Mi az a sinuslift?

A sinuslift, vagy más néven arcüreg emelő műtét, egy kedvelt és jól alkalmazható műtéti technika, mikor a fogbeültetéshez nem áll rendelkezésre megfelelő méretű csontállomány. Segítségével a műcsont ültethető be az arcüreg alá, így a fogbeültetés nagyobb eséllyel valósítható meg.

Mely fogak hiánya esetén lehet szükség sinuslift műtétre?

A sinus egy latin szó, melynek magyar megfelelője az arcüreg. Az arcüreg a felső rágófogak területe felett helyezkedik el, kinél szélesebben, kinél keskenyebben a fogak gyökere felett. Lefutása nagyon változatos, nem csak az előre - hátra, hanem a tér többi irányában is változatos formájú. Sok esetben még meglevő fogak esetén is mélyen lenyúlik, akár a felső első nagyőrlő fogak gyökere közé is beterjedhet.

A leggyakrabban eltávolított fogak sajnos az első nagyőrlő fogak, hiszen ezek a fogak már 6 éves korban előbújnak a gyermekek szájában, így sok esetben felnőtt korra ezek a fogak már szuvasak vagy többször tömöttek, így eltávolításukra is nagyobb eséllyel kerül sor. Ha a fogeltávolítás után sok idő telik el, az eltávolított fog helyén a csont sorvadni kezd, ami azt is jelenti, hogy az arcüreg alsó határa elkezdi megközelíteni a fogíny felső határát, azaz a fogíny alatt a csont vastagsága egyre csökken.

Amennyiben egy első rágófogat szeretne az implantológus beültetni, mivel ez a legerősebb rágófog, statikailag a beültetés során minél hosszabb és vastagabb átmérőjű csavart kellene becsavarnia ahhoz, hogy a beültetett fog hosszú távon és biztosan képes legyen ellenállni a rágóerőnek. A legmegfelelőbb, ha legalább 2 cm hosszú és 4,5-5 mm átmérőjű csavart helyezhetne be.

A valóság azonban az, hogy az első nagyőrlőfogak eltávolítása után visszamaradó csontméret ennek a töredéke, meg kellene tehát vastagítani a csontot. Ez egy módon lehet, az arcüregből kell elfoglalni területet, majd e területet feltölteni műcsont - csont keverékével, és így megfelelő méretű hely támad a csavar betekeréséhez.

Melyek az arcüreg emelő műtét technikái?

Több technika is alkalmazható, a választott megoldás a fogászati szituációtól függ. A két leggyakoribb fajta a nyitott vagy a zárt technika, de ezekből páciens számára semmi különbség nem érzékelhető. Szintén a fogászati helyzet határozza meg, hogy az arcüregemelés - csontbeültetés és a műgyökér beültetés egy ülésben, vagy két lépcsőben zajlik e. Amennyiben egy ülésben, az a könnyebb és gyorsabb rendszer, hiszen egyszerre történik meg a beültetett csont és a beültetett műgyökér szervülése. Amennyiben két lépésben, úgy az első alkalommal csak az arcüreg emelés történik meg, annak szervülnie kell (8 hónap), majd egy második feltárás szükséges a műgyökér beültetéséhez.

Főoldal

Tovább

Fogorvos csapat

Tovább

Vélemények

Tovább

Referencia

Tovább

Esetbemutatások

Tovább

Kapcsolat

Tovább

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés