Mi az a csontpótlás és hogyan segítheti a fogbeültetést?

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a beültetendő fogimplanátum helyén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum csavar biztonságos behelyezéséhez. A hiány egyrészt jelent méretbeli hiányt, azaz, túl alacsony, vagy túl keskeny a csont, illetve minőségbeli hiányt, túl porózus, azaz gyenge a csont. Ilyen esetekben az implantológus megvizsgálja a csontpótlás lehetőségét.

Miért tűnik el a csont?

A fogeltávolítás után a foghiány területén megszűnik a rágás funkciója. A rágás hiányában a csontsejtek nem kapnak ingert, így nem folytatják a fog körül szokásos lebontó, felépítő folyamataikat, hanem az egyensúly a lebontás irányába tolódik el. Telnek a hónapok, és a csont elkezd összemenni, egyre alacsonyabb lesz, és ezzel párhuzamosan elkeskenyedni, így egyre vékonyabb, hegyesebb lesz.

Miért baj ha kicsi a csont?

Ahhoz, hogy egy fogkoronán rágni lehessen, megfelelő mélységben kell tartani a fogat - erre szolgálnak a fogak gyökerei. Hasonlóan képzelhetjük el, mint a fákat, ahol, ha a fát nagy szél éri, ha a gyökér gyenge, a fa kidőlhet. Ez egyszerű statika, ha a rágóerő ér egy adott méretű fogat, annak adott méretű gyökérre van szüksége, hogy megtartsa a fogat rágás közben is.

Amennyiben egy fogunkat elveszítjük, és pótoltatni szeretnénk, az implantológus megvizsgálja, hogy az adott fognak a rágóerővel szembeni megtartásához milyen átmérőjű és hosszúságú műgyökérre lenne szüksége. Amennyiben a csont nem elegendően magas a megfelelő méret befogadásához, a meglevő helyet valamilyen módon ki kell egészíteni (meg kell szélesíteni, vagy magasítani). A csont megfelelő méretűvé való átalakításához alkalmazzák az implantológusok a csontpótlás technikáját.

Melyek a leggyakoribb csontpótlási technikák?

Számos csontpótló fajta és technika létezik. A csont pótlásakor nem csak a csontot, hanem a fogínyt is restaurálni kell, ez tovább szélesíti a technikák számát. Íme ízelítőül néhány ismertebb lehetőség a csontpótlásra:

S inus lift, avagy arcüreg emelő műtét: abban az esetben alkalmazzuk, ha a felső 5, 6, 7 es fogak hiánya esetén szeretnénk hagyományos fogimplantátumot elhelyezni a csontban, de a felső állcsontban levő arcüreg mélyen lenyúlik, így kevés hely marad a titán vagy cirkon implantátum csavarok beültetéséhez. Az arcüreg aljának felemelése után műcsont kerül behelyezésre az arcüreg nyálkahártyája alá. Csontosodás után megfelelő méretű csont áll rendelkezésre a beültetésre. Bizonyos esetekben az arcüreg emelés és a fogbeülettés egy fázisban is történhet.

C sontrepesztés & Csontpótlás, ez az alsó állcsontban az őrlőfogak táján elvékonyodott csont megvastagítására szolgáló technika

M űcsont és membrán behelyezése például friss foghúzás után az ottmaradt üreg helyének feljavítására

K ivett saját csont átültetése, melyet nagyobb csont hiányok pótlásának igénye esetén alkalamaznak. A saját csont kivehető a szájüregből, vagy ha még nagyobb méret kell, akkor egy külön műtéttel a csípőcsontból is.

R endelőnk által forgalmazott fogimplantátum márkák:

  • Nobel Biocare® - titán és cirkónium fogászati implantátumok
  • DenTi system® - titán és cirkónium fogászati implantátumok
  • 3M Espe® - titán fogászati implantátumok

Fogászatunk által forgalmazott fogimplantációs rendszerek

Élvezze Ön is a minőségi fogászati implantátumok legkiemelkedőbb előnyeit!

  • Tökéletesen átveszi az elvesztett fog funkcióját
  • A fogpótláshoz nem kell lecsiszolni az ép fogakat
  • Tartós, ha betartjuk a higiénés szabályokat, élethosszig szolgálhat
  • Esztétikus - nem látszik, hogy nem saját fog
  • A fogbeültetés műtét a legtöbb páciens tapasztalata szerint fájdalmatlan
  • Megfizethető, modern fogpótlástechnikai rendszer
  •  

Főoldal

Tovább

Fogorvos csapat

Tovább

Vélemények

Tovább

Referencia

Tovább

Esetbemutatások

Tovább

Kapcsolat

Tovább

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés