés sok türelmet és rendszeres megjelenést kíván a fogszabályozó rendelőben. A kis tappancsok felragasztása után kezdetben általában gyengébb, majd egyre erősebb és speciálisabb fogszabályozó íveket kötünk be. A fogszabályozó készülékek, kellékek száma rengeteg – a fogak mozgatásához szükséges célzott erejű és irányú erőket sokszor csak bonyolult szerkezetekkel lehet közvetíteni. Kivehető vagy fix – a fogak mozgatása, a csont átépülése időigényes és hosszú folyamat.


Retenciós fázis

A kialakult új fogívek és harapás megtartása ugyanolyan fontos fázis, mint ennek elérése, szükségességét lebecsülni nem szabad! A fogszabályozott fogak hajlamosak a visszarendeződésre. A kialakult új fogívekben a fogak még sokáig csontosodnak, fixálódnak. A retenció, azaz a kialakult fogívek megtartása érdekében hosszú ideig szükséges minimum kivehető lemezeket, mélyhúzott síneket hordani. Sőt egyre inkább elterjedt nézet, hogy a frontfogak belső felszínén fix retenciót jó alkalmazni az újbóli torlódás vagy résesség elkerülése érdekében.

Fogszabályozás befejezése, fogszabályozó levétele


Szájhigiéniai kezelések a fogszabályozó kezelés során

A fix fogszabályozó készülék hordása megnehezíti a fogak tisztítását, a lepedék könnyebben, gyorsabban rakódik le a fogfelszínekre. Alapos és tudatos hozzáállás, rendszeres, odafigyelő magatartás szükséges ahhoz, hogy a fogszabályozó kezelés közben ne alakuljon ki fogszuvasodás, fogínygyulladás.

A fogszabályozó kezelés mellett rendszeres szájhigiéniai kezelés javasolt. A szájhigiéniai kezelések hozzásegítenek a fogak egészségének megőrzéséhez, a kellemetlen szájszag, ínygyulladás, fogszuvasodás megelőzéséhez. A fogszabályozó kezelés melletti dentalhigiéniai kezelések kedvezményes áron vehetőek igénybe a Budapest Dental Fogászati rendelőben.

Dentalhigiénia a fogszabályozás során

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés