Mikor javasolt inlayt készíteni

Az inlay a fogszuvasodások tökéletesen biztonságos, hosszú távú ellátására való. Kisebb szuvasodásoknál a fogtömés erre a feladatra tökéletesen alkalmas, nagyobb üregeknél azonban az érzékeny fogtömés, a kezelés során könnyebben sérül, illetve hosszú távon nem tudja funkcióját kellő biztonsággal ellátni.

Mi a helyzet az íny alatt?

Nagy szuvasodások a legtöbb esetben beterjednek a fogkorona íny alatti területére, a fognyak, sőt esetenként a gyökér zónájába. Ezen a terület már nagyon mélyen van, szemnek, eszközöknek egyaránt. Kifúrni, kitisztítani még lehetséges, de egyértelmű, szépen lezáró tömést készíteni nagyon nehéz vagy lehetetlen.

Az inlay praktikusan segít ezen a problémán – a betét a szájon kívül készül el, így a kitisztított üregbe már „csak” be kell ragasztani. Az ilyen módon beragasztott tömés tökéletesen lezár, hosszú távon biztonságosan védi a fogat az újabb szuvasodástól.

Fogszuvasodás – Mit vizsgál a fogorvos? Esztétikus inlay árak

Mi a helyzet a csücskökkel?

A a fog, koronai részének 50%-a szuvasodás miatt letörik, illetve az üreg kialakítása során elvész, a csücsköket is pótolni kell. Az alátámasztás nélküli csücskök hamar letörnek, így a szuvasodás kitisztításakor ezeket a csücsköket is le kell simítani. Az onlay, mely az inlay, rágófelszínre is kiterjesztett változata, kiegészíti a fogat, megvédi a meggyengült csücsköket. A egyszerű fogtömés erre nem képes, ezért a túlzottan nagy szuvasodás, fogtöméssel való ellátásakor a csücskök letörésének veszélye nagyobb.

Mi a helyzet a kontaktpont rendszerrel?

A kontaktpont a fogászati szakzsargonban az a pont, ahol két egymás mellett levő fog összeér. A fogak ugyanis jó esetben egy egy ponton érnek csak össze, köztük, a kontaktpont alatti területet a fogíny papillája tölti ki.

A kontaktpont visszaállítása az eredeti, szuvasodás előtti állapotra nem könnyű feladat, sokszor még kis tömések esetén sem. Nagyobb töméseknél pedig nagyon nehéz vagy lehetetlen természetes módon visszaállítani.

A helyreállított kontaktpont azonban nagyon fontos. Ez akadályozza meg ugyanis, hogy ételmaradék préselődjön a fogak közé, s mint ilyen, védi a fogakat a később i, újabb fogszuvasodástól, illetve a íny a gyulladástól, melyet a bepréselődött étel okozhatna.

Másik fontos funkciója, hogy evezeti a fogról a terhet a másik fogak felé. Amennyiben egy fog kontaktpontrendszeren kívül, csak úgy, önmagában áll, túlzott terhelés nehezedik rá, mely hosszú távon a fogágy meggyengülésével jár.

Porcelán betét esetbemutatás

Porcelán betét esetbemutatás

Kattintson és tudjon meg többet, hogyan kezeltük ezt a mély fogszuvasodás után megmaradt állapotot esztétikus IMAX porcelán betéttel

Tudjon meg többet
Arany betét esetbemutatás

Arany betét esetbemutatás

Kattintson és tudjon meg többet, hogyan kezeltük ezt a mély fogszuvasodás után megmaradt állapotot esztétikus öntött arany betéttel

Tudjon meg többet
Szuvas fog kezelése, amalgám tömés csere

Amalgám tömés csere

Kattintson és tudjon meg többet, hogyan alakítottuk át az amalgám töméssel kezelt fogat esztétikusan és tartósan.

Tudjon meg többet

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés