Gyökérkezelt szürke fog kifehérítése - esetbemutatás 2.

Miért szürkül el a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezeléssel a fog belsejéből az ideget és a fogat ellátó ereket távolítjuk el. Ezzel a fog tápanyag ellátása megszűnik. A fertőzés elkerülése érdekében a gyökértöméssel a fogat belsejét légmentesen lezárjuk, ez a gyökértömés. A gyökértömött fog tehát élettelen fog, úgy is felfoghatjuk, mint egy saját fog implantátumot. Az élettelen szövet pedig, mint egy mumifikált szövet, idővel elszürkül, elbarnul.

Diagnózis – gyökérkezelt felső metszőfog

Páciensünk mindkét felső metszőfogait évekkel korábban gyökérkezelni kellett, ezért a fogak színe jóval sötétebb lett, mint a mellette levő egészséges fogak színe. A gyökérkezelés ráadásul külföldön történt, számunkra ismeretlen gyökértömési technikával és anyaggal, mely olyan szürkeséget okozott a fogakon, ami nem szokványos. Ilyen fogakkal valóban nehéz bátran mosolyogni, valamit tenni kell az ügyért!

Fogfehérítés vagy porcelán korona?

A páciens szerette volna elkerülni, hogy fogára korona kerüljön, de ilyen elszürkült fogak esetén a lézeres fogfehérítés nem tudja a kívánt hatást elérni. A szinte feketére elszíneződött fogakat emellett a letöredezés, fogszuvasodás is nagyon meggyötörte, alig maradt a fogakból ép fogszövet.

Másik probléma, melyre a páciensek nagy része nem is gondol, a harapási rendellenesség. Az egész fog elszürkülés, illetve az azt megelőző gyökérkezelés hátterében a jelentős fogtorlódás áll, mely lehetetlenné tette a kuszán álló metszőfogak helyes tisztítását. Egy nyolc éves gyermek, ha nem csípik fülön minden reggel és eset, nagyon ritkán van olyan tudatos, hogy fogselyemmel és interdentális kefécskékkel lásson neki fogai tisztításának. A jelentős fogtorlódás miatt tehát a fogak hamar elszuvasodtak, melynek láthatjuk a sajnálatos következményét.

Mivel a gyermeket - sőt később a felnőttet sem kezelték fogszabályozáson, a jelentős fogívszűkület és fogtorlódás megmaradt. Amennyiben erre a fogra egyszerű kompotiz fogfelépítést alkalmaznánk, nagy lenne az esélye annak, hogy a kompozit felépítés - a foghoz hasonlóan sűrűn letörne.

A végleges kezelési terv tehát az összes fenti tényezőt figyelembe véve: Cirkon porcelán korona mindkét elszürkült fogra

Melyek a cirkon porcelán koronák előnyei ebben az esetben?

A cirkon koronák felhelyezésével több előnyhöz is jutunk:

  • a kellemetlen fekete szín teljesen eltüntethető, a cirkon nem engedi át a szürkeséget
  • a fogak védve vannak a további szuvasodástól, letöredezéstől
  • a harapási rendellenesség miatti túlzott erőbehatások nem érvényesülnek a meggyengült fogakon, ezek a koronák nem fognak letörni.

Hogyan lehetett volna még szebb eredményt elérni?

Amennyiben ennél sokkal szebb eredményre törekszünk, úgy egy nagyon komplex esztétikai fogászati folyamtot kell végigvinni, melynek a lépései a következőek:

1. A szürke fogak ideiglenes koronákkal való ellátása után az esztétikai helyzet átmenetileg javítható és hozzákezdhetünk a fogszabályozó kezeléshez
2. A fogszabályozó kezeléssel javíthatunk a harapáson, elrendezhetjük a torlódás miatt összekuszálódott fogakat megfelelő sorban, a fogíny lefutását harmonizálhatjuk, így a végleges korona elkészítésekor teljesen egyforma méretű koronákat készíthettünk volna.
3. A fogszabályozó levétele után, mivel a fogak teljesen harmonikusan helyezkednek el, és szép az íny lefutás, szebb és haronikusabb porcelán koronákat készíthetünk.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Kozmetikai szájhigiéniai kezelés csomag Tovább az árakra
Gyökérkezelés Tovább az árakra
Cirkon korona Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 88%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 88%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés