Ideiglenes fogpótlás – a kezelés ideje alatt is bátran mosolyoghat

Fogpótlásra váró pácienseink jogos igénye, hogy a végleges, esztétikus porcelán fogpótlás elkészültének idejére ne kelljen fog nélkül, vagy lecsiszolt fogakkal lenniük. A modern fogászat szerencsér számos lehetőséget tartogat az ilyen helyzetekre. Az aktuálisan választható ideiglenes fogpótlás típusát elsősorban az adott fogászati szituáció dönti el. Ennek megfelelően beszélhetünk azonnal elkészülő, műanyag fix ideiglenes fogpótlásokról, másnapra vagy harmadnapra elkészülő, fogtechnikus segítségét is igénylő, hosszabb távú, vagy esztétikusabb fix ideiglenes fogpótlásokról, vagy pedig a foghúzás, fogbeültetés időszaka utáni, gyógyulási időre szóló kivehető ideiglenes fogpótlásokról.

Miből készül az ideiglenes fogpótlás?

Az ideiglenes fogpótlás műanyagból készül. A formázás előtt még folyékony, vagy puha műanyag, fény, vagy egyéb katalizáció hatására megkeményedik kialakítva a szükséges fogformát. Az ideiglenes korona vagy híd fogszínű anyagból készül, így esztétikus megjelenést biztosít. A fogszínben természetesen nincsenek meg azok az árnyalatok és transzparenciák mint a végleges koronánál, de ez ennél a fogpótlásnál nem is követelmény.

Mennyi ideig viselhető az ideiglenes fogpótlás?

Az ideiglenes koronák nem zárnak pontosan, ezért pár hétnél, hónapnál tovább nem viselhetőek a fogak szuvasodásának veszélye nélkül. Ezek a koronák és hidak ideiglenes ragasztóanyaggal vannak felrögzítve, mely abban segít, hogy a fogorvos a közbülső kezelések idejére könnyedén el tudja azt távolítani. A gyenge ragasztás miatt a kezelések között is előfordulhat az ideiglenes híd meglazulása, főleg olyan esetben, mikor a híd alatt kevés pillérfog áll rendelkezésre, mely a hidat rögzíteni tudja. Ebben az esetben a fogorvos soron kívül visszaragasztja az ideiglenes fogpótlást.

Rendelőben készülő ideiglenes fogpótlás – hídcsere, korona előkészítés alkalmával

Rövidebb kezelési idő esetén készítjük – egy-két hét időtartamra. A kezelés végén az ideiglenes koronát az orvos a szék mellett el tudja készíteni, majd felragasztani. Így a páciensnek egyetlen percre sem kell a rendelőt „fog nélkül” elhagynia. Az ideiglenes fogpótlás a lecsiszolt, érzékeny fogfelszínt is megvédi, így az kevésbé lesz érzékeny a kezelés után.

Fogtechnikus által készített ideiglenes fogpótlás

Hosszabb kezelési idő esetén – egy-két hónap időtartamra. Abban az esetben ha a kezelést fogeltávolítással kell kezdeni, a kezelési idő megnyúlik, hiszen a sebgyógyulásra 4-6 hetet is kell várni. Ebben az időben sem kell foghiányosan lenni, már a foghúzás napjára elkészülhet az ideiglenes híd, mely a foghúzás után rögtön felragasztható.

Fogtechnikus által készített kivehető ideiglenes fogpótlás

Leggyakrabban fogimplantációt követő időszakra van szükség kivehető ideiglenes fogpótlásra. A fogbeültetés után a titán fogimplantátumnak gyógyulnia kell, meg kell várni a csontosodást. Ez az időszak a beültetett implantátum minőségi mutatóitól, illetve a páciens általános és csontozati paramétereiől függően általában 3-6 hónap között mozok. Mivel a fogimplantációs fogpótlás nagy előnye, hogy a foghiány melletti szomszédos fogakat nem kell előkészíteni borítókoronának, így a gyógyulási periódusra is inkább kivehető fogpótlást érdemes választanunk.

Kivehető ideiglenes fogpótlás esetbemutatás

Ideigenes fogpótlás árak

Legnézettebb oldalaink

Rendelőnk Budapest szívében, kiválóan megközelíthető helyen található a Szent István körúton, a Vígszínház mellett. Rendelőnket 2003 óta több mint 15000 elégedett páciens választotta. Nézze meg a páciens beszámolókat, olvassa el a véleményeket, és bátran bízza ránk Ön is a mosolyát!

Budapestdental videogaleria, páciensbeszámolók, fogorvosbemutatkozó videok

Videogaléria

Tájékozódjon hiteles forrásból! Kattintson a videogalériára és nézze meg a páciens beszámolókat, orvos bemutatkozásokat, kezelési tájékoztatókat…

Tudjon meg többet!
Budapestdental páciens vélemények - 2003 óta több mint 15000 elégedett páciens

Páciens vélemények

2003 óta több mint 15000 páciens tisztelt meg minket bizalmával. A Vélemények oldalon megosztják Önökkel tapasztalataikat, véleményüket...

Tudjon meg többet!
Budapest Dental referencia páciensek - Budapest Dental Forum

Referencia páciensek

Fogorvosaink tudásáról, empatikusságáról, munkájuk minőségéről a hozzájuk régóta visszatérő páciensek adhatják a leghitelesebb információt…

Tudjon meg többet!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés