Amalgám tömés csere esetbemutatás

Az évtizedekig “túlélő” amalgámtömés

Páciensünk gyermekkorában, néhány nagyőrlő fogában a fogorvos szuvasodást talált. A fogak megmentésének érdekében, amalgámtömések készültek, ez annak idején tökéletesen elfogadott, megbízható tömőanyag volt. Talán hihetetlen, de Páciensünk elmondása szerint az eset 17 évvel azelőtt történt. Az öreg fogorvos később nyugdíjba ment, így a Páciens új fogorvost keresett.

Az öreg doktor a tömést a kontroll vizsgálatok során mindig kielégítőnek találta, elégedetten dörmögött a bajsza alatt. „Kicsit kipolírozzuk ezt a tömésecskét és jó lesz az még, nem kell bántani!” – mondta az öreg. „Sosem mertem azt mondani, hogy én viszont szégyellem, cserélje ki, biztos megbántottam volna. Jó doki volt, de szeretnék már ettől a fémtöméstől megszabadulni. Annyi rosszat hallani manapság az amalgámról, hogy mérgez, meg kihullik a hajam. De leginkább az zavar, hogy nagyon csúnya. Szeretnék esztétikus megoldást!”

Diagnózis – egyes tömések még ma is jól zárnak, mások mellett repedések láthatóak

Talán hihetetlen, de a vizsgálat és a röntgenfelvétel is azt mutatta, hogy a 17 éves tömések körülbelül fele, funkcionálisan még mindig tökéletes volt. Más tömések valóban cserére szorultak, a röntgenfelvételen másodlagos szuvasodásokat lehetett felfedezni. Panaszt egyik fog sem okozott, vitalitás vizsgálatra mindegyik egészségesen reagált. A Páciens a jól funkcionáló amalgám tömései cseréjét is kérte, így a kezelési tervet ennek megfelelően állítottuk össze.

Fogászati kezelési terv

Az összes amalgám tömés kis vagy közepes méretű üregbe lett annak idején elkészítve, a másodlagos szuvasodások sem kívántak íny alá érő fog preparálást. Így a fogászati kezelési tervben mindegyik fogtömés cseréjét esztétikus fényre kötő tömőanyaggal javasoltuk elkészíteni. A tömések egy, két illetve három fogfelszín érintettek, a fogtömések ára ennek megfelelően fogtípusonként és tömésenként változó.

Fogtömés cserék ütemezése

A Páciens hetente egy fogtömés cseréjét érezte a legkevésbé megerőltetőnek, mi is et az ütemezést találtuk a legkedvezőbbnek. Egy alkalommal került sor két egymás mellett lévő, kisebb, felszínes tömés cseréjére. Az összes tömés cseréje, így 5 hét alatt készült el.

SDR – technika, utólagos fogfájás megelőzése töméstechnikával

A tömések belső magját minden esetben SDR tömőanyaggal építettük fel. Az SDR tömés segít megelőzni a fogtömések utáni érzékenységet. Páciensünk egy alkalommal panaszkodott az injekció helyének megkeményedésére és fájdalmára, melyet az alsó állkapocs érzéstelenítésekor kapott, a fájdalom azonban hamar elmúlt. Fogtömés utáni fogérzékenység azonban egyik alkalommal sem jelentkezett.

Fogtömés utófájdalom nélkül

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Lyukas fog kezelés árak Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 90%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 90%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés