Minden fogam hiányzik és szeretném azokat pótoltatni

Teljes foghiány esetén a fogpótlás típusát elsősorban a biológiai, anatómiai helyzet (a fogak helyén megmaradt csont minősége és mennyisége) határozza meg. Rendelőnkben, ebben a helyzetben a leggyakrabban választott fogpótlás a teljes műfogsor mini implantátumokkal való stabilizálása, majd ezt követi a hagyományos implantátumok segítségével fixen rögzített fogsor, illetve a hagyományos, implantátumok nélküli műfogsor.

Milyen előnyei vannak a műfogsor mini implantátumokkal történő fixálásának?

A kivehető fogsorok rögzítése mini implantátumokkal igazi áttörés a fogsorok történetében. A mini implantátumok stabil bázist képeznek a fogsornak, így a kivehető műfogsor többé nem okoz kellemetlen meglepetéseket:

 • Beszéd közben a műfogsor már nem fog elmozdulni, környezete számára nem látható, hogy Ön műfogsort visel
 • Evés közben szintén mozdulatlan marad a fogsor, így nincs többé kellemetlen pillanat egy családi vagy baráti összejövetelen
 • Immáron szabadon és korlátozások nélkül, „teli szájjal” mosolyoghat, hiszen fogsora stabilan és biztosan ül a helyén

Minek köszönhetjük ezt a jelentős életminőség javulást? Mik is azok a mini implantátumok és hogyan változtatják meg a fogsorral élők életminőségét?

A kivehető fogsor azért okoz olyankor kellemetlen pillanatokat a tulajdonosának, mert a szájban nincs egy fix kapaszkodó pont, ahová a fogsort fixen rögzíteni lehetne. Ezen a problémán segít a mini implantátumok beültetése, hiszen ezekkel az azonnal terhelhető mesterséges foggyökerekkel olyan stabil alap keletkezik a szájban, amire már fixen lehet rögzíteni a fogsort.

A mini implantátumok Önnek is megoldást jelentenek?

A fogsorok rögzítése mini implantátumokkal egy rendkívül népszerű és kiváló megoldás, de sajnos nem mindenki számára érhető el, hiszen az implantátumok beültetéséhez megfelelő méretű és sűrűségű csontanyagra van szükség.

Hogy az Ön esetében lehetséges e a mini implantátumok beültetése, akkor kaphat konkrét választ, ha eljön a rendelőnkbe egy fél órás konzultációra, melynek keretében a mini implantátumok beültetésére specializálódott implantológus szakorvosunk, Dr. Némethy Miklós részletesen megvizsgálja Önt és egy panoráma röntgen vagy CT felvétel alapján pontos képet kap csontállományának minőségéről.

Mennyibe kerül a műfogsor mini implantátumokkal törtnő rögzítése?

A mini implantátumok a hagyományos implantátum csavaroknál kedvezőbb áron érhetőek el. Az árak kalkulációjánál számítani kell a beültetett implantátumokra, a speciális rögzítő gyűrűkre, melyek a fogsorba kerülnek és a műfogsorra. Olvassa el speciális ajánlatunkat is!

Mini implantátum árak

Van e lehetőség arra, hogy a régi fogsoromat mini implantátumkkal egészítsék ki?

Ideális esetben arra is lehetőség nyílik, hogy a most meglévő fogsora kerüljön úgy átalakításra, hogy az alkalmas legyen a mini implantátumokkal történő rögzítésre. A fogsor minőségétől és annak falvastagságától függ az, hogy az Ön már meglévő fogsora átalakítható-e az implantátumokkal történő rögzítésre.

Erről könnyedén megbizonyosodhat, ha kér egy konzultációs időpont a 06 1 315 4545 -ös telefon számon Dr. Némethy Miklóshoz és magával hozza meglévő fogsorát. A konzultáció alkalmával nem csak az derül ki, hogy az Ön csontállománya megfelelő minőségű-e a mini implantátumok beültetésére, de az is hogy a jelenlegi fogsorának álátalakítása lehetséges-e.

Hiányzó fogak pótlása hagyományos implantátumokra készülő fix fogpótlással

Sok páciens fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy amennyiben lehetséges, szeretné elkerülni a kivehető fogpótlást. Megfelelő anatómiai viszonyok mellett, a fogbeültetés teret nyitott olyan esetekben is a fix fogpótlás készítéséhez, mely régebben egészen biztosan csak kivehető fogpótlással lett volna helyreállítható.

A fogbeültetés segítségével fixen elkészíthető fogsornak vagy hídnak számtalan előnye van:

 • Az implantátumokkal rögzített fogpótlás a természetes fogak érzetétét kelti
 • A fogpótlás stabil és szilárd, fixen ül a szájban, nem szükséges eltávolítani
 • A fogbeültetésnek minimális kockázata van, nagy a sikerességi rátája (98,3 %) és gyakorlatilag a beültetetése nem jár fájdalomérzettel a speciális helyi érzéstelenítésnek köszönhetően

Mi is az a fogászati implantátum vagy mesterséges foggyökér?

Afogászati implantátum egy speciális anyagból, titánból készülő kúpszerű orvosi csavar, amely a meglévő csontba kerül beültetésre és egy gyógyulási folyamat keretében az implantátumokat a csontunk körbenövi, azaz a szervezetünk befogadja azt.

Az implantátumoknak számtalan előnyük van:

 • Korszerű anyagának köszönhetően teljesen biokompatibilis, azaz a szervezetünk teljes mértékben képes befogadni azt
 • Szintén a titánnak köszönhetően antiallergén, így még a fémallergiások esetében sem vált káros reakciót a szervezetből
 • Az implantátum speciális felületkezelésének köszönhetően a csontunk három-négy hónap alatt teljesen körbenövi az implantátumot, amitől az stabil alapot képez egy esztétikus és jól funkcionáló fogpótlás elkészítéséhez

Hogyan történik a fogászati implantátumok beültetetése? Veszélyes a műtét? Esetleg fájdalmas?

A fogászati implantátumok beültetetése szakértői kezekben és megfelelő környezetben rutin műtétnek minősül. A Budapest Dental Fogászat rendelőjében, magasan képezett, évtizedes gyakorlattal rendelkező implantológusok végzik ezt a műtéti beavatkozást.

 1. A kezeléssorozat először egy alapos és minden részletre kiterjedő vizsgálattal kezdődik, hogy az implantológus fel tudja állítani az ideális kezelési tervet az Ön számára: hány darab, milyen méretű és milyen típusú implantátum beültetésére van ahhoz szükség, hogy a később fogpótlása stabil és tartós legyen. A vizsgálatot panoráma röntgennel és 3 dimenziós CT felvétellel szükséges kiegészíteni
 2. Ezt követi egy közös kezelési terv készítése, amelyben az Ön elképzeléseinek és anyagi lehetőségeinek megfelelő megoldást keresnek közösen kezelőorvosával, hiszen rendelőnkben több kategóriájú implantátum család is elérhető
 3. A döntést követi az implantátumok beültetetése, amely helyi érzéstelenítésben történik, így az nem okoz Önnek fájdalmat. A műtét előtt érdemes felkészülni, hogy viszonylag hosszabb ideig kell majd nyitva tartania a szájat, ez néhány páciensnek kellemetlenséget okoz, de fájdalomról nem számolnak be
 4. A beültetést a gyógyulási periódus követi, ami három-hat hónapig tart, és azt a célt szolgálja, hogy az implantátumok terhelés nélkül be tudjanak csontosodni. Bizonyos esetekben, ha a fogbeültetés mellett egyéb kiegészítő implantológiai műtétre is szükség van – pl. arcüreg emelő műtét vagy csontpótlás, akkor a gyógyulási időszak hosszabb is lehet, kb. 8 hónap. Természetesen Ön ez idő alatt sem marad fogak nélkül, hiszen ideiglenes fogpótlással pótolni tudjuk a fogait.
 5. Miután az implantátumok begyógyultak, a fogtechnikai laboratórium elkészíti a végleges és az implantátumokra fixen rögzülő fogpótlást. A fogpótlás anyagát Ön választja meg, fémkerámia vagy cirkon kerámia anyagból

Hogyan lesz természethű és tartós fogpótlás egy beültetett foggyökérből?

A beültetett implantátumokra több féle fogpótlás is készülhet a költségkímélő fémkerámia kategóriától a kiemelten esztétikus fémmentes cirkon megoldásokig.

A végső döntés természetesen itt is az Öné lesz, fogorvosa csupán a lehetőségek széles tárházát ismerteti meg Önnel:

 • implantátumaira készülhet hagyományos fémkerámia fogpótlás, amely népszerűségét a kedvező árfekvésének és tartósságának köszönheti, azonban esztétikailag nem kifogástalan
 • készülhet azonban CAD-CAM technológiával előállított cirkon fogpótlás is, amely nem csak azért népszerű, mert esztétikailag kifogástalan és nagyon élethű, hanem azért is meg számítógépes tervezésének és megmunkálásának köszönhetően ezred milliméter pontos is, tehát komfortos viselet

Az implantátum beültetés nagyon sok lehetőséget hordoz magában, ráadásul egy komplex fogászati feladatról van szó, ahol az egyes fogászati részterületeket össze kell hangolni. A lehetőségek megismerésének legegyszerűbb módja az, ha eljön a Budapest Dental Fogászat rendelőjébe egy személyes implantációs konzultációra, melynek keretében felkészült implantológus orvosaink részletes tájékoztatás adnak minden Önben felmerült kérdésre és ismertetik a személyre szabott lehetőségeit is.

Hiányzó fogak pótlása kivehető műfogsorral – egy egyszerűnek tűnő feladat, mely rutinos fogorvost kíván

Ateljes fogatlan szájban nem marad semmilyen kapaszkodó. A sima fogíny fogak nélkül gyorsan sorvadásnak indul a foghúzás után, így minél több idő telik el, annál kevesebb kiálló felület marad, amelyben a fogsor megkapaszkodhatna. A felső fogívben a szájpad miatt még valamivel jobb a helyzet, hiszen itt lehetőség van a szájpad egész felszínének bevonásával a fogsor stabilitását valamelyest növelni. Alul azonban sok esetben szinte sík felülettel találkozik a fogorvos és erre kell egy stabil, nem billegő, jó fogsort kialakítania.

A tapasztalat jelentősége a fogsor kialakításában

A jól funkcionáló fogsor elkészítéséhez nagy rutin és a fogtechnikussal való mély összeszokottság szükséges. A sima fogíny összes apró felületét, az adott száj adta összes lehetőséget fel kell tudnia térképezni a fogorvosnak ahhoz, hogy egy ilyen nehéz terepen mégis stabil és használható fogsort tudjon készíteni.

Rendelőnkben a műfogsor elkészítését ezért csak ilyen tapasztalattal bőven rendelkező fogorvos kolléga készíti, aki érti a mesterség „csínyját-bínyját” így valóban használható fogsort tud készíteni pácienseinek.

Mi a helyzet abban az esetben, ha a kivehető műfogsor elkészítésének kifejezetten rosszak az anatómiai feltételei?

A fogak eltávolítása vagy elvesztése után a fogat tartó csontozat és az azt borító fogíny sorvadásnak indul. Minél hosszabb idő telik el a foghúzás és a fogpótlás elkészítése között, annál vékonyabb és alacsonyabb csontozattal találkozik a fogorvos. Ilyen esetben sem a nagy gondossággal elkészített fogsor, sem a műfogsorragasztó nem segít,a fogsor billeg, nem stabil, hiszen semmi nincs ami alátámaszthatná.

Ebben az esetben megoldást jelenthetnek a fogínybe, illetve az alatta levő vékony csontozatba helyezhető mini fogimplantátumok. Az alsó fogívben, ahol a csontkínálat sok esetben vészesen kicsi, még mindig van esély a vékony és finom, kifejezetten erre az esetre kifejlesztett mini implantátumok behelyezésére. Az implantátumok segítségével szinte teljesen lapos fogív esetén is növelhető a fogsor stabilitása.

Milyen megoldások léteznek abban az esetben, ha nem hiányzik minden fog, csak nagyon kevés a megmaradt fog amire építkezni lehet?

Már egy fog is nagy segítség és sokszorosan jobb, mint ha egyetlen fog sincs a szájban. Az adott fogat a fogorvos úgynevezett „pillérfognak” használja fel és az adott fogra vagy fogakra tervezi meg a fogpótlást. A megmarad fogak számának és elhelyezkedésének függvényében számos variáció áll rendelkezésre.

Mi az első lépés, amennyiben teljes, vagy részleges kivehető fogpótlást szeretne, illetve érdeklődik a lehetőségek iránt?

Amennyiben a kivehető fogsorral, azaz protézissel kapcsolatban felmerültek kérdései, akkor látogasson el rendelőnkbe egy fogsor konzultációra, ahol a protézisek elkészítésében jártas fogszakorvosunk részletes és könnyen érthető tájékoztatás ad Önnek azokról a lehetőségekről, melyek az Ön esetében szóba jöhetnek.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés