Gyökérkezelt szürke fog kifehérítése - esetbemutatás 1.

Miért szürkül el a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezeléssel a fog belsejéből az ideget és a fogat ellátó ereket távolítjuk el. Ezzel a fog tápanyag ellátása megszűnik. A fertőzés elkerülése érdekében a gyökértöméssel a fogat belsejét légmentesen lezárjuk, ez a gyökértömés. A gyökértömött fog tehát élettelen fog, úgy is felfoghatjuk, mint egy saját fog implantátumot. Az élettelen szövet pedig, mint egy mumifikált szövet, idővel elszürkül, elbarnul.

Diagnózis – gyökérkezelt felső metszőfog

Páciensünk jobb felső metszőfogait évekkel korábban gyökérkezelni kellett, ezért a fogak színe jóval sötétebb lett, mint a mellette levő egészséges fogak színe. A gyökérkezelés nem jár kötelezően minden esetben a fogak elszürkülésével, azonban sok esetben számolni kell ezzel a lehetőséggel. A fogakban emellett régi tömések is láthatóak, melyek színe egyáltalán nem passzol a gyökérkezelt fog színéhez

Fogfehérítés alternatívája – porcelán korona

A páciens szerette volna elkerülni, hogy fogára korona kerüljön, így az esztétikus megjelenést is szem előtt tartva, fogorvosával a fogfehérítés, majd ezt követően egy kompozit héj felépítése mellett döntöttek.

Fontos tudni, hogy a képen látható megoldás előnye ugyan, hogy olcsóbb és gyorsabban elkészíthető, mint a porcelán korona, hosszú távon azonban jóval nagyobb a korona letörésének veszélye, hiszen a fogcsonkot a kompozit felépítés nem védi túl erősen. A gyökérkezelt, elhalt fogszövet sokkal merevebb, ridegebb mint az élő fogszövet, így a fogkorona letörése már kisebb trauma során is bekövetkezhet. Általánosságban elmondható, minél inkább sérült, vagy minél nagyobb természetes darab hiányzik a koronai részből, annál inkább javasolt borítókorona készítése.

A kezelés: lézeres fogfehérítés egy fognál, majd esztétikus felépítés kompozit héjjal

A kezelés első lépéseként a fogorvos a fogat lézeres fogfehérítéssel kifehérítette, majd a fogba kémiai fogfehérítőt helyezett és ideiglenesen lezárta. A következő alkalommal, a fehérítéssel kapott világosabb fogszínhez igazodva a fogat új, világos esztétikus, fényre kötő kompozit héjjal látta el.

A kompozit héjjal való felépítés természetesen nem ad annyira tökéletesen szimmetrikus és természetes eredményt, mint a fémmentes porcelán koronával készített megoldások, hiszen ennek a technikának megvannak a maga korlátai. Az eredeti szituációhoz képest azonban sokkal kedvezőbb megoldáshoz juthatunk megfizethető áron, valamint gyorsabban, a fogtechnikus bevonása nélkül – mint a porcelán koronák készítése esetén.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Kozmetikai szájhigiéniai kezelés csomag Tovább az árakra
Lézeres fogfehérítés foganként Tovább az árakra
Esztétikus direkt héj Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 80%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés