Barázdazárás gyermekeknél esetbemutatás

Mik azok a barázdák?

A kisőrlő és nagyőrlőfogak rágófelszínén a csücskök között vékony barázdák találhatóak. A csücskök az étel megőrlésére szolgálnak, ezeket választják el a barázdák. A fogbarázdák lehetnek mélyebbek vagy felszínesebbek. A barázdáltság olyan, mint egy ujjlenyomat – mindenkinél egyedi variációkat találhatunk. A szerencsésebbeknek simább, sekélyebb barázdái vannak, melyekben az ételmaradék kevésbé tapadhat meg. A kevésbé szerencsések mély, szövevényes barázdákat örököltek, melyekben az ételmaradék hamar megtapad, így ez könnyen hajlamosít a fogszuvasodásra.

Miért kell foglalkozni a fogbarázdákkal?

Kis- és nagyőrlőfogak mély barázdáiból nehéz eltávolítani a lepedéket. Ha az étel, cukor, kenyér stb. sokszor megtapad a barázdákban – akár a fogmosás ellenére is – ez egészen biztosan rágófelszíni szuvasodáshoz vezet majd.

A barázdazárás az őrlőfogak felszíni szuvasodásának megelőzésére alkalmas beavatkozás. Optimálisan 6-8 éves korban ajánlott, amikor az éppen előbújt, mély barázdákkal bíró, de még el nem színeződött és nem szuvas fogak barázdarendszerét a fogorvos fúrás nélkül feltöltheti.

Hogyan történik a barázdazárás?

Időben végzett barázdazárás esetén nem kell fúrni a fogat. Érzéstelenítés nem szükséges, teljesen fájdalommentes. A fog felületét 37%-os foszforsavval a barázdákban előkezeljük, leszárítjuk, majd egy színtelen vagy fehér, folyékony tömőanyagszerű anyaggal a barázdák egyenetlenségeit feltöltjük.

A kezelést követően a fogfelszín simává válik, azaz a mély barázdákba már nem tud beragadni a lepedék, ez megelőzi a későbbi fogszuvasodás kialakulását.

Egy fogászati ülés alkalmával mind a négy első nagyőrlőfog barázdazárását érdemes elvégezni, a kezelés nem tart tovább 15 percnél.
Fontos tudnivaló, hogy a barázdazárás nem védi meg a fogak oldalsó részét a szuvasodástól, csak a rágófelszíni rész védelmére alkalmas!

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Barázdazárás Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 80%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés