Nagyőrlőfog szuvasodásának megelőzése, kiterjesztett barázdazárással felnőttkorban

Felnőtt korban már ritkábban készül barázdazárás, hiszen a fogak már régóta a szájban vannak, így a barázdarendszer, szuvasodás nélkül is tartalmazhat elszíneződéseket, baktériumokat Az elsötétedett barázdák némely páciensnél aggodalomra adhatnak okot, így ilyen esetben érdemes kikérni a fogorvos véleményét.


Mit tegyünk, elszíneződött barázdák esetén?

Sok páciens számára aggodalmat jelent, ha őrlőfogaik felszínén elszíneződött barázdákat látnak. Megnyugtatásul – érdemes fogorvos véleményét kikérni, a legtöbbször azonban szerencsére még sötét elszíneződés esetén sincs szükség beavatkozásra.

A szuvasodás a zománcban fehér, nem pedig fekete. A fekete csíkos, járatok a fogfelszínen a barázda elszíneződései. A fogorvosnak azonban félévenként mindenképp érdemes megmutatni, hiszen a vizsgálat során csak ő tudja biztosan megállapítani, elindult e szuvasodás a barázdák mélyén, vagy semmi gond, csupán elszíneződött járatokkal állunk szemben.

Nagyon ritkán, nem egyértelmű helyzetben kiterjesztett barázdazárás javasolt.

Barázdazárás – árak

Peches esetben pedig az elszíneződés mélyén valóban szuvasodás látható, ekkor hagyományos esztétikus fogtömést kell készíteni.

Milyen a jó esztétikus fogtömés


A kiterjesztett barázdazárás

Az orvos apró fejű fúróval finoman, feltárja a barázdát annak aljáig (ez általában a zománcban marad, a dentint nem éri el), majd az így kitágított barázdát folyékony tömőanyaggal feltölti. Az eljárás fájdalommentes, érzéstelenítés nem szükséges.

A kezeléssel megelőzhető a későbbi szuvasodás kialakulása, de a barázdazárt fogak ellenőrzése félévente javasolt.

Fontos tudnivaló, hogy a barázdazárás nem védi meg a fogak oldalsó részét a szuvasodástól, csak a rágófelszíni rész védelmére alkalmas!

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés