Amalgám tömés csere arany inlayre esetbemutatás

Inlay, Onlay vagy porcelán korona? Mi a jó választás gyökérkezelt fog esetén?

Gyökérkezelt fogak esetén az elsődleges választás a fog koronai részének felépítésére a csapos megerősítés majd a fog borítókoronával való ellátása. A képen látható esetben a standard megoldás szintén a műcsap - korona párosítás lett volna a leginkább megfelelő megoldás. A páciens azonban az elmúlt években is aryn inlayt hordott, így megint ezt a megoldást kérte.

Az arany betét drága, de a másodlagos szuvasodás esélye a betét mellett nagyon kicsi - hosszú távon tehát megéri!

Az arany betét az egyik legmegbízhatóbb ám legdrágább betét típus. Orvosi díja ugyanannyi, mint egy olcsóbb fogbetét elkészítésének díja, azonban az arany magas ára jelentősen növeli a költségeket. Aki mégis erre adná a fejét, nagyon jó választást hoz: az arany betét mellett a másodlagos szuvasodás esélye nagyon kicsi, ez a betét típus évtizedeket képes túlélni a szájban.

Húsz év után eljött a csere ideje

Páciensünk egyik nagyőrlő foga még kislánykorában nagyon elszuvasodott, így a tökéletes záródás érdekében, az akkor divatos amalgám fogtömés helyett arany betétet készített a fogorvos. Bár az aranybetét híres arról, hogy hosszú távon sincs vele probléma, kb. 20 év után kimozdult, így megérett a cserére. A Páciens egyébként fémallergiás, de az arany betét mellett tünetet – nyálkahártyapír, fémes íz, kiütések – sosem észlelt.

Fémallergia – arany mellett nem jellemző

Az arany biokompatibilis anyag - fémallergiát a legritkább esetben vált ki. Funkcionális tekintetben verhetetlen, esztétikailag már kevésbé. A hátsó rágózónában a funkció és a biztos széli záródás páciensünknek fontosabb volt, mint az esztétika, így az újabb 20 nyugalmas év reményében ismét az arany betét mellett tette le a voksát.

Az arany inlay elkészítésének folyamata az esztétikus betétéhez hasonló

Az arany inlay előkészítése más technikát igényel, mint az esztétikus betétek esete, de ez maradjon a fogorvos dolga. A páciens ugyanazt éli végig, mint egy esztétikus betétnél:

 • érzéstelenítés
 • sok fúrás
 • lenyomatvétel
 • ideiglenes tömés
 • egy héttel később: beragasztás

Az arany inlay és esztétikus inlay közti főbb különbségek:

 • Arany inlay esetében a betét magasságát kevésbé kell korrigálni, mert az arany puha fém, a kisebb magasságbeli eltéréseket a páciens a rágás során önmagának elsimítja; vagyis nagyobb a lehetőség az egyéni rágófelület kialakítására.
 • Az aranynak antibakteriális hatása van – kevésbé tapadnak meg rajta a baktériumok.
 • A fogtechnikus a fémet könnyedén felpolírozza, ezáltal nem érezhető átmenet a fog és a betét között; így a nyál öntisztító hatása jobban érvényesül.
 • A széli záródás felülmúlhatatlan, az arany inlay-vel érhető el a legtartósabb restauráció

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Esztétikus inlay Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 70%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

 • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
 • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés