Amalgám tömés csere esetbemutatás

Szájszag csókolózás közben

Fiatal páciensünket egy ideje zavarta a jobb felső fogában található régi amalgámtömés, de mindig talált valami indokot, amivel a fogorvosi rendelőt nagy ívben mégis elkerülheti. Elmondta, hogy egy ideje már érzi, a tömés mellett a fog élest, néha vágta is a széle a nyelvét. Az ételek sokszor beleragadtak, s barátnője az elmúlt héten vallotta be neki, kellemetlen szájszagot érez, ha csókolóznak. Eddig nem merte mondani, nehogy megbántsa, de egyre jobban zavarja, így nem bírja tovább.

Ez volt a meghatározó csepp abban a bizonyos pohárban, így fiatal páciensünk – szégyenkezve ugyan a barátnője előtt – elszánta magát és a tettek mezejére lépett.

Diagnózis – talán az utolsó percben érkezett a gyökérkezelés elkerülésére

A vizsgálat során már szemmel is feltűnt, hogy a tömés nincs jó állapotban, a röntgenfelvételen azonban hatalmas íny alatti szuvasodást fedeztünk fel. Annak ellenére, hogy a páciensnek panaszai nem voltak, a szuvasodás mélyen a fog belseje felé is beterjedt, a fogideget erősen megközelítette.

Fogászati kezelési terv

Mivel a fog még élő volt és a szájszagon meg a letört fogszélen kívül komoly panaszt nem okozott, reménykedtünk benne, hogy a mély szuvasodás ellenére a fogat nem kell még gyökérkezelni. A kezelési tervben csak a fogtömés helyreállításának lehetőségeivel foglalkoztunk.

Mivel egyértelmű, hogy a szuvasodás mélyen a fogíny alá terjedt, illetve a fogszöveti hiány a fog, koronai részének több mint 50%-t érintette, esztétikus fényre kötő tömőanyagból ebben az esetben már nem lehet biztonságosan funkcionáló tömést készíteni, az íny alatti területen nagy lenne az alászuvasodás esélye. Az ilyen típusú szuvasodás, elsősorban inlay behelyezésével kezelhető megnyugtatóan.

A kezelési terv három különböző inlay típust tartalmazott, műanyag, porcelán és a klasszikus arany inlayt. Fiatal páciensünk a legkedvezőbb áru, és leggyakrabban alkalmazott Gradia esztétikus módosított kerámia inlayt választotta.

Gradia módosított kerámia inlay

Első fogászati ülésen megtörtént a régi amalgám tömés eltávolítása és a szuvas részek kitisztítása. Mivel a szuvasodás mélyen az íny alá terjedt, a megfelelő lenyomatvételhez a gyulladt ínyt lézeres kezeléssel eltávolítottuk, így az üreg tökéletesen tisztíthatóvá vált. Mivel a szuvasodás a pulpakamra közelében volt, gyógyszeres alábélelés, majd az inlay alá vastag szigetelés került. Megtörtént a lenyomatvétel a fogtechnikus számára, majd a fogba egy hétre ideiglenes tömés került.

Az első este a Páciens enyhe fogérzékenységre panaszkodott, illetve beszámolt arról is, hogy hideg víz ivásakor kellemetlenül érzékeny a fog, de egyéb panasza nem volt, az érzékenység másnaptól csökkenni kezdett.

Egy héttel később a fog panaszmentes volt, az esztétikus inlay pedig elkészült, így megtörténhetett a beragasztás. Az inlay színe a fog színével tökéletesen megegyező, beragasztás után laikusok számára a restauráció nem látható. Kívánjuk, hogy a Barátnő is túltegye magát a kellemetlen epizódon és értékelje párjában, hogy az ő kedvéért végül meglátogatta a mumusnak tartott fogászati széket.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Esztétikus inlay Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 80%

Fájdalommentesség 90%

Elért esztétikai eredmény 100%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés