Csiszolás nélküli fogpótlás esetbemutatás 4

Foghúzás után minél hamarabb pótolják a fogamat!

A képen látható harmincas éveiben járó fiatalember jobb felső 4es fogával már gyermekkorában elkezdődtek a gondok. Többször kellett fogszuvasodás miatt tömést kapnia, majd egy idő után a szuvasodás olyan mélyre terjedt, hogy elérte a fogbelet, így a fogat gyökérkezelni kellett. A gyökérkezeléssel nem volt probléma, ám a páciens a fogorvos javaslatának ellenére nem kért a gyökérkezelt fogra borítókoronát, csak fogtöméssel építették fel a hiányzó fogrészt. Természetesen a legjobb időpontban a karácsonyi hajtás előtt a fog egyszer csak kettétört! Az egyik törésvonal olyan mélyen futott be a csontfelszín alá, hogy a fogorvos már menthetetlennek találta a fogcsonkot! Gyors fogeltávolító műtét következett, majd két héttel később, a páciens felkeresett minket a gyors fogpótlás igényével, mivel januárban évekre külföldre szándékozott utazni.

Diagnózis

A hiányzó fogat fogimplantációval vagy hídpótlással lehet pótolni. A friss húzás miatt az eset legideálisabb megoldása a fobeültetés lett volna, hiszen ha a foghúzás és a fogimplantáció között nem telik el túlzottan sok idő, az kedvező a csont vastagságának szempontjából. A páciens azonban gyors megoldást szeretett volna, minél kisebb beavatkozás árán és minél kedvezőbb áron, így a fogbeültetést egyből elvetette.

p

A foghiány mögötti fogban már volt fogtömés, mely már nem zárt kifejezetten jól, idővel fogpótlás nélkül is cserére szorulna. A foghiány előtti fogban első ránézésre nem látható semmilyen elváltozás, alaposabb vizsgálattal, illetve a röntgenfelvétel kielemzése alapján láthatóvá vált, hogy szuvasodás indult el a fog oldalsó részén, így ez a fog szintén fúrást, majd fogtömést igényelt volna.

Fogászati kezelési terv

A leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a csiszolás nélküli esztétikus fogpótlás. Előnye, hogy egy hét alatt elkészült, így a páciensnek nem kellett a repülőjegyét átszerveznie, amivel szintén pénzt spórolt, további előny, a kis beavatkozási kockázat, hiszen nincs csontműtét, a hagyományos hídpótlással szemben pedig hatalmas előny, hogy nem kell a fogakat lecsiszolni.

Hátránya inkább hosszú távon érezhető:

  • a fogimplantáció elmulasztásával a foghiány helyén a csont sorvadni, vékonyodni kezd, így ha a páciens később döntene a fogbeültetés mellett az már ilyen jó körülmények közt nem végezhető el, csontpótlás vagy egyéb kiegészítő műtét kell majd a sikeres beültetéshez
  • a csiszolás nélküli fogpótlás nem túl erős szerkezet, így a hagyományos fogpótlásokhoz képest hamarabb szorul cserére, általában 2-3 évenként.

Fogpótlás egy hét alatt

Páciensünk minél előbb szerette volna pótoltatni ezt a fogát, ezért a kezelési terv elfogadása után, az állapotfelmérést követő 2. alkalommal rögtön ezzel a beavatkozással kezdtek neki a munkához. Fogorvosával történő hatékony kommunikáció segített abban, hogy a fogászati kezeléshez olyan fontos bizalmi híd hamar kialakulhasson a páciens és orvosa között. Már az első kezelés során megtörténhetett mind a régi amalgámtömés, mind a jobb felső négyes fog szuvas részeinek eltávolítása. Ugyanekkor sor került a lenyomatvételre is, majd a következő alkalommal; azaz az első találkozás után egy héttel, páciensünk már az új, esztétikus fogpótlásával büszkélkedhetett.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Csiszolás nélküli fogpótlás Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 80%

Fájdalommentesség 100%

Elért esztétikai eredmény 85%

Elért rágófunkció 85%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés