Mikor van értelme megműteni a gyökércsúcsot?

Mikor van értelme megműteni a gyökércsúcsot?

Mikor javasolt a gyökércsúcs műtét?

A gyökércsúcs eltávolítása akkor javasolt, ha az alapos és mindenre kiható gyökérkezelés után a gyökér csúcsán a gyulladás nem szűnik meg. A gyulladás fennmaradásának oka a gyökércsúcsi részben meglapuló kórokozóknak köszönhető, melyeket onnan bizonyos esetekben az alapos feltárással és fertőtlenítéssel sem lehetett eltávolítani. A leggyakoribb ok az, hogy a gyökércsatorna a gyökércsúcson elágazódik, és a mellékes, apró csatornákat nem lehetséges feltárni és kitisztítani.

Amennyiben a gyökérkezelés befejezése, majd a gyökértömés után a feltáratlan csatornákban a kórokozók tovább szaporodhatnak, a gyulladás a gyökércsúcson nem fog megszűnni. Ez egyrész panaszokat okoz a páciensnek, például nem jó érzés ráharapni a fogra, illetve panaszmentes esetben a féléves röntgen kontroll alkalmával is felfedezheti az orvos.

Kutatások szerint a legnagyobb gondossággal elvégzett gyökérkezelés esetén is maradnak meg nem munkált gyökércsatorna részek! Legnagyobb eséllyel a gyökércsúcsi részen. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken maradhatnak kórokozók a gyökércsatornában, így a teljes gyógyuláshoz szükségessé válhat a gyökércsúcs műtéti eltávolítása.

Amennyiben a fog felől a legnagyobb gondossággal elvégzett gyökérkezelés után sem sikerül a kórokozókat eltávolítani, a fog megmentésére javasolható utolsó lehetőség a gyökércsúcs eltávolítása. A gyökércsúcsot a szájsebész távolítja el, a gyökércsúcsban meglapuló kórokozókkal együtt.

Mi történik pontosan a gyökércsúcsműtét során? Kockázatok és nyereségek elemzése a műtéttel kapcsolatban.

A gyökércsúcsműtét vagy rezekció során érzéstelenítésben történik a fogíny felmetszése a gyökér csúcsi részénél. Ahhoz, hogy a szájsebész elérje a gyökércsúcsot, csontot kell eltávolítania. Amennyiben a fog gyökere nagyon vastag csontfal mögött helyezkedik el - mint például az alsó fogívben, vagy a gyökércsúcs megközelítése során nagy az esélye az érzőideg megsértésének, a nagy kockázatot figyelembe kell venni a műtét elvégzése előtt. Ilyen esetben mindig mérlegelni kell a lehetséges kockázatokat és a várható előnyöket. Például egy alsó 5 ös fognál, ahol vastag a csont, sok csontot kell eltávolítani és még az idegkilépés is közel van, érdemes megfontolni, hogy a rezekció mellett döntünk e, vagy alternatív megoldásként a kevésbé kockázatos foghúzást, majd fogbeültetést választjuk. Ezzel szemben, egy felső hármas fognál, ahol vékonyabb, puhább a csont és nincs komolyabb érzőideg kilépés a környéken, ráadásul a foggyökér hosszú, így a fog a rezekciós műtét után is stabil lesz, nagyobb sikerre számíthatunk a műtét során és utána is.

Helyi kockázati tényezők amelyeket figyelembe kell venni a gyökérrezekció során:

  • milyen vastag a csont a foggyökér csúcsa előtt - azaz mennyi csontot kell eltávolítani (szerencsére ma már nem vésik, hanem inkább fúrják…)
  • van e komolyabb idegkilépés a műtéti területen - azaz mekkora eséllyel lesz zsibbadás a műtét után az ajakban
  • milyen hosszú a foggyökér - azaz a műtét után marad e olyan hosszú gyökér, hogy az hosszú távon stabilan megtartja majd a fogkoronát, hogy az megfelelően szolgálhassa a funkciót és az esztétikát

A gyökércsúcs előtti csont eltávolítása után következik a foggyökér csúcsának eltávolítása. Bizonyos esetekben a szájsebész a seb felől még le is zárja a gyökércsatornát, ha erre szükség van és lehetőség nyílik. Ezt az eljárást nevezzük retrográd gyökértömésnek. Az üregbe bizonyos esetekben műcsont kerül, de többnyire a véralvadékból alakul majd ki az új csont a csontseb helyén. A műtét végén a fog feletti íny bezárása történik. Kb. 1 hét múlva a varratokat eltávolítják. Kontroll: fél év múlva röntgen!

Mi a helyzet régebben gyökértömött fog esetén? Ha kiújul a gyulladás van értelme ezt megműteni a régi gyökértöméssel?

Az újbóli műtétet alaposan meg kell fontolni. Amennyiben a páciens mindenképp ragaszkodik a műtéthez, érdemes lehet 3 D CBCT segítségével nagy felbontású röntgenképet készíteni a fogról, 3 dimenzióban. Az ilyen felvétel segíthet feltárni a kiújult gyulladás okát.

Bizonyos esetekben a 3 dimenziós kép rámutathat arra, hogy a gyökér valahol elrepedt, ilyen esetben az újbóli műtétnek semmi értelme. De lehet, hogy az derül ki, van még egy feltáratlan gyökércsatorna a gyökérben és ennek kikezelésére van szükség - ekkor pedig nem feltétlenül kell új műtét.

Az újbóli műtét esetén az első lépés mindenképp a gyökérkezelés majd a gyökértömés megismétlése! Amennyiben ez sikeres, csak ezután lehet a gyökércsúcs amputációt ismét elvégezni.

További hasznos cikkek a témában:

GÓCOS FOG ELLENŐRZÉSE

Minden gyökérkezelt fog gócnak számít. Fontos, hogy gyökérkezelés után félévenként ellenőriztesse fogait!.

Tovább

GYÖKÉRKEZELÉS

Modern gyökérkezelési technikákkal sokkal több fogat menthetünk meg. Nem mindegy milyen eszközöket használ az orvos!

Tovább

GYÖKÉRKEZELÉS ÁRAK

A gyökérkezelés általában több lépéses folyamat. Érdemes tisztában lenni az árakkal, mielőtt belekezdünk a kezelésbe!

Tovább

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés