Direkt héj technika

Mit jelent a direkt héj kifejezés?

A direkt héj a fogorvosi rendelőben elkészíthető kompozit héj megoldásra utal. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy nem kell a fogat lecsiszolni, lenyomatot venni, majd a lenyomatot a fogtechnikusnak elküldeni, hanem az egész kezelés a fogászati rendelőn belül történik. A kezelés egy maximum 2 lépésben/ülésben elkészül. A régi tömések eltávolítása és a szuvas részek kiszedése után a fogat fogorvos felépíti, majd esztétikus kompozit héjjal takarja. Az esztétikus kompozit héj takarás speciális technikát igényel és a fogorvos művészi érzékenységére is szükség van. A kezelés során a mély rétegek felől a felszín felé haladva különböző tónusú és színű kompozit anyagokat használ a fogorvos. A végeredmény a természeteshez nagyban hasonlító szép restauráció.

Milyen esetekben érdemes kompozit héjat készíteni?

Kompozit héj készítése minden olyan esetben lehetséges amikor nincs foghiány és a fogból csak kevés hiányzik. Fogszuvasodások vagy nagyobb tömések esetén ez sok esetben előfordul. Direkt héj technikával a fogak formáján és színén is lehet változtatni. Van olyan eset amikor a direkt héj készítését fogfehérítés előzi meg, így egy új fogszín alakítható ki, amely sokkal fehérebb mint az előző volt. A fogfehérítés és a direkt héj együtt valósítja meg az elvárt eredményt.Sok esetben döntenek a páciensek a direkt héj elkészítése mellett olyan esetekben is amikor nem szívesen várnának a porcelán héj vagy porcelán korona elkészülésére, hiszen ezekhez fogtechnikai beavatkozásra is szükség van, így sokkal hosszabb idő alatt készülnek el.

A direkt héj tehát egy gyors és lényegesen olcsóbb technika mint a porcelán héj vagy a cirkon porcelán korona.

Miért javasolt a mosoly tervezés direkt héj készítése előtt?

A mosolytervezés segítségével még a fogkezelés előtt egy fogászati szoftver segítségével a mosolyról készült fotó átalakításával képek nyerhetőek arról, hogy milyen változtatásokra van szükség. Direkt héj segítségével ugyanis nem csak a fogak színét hanem azok formáját és hosszát is megváltoztathatjuk. Érdemes mosolytervezéssel a változtatásokat előre egyeztetni. A mosolytervezés során a fogorvos a páciens igényeit sokkal jobban figyelem be tudja venni a kezelés során. A mosoly tervezése során ráadásul idő és lehetőség nyílik arra is, hogy az arc karakterét is figyelmbe vegyük. Ha ez megvalósul, akkor az archoz sokkal inkább illeszkedő, passzoló fogakat, fogformákat készíthet a fogorvos. Különböző fog forma illik ugyanis egy kolerikus, határozott személyiséghez, míg egsézsen más forma és fogív harmonikus egy visszahúzódó, melankólikus természethez. A mosolytervezés során tehát a személyiség és az arc karakter együtt kerül elemzésre és ezek figyelembevételével készül el a végleges terv. A tervezés során a páciens is láthatja, hogy milyen fogak hogyan passzolnak az arcához. A páciens beleszólhat a tervezésbe rövidíthet vagy megnövelhet egy fog fogat, játszhat a fogak formájával, így a végeredmény minden esetben kiválóan sikerül.

Melyiket válasszam? Direkt héj vagy porcelán héj?

Ezt a kérdést sok esetben felteszik nekünk pácienseink amikor front fogaik esztétikai megújításáról van szó. A két kezelés között lényeges különbségek vannak.

A direkt héj legfontosabb jellemzői:

 • gyors
 • egy vagy két ülésben elkészíthető
 • olcsó
 • nem szükséges hozzá fogtechnikus
 • szép látványos eredmény érhető el egy fogászati rendelés alatt

A porcelán héj jellemzői:

 • lassabb technika
 • egy két hét szükséges az elkészítéséhez
 • fogtechnikus bevonására van szükség
 • drágább technológia
 • ezzel a technikával készíthetőek el a legszebb esztétikai beavatkozások

Amikor a páciensre van bízva, hogy melyik megoldást választja, a fenti szempontokat érdemes figyelembe venni. Hiszen nem mindegy az ár és nem mindegy az hogy milyen esztétikai igényel érkezik a rendelőben a páciens. Ha valaki a legszebb, tökéletesen természethű, legcsinosabb megoldást szeretné, akkor bizonyára a porcelán héj mellett, ha azonban egy gyors és viszonylag olcsó megoldást szeretne, amivel szépen és megbízhatóan restaurálhatóak a fogai, akkor kiváló választás a direkt héj.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Kozmetikai szájhigiéniai kezelés csomag Tovább az árakra
Esztétikus direkt héjak készítése Tovább az árakra

Sok páciens érkezik rendelőnkbe azzal a kéréssel, hogy bár tudja, metszőfogaiban sok elszíneződött fogtömés van már, ezért az esztétikai lehetőségek korlátozottak, mégis, szeretnék egyelőre elkerülni az esztétikus koronát. Ha fogaik kicsit csámpásak is vagy ferdén állnak, mégis a sajátjuk, szeretik egyéni fogformájukat, természetességüket. Előfordul, hogy a porcelán korona készítésére még nem készültek fel, túl drasztikus megoldásnak tartják, vagy egyelőre olcsóbb megoldást keresnek.

Legbiztosabb módja, hogy ezt kiderítse, ha eljön a rendelőnkbe egy személyes állapotfelmérésre. A vizsgálat során a fogorvossal átbeszélheti esztétikai igényeit, végigveszik, milyen lehetőségek vannak az Ön esetében a kompozit vagy porcelán restaurációk elkészítésére. Részletesen megbeszélik az egyes kompozit, vagy porcelán restaurációk előnyeit és hátrányait.

Az állapotfelmérés után konkrét esztétikai variációkat és ezek árait tartalmazó kezelési tervet kap. A kezelési terv sokat segít a döntésben – kompozit héjat, esetleg más esztétikus lehetőséget válasszon. Sokat segít, ha mosolytervezést is igénybe vesz. Higgye el, ez nem lesz kidobott pénz, a mosolytervezés sokkal harmonikusabb végeredményt jelent!

Fogászati állapotfelmérés

A kompozit foghéj a rendelőben, általában egy ülésben elkészíthető esztétikus restauráció. Ára a fogtömések áránál magasabb, de a porcelán restaurációk (koronák, porcelánhéj) áránál kedvezőbb.

Direkt héj árak

Budapest_Dental_Fogaszat_Paciense-Krisztina-portre

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 90%

Elért esztétikai eredmény 100%

Elért rágófunkció 95%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

 • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
 • Hétvége: ZÁRVA

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés