Szürke fog lézeres fehérítésének lépései

Egy elszürkült fog kifehérítése mindig több lépcsős folyamat. Maga a lézeres fogfehérítés is többször megismételhető, illetve otthoni kezeléssel kiegészíthető. A kezelés fontos része lehet még a gyökérkezelés, illetve mindig szükséges része a fog kiegészítése esztétikust töméssel.


A diagnózis – miért szürkült el a fog

A diagnózis elengedhetetlen része a terápiának, az okot tudnunk kell ahhoz, hogy megfelelő módszert válasszunk. Az állapotfelmérés során a teljes fogazatról panoráma röntgenfelvétel készül. Sok esetben ez is elegendő a diagnózishoz, máskor kiegészítő röntgen is szükséges.

Amennyiben a fog eleve gyökérkezelt, azt a páciens általában tudja, ha pedig esetleg nem, akkor a röntgenfelvétel ezt pillanatok alatt megmutatja. Ha a röntgen alapján a fog nem gyökérkezelt, további vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, élő, vagy elhalt fogról van e szó. A vizsgálat során többnyire elhaltnak találjuk a fogat.

Fogászati állapotfelmérés


Régi gyökértömés ellenőrzése, vagy új készítése

A következő lépés annak elérése, hogy a fogban egy tökéletes gyökértömésünk legyen. Ha a régi ilyen volt és a röntgen szerint a csontban gyulladás nem látható, akkor ez a lépés máris kipipálva. Sok esetben azonban először a régi gyökértömést valamilyen oknál fogva cserélni kell, illetve trauma matt elhalt fogat először gyökérkezelni kell.


Lézeres fogfehérítés a rendelőben

Amennyiben a fogban már megfelelő gyökértömés van, kezdődhet a fogfehérítés. A fog koronai részéből minden régi vagy új tömés, gyökértömés darabkát eltávolítunk, majd a fog belsejébe és külső felszínére speciális fogfehérítő anyagot helyezünk, és a lézerrel aktiváljuk. Az eljárást párszor megismételjük.


Makacs esetben kiegészítő kémiai fehérítő alkalmazása

Ha a lézeres fehérítéssel az erős elszürkülés miatt első alkalommal nem értük el a kívánt hatást, a fogat kémiai fogfehérítővel töltjük fel, majd ideiglenesen lezárjuk. Pár nap alatt a fog belülről tovább fehéredik. Ezután megismételhetjük a lézeres fehérítést, általában ennél több kezelésre nincs szükség, vagy láthatóan makacs esetben nincs értelme a további fehérítésnek.


Esztétikus fogtömés, fogfelépítés vagy kompozit foghéj készítése

A fogfehérítéshez használt üreget a fogban mindenképp le kell zárni, ez egy egyszerű fogtöméssel megtehető. Sok esetben azonban a fogban régi, elsárgult tömés van, melyet az új fogszín miatt szükséges kicserélni. Sokat javíthat a fog esztétikáján, ha a kifehérített fogba nem csak fogtömés kerül, hanem elülső felszínét is bevonjuk, esztétikus kompozit héj segítségével.

Fontos megjegyezni, hogy az elhalt, gyökérkezelt fog, bár sokat fehéredik, és az esztétikus töméssel, héjjal színe közelíthető az élő fogak természetes színéhez, pontosan olyan színű és árnyalatú, mint a mellette levő élő fogak, már nem lesz. Amennyiben ennél szebb, természetesebb hatású megoldást keresünk, úgy valamely esztétikus porcelán korona elkészítését kell megfontolnunk.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés