Milyen a jó esztétikus fogtömés?

A régi amalgám fogtömésekkel kapcsolatos hadjáratot a fogszínű esztétikus tömőanyagok gyártói pár tíz év alatt sikeresen megnyerték. Ma már tehát nem kérdés, hogy amalgám vagy esztétikus tömés, a válasza mindenkinek hasonló, az amalgám fémötvözet, ha lehet, ne tegyük a fogakba. Az esztétikus töméseknek azonban számos fajtája jelent meg a piacon.


A fogorvos is kapkodhatja a fejét

A válasz nem könnyű, hiszen minden percben fejlesztenek valami újat, a fogorvosok csak kapkodhatják a fejüket, az egyre újabb és újabb anyagok és technikák hallatán. Tegnap még az 5. generációs kompozitokat használtuk, ma már a 7. generáció fut, de már ez is lassan elavul. Másrészt a kérdés sokkal több szempontot vet fel, a megfelelő tömés megválasztásához nem csak az anyagtani tulajdonságokat, hanem egyéb fogászati szempontokat is figyelembe kell venni, például fontos a kialakult üreg mérete, illetve az hogy melyik fogban helyezkedik el.

Esztétikus fényre kötő fogtömés árak


Esztétikus fényre kötő fogszínű tömőanyagok

Az esztétikus fényre kötő fehér tömőanyagok lényegében apró üveg, illetve kerámia szemcsékkel feltöltött műgyanta alapú polimer anyagok, azaz üveggel töltött műanyagok. Stabil, strapabíró, jól kipróbált esztétikus anyagokról van szó, ezekből elvileg nem szabadulnak fel káros anyagok, mint azt az amalgám esetén mondják. A fog hiányzó formája tökéletesen visszaadható vele, a fogorvosi rendelőben elkészíthető, nem kell fogtechnikushoz fordulni.

Kisebb és közepes szuvasodások esetén kiválóan alkalmazható, biztonságos jó tömés készíthető belőle.

Mélyebb szuvasodások esetén azonban az esztétikus tömés nem feltétlenül a legjobb választás. A műgyanta alapú esztétikus tömőanyag ugyanis nagyon érzékeny a nyálra, vérre, ha ilyen éri, nem köt elég precízen a foghoz. Mélyen, az íny alatt levő üregbe elkészítve, melyet nagyon nehéz a nyáltól és vértől tökéletesen mentesíteni, nem lesz elég tartós megoldás. A mély fogszuvasodásokat inkább fogbetétekkel, arany, porcelán vagy műanyag inlay készítésével restauráljuk.

Fogszuvasodás – Mit vizsgál a fogorvos?


Modern nano kompozitok az űrből, a fájdalommentes, hosszú távú fogtömésekért

A nano anyagok az űrtechnológia vívmányai. A nano részecskék elképesztően apróak, nanométeres nagyságúak. Mivel egészen aprók, ezért egy adott térfogatba beletöltve a nano részecskéket, sokkal több részecske fog beférni és kevesebb üres tér marad, mintha nagyobb anyagrészecskékkel töltenénk fel ugyanazt a térfogatot. Ez bonyolultan hangzik, és többnyire csak a fizikusok értik, de az önmagára tudatos, és a legjobb választást kereső olvasót talán érdekelheti.

A lényeg, hogy a ma elérhető legjobb esztétikus tömőanyagok nano töltőanyaggal rendelkező modern fogtömő anyagok. Keményebbek, tartósabbak, szebbek, transzparensebbek, jobban zárnak, a fogtömés készítése után kisebb az utófájdalom esélye tehát garantáltan hosszabb ideig és jobban funkcionálnak, mint régebbi társaik. Persze a páciens általában nem kérdezi meg a fogorvost: „Hé Doki, te nanot használsz?” Nem is kell, a válasz álljon itt: Mi, a Budapest Dental Fogászatán az esztétikus fogtömések készítéséhez nano kompozitokat használunk.

Fogtömés utófájdalom nélkül

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés