Csiszolás nélküli fogpótlás esetbemutatás 3

Tömött fogak a foghiány előtt és mögött – ideális eset - Maryland hídra

Középkorú hölgypáciensünk esete a legideálisabb a csiszolás nélküli fogpótlás alkalmazására, hiszen mindkét foghiányt határoló fogában régi fogtömés található. A régi tömések ráadásul szuvasak, így cseréjükre a foghiány pótlása nélkül is szükség lenne. A tömés helyén, annak minimális átalakításával tökéletesen kialakítható az a kis kazetta, ami a híd megtartásához szükséges.

Diagnózis

A fogászati állapotfelmérés során Páciensünk elmondta, zavarja a jobb felső második kismetsző foga helyén tátongó űr, ezt szeretné esztétikusan pótoltatni. Gondolkodik a fog implantációban, de kicsit aggódik, a csont műtétet nem vállalja szívesen, szeretné, ha más alternatívát is javasolnánk.

Mivel a fog implantáció igénye felmerült, a megfelelő diagnózis és kezelési terv felállításához 3 dimenziós CT felvételre volt szükség. A CT felvétel alapján láthatóvá vált, hogy a foghiány alatti csontszerkezet meglehetősen vékony, így a fogimplantáció csak csontbeültetés, illetve lebenyműtét után lenne elvégezhető.

Fogászati kezelési terv

A kezelési tervben a 3 dimenziós CT alapján készített fog implantációs alternatívát, a hagyományos koronákkal elkészített cirkon kerámia híd alternatíváját és a csiszolás nélküli fogpótlás alternatíváját tüntettük fel. Minden lehetőség tartalmaz előnyöket és hátrányokat, melyeket a Páciens a saját szempontjai szerint tud a leginkább értékelni és ezek alapján megalapozott döntést hozni.

Csiszolás nélküli fogpótlás - legenyhébb beavatkozás

A Páciens a fogimplantációs műtétet, annak extra nehézségei miatt hamar elvetette, inkább az egyszerűbben kivitelezhető megoldás mellett döntött. Mivel a fogakban a régi töméseket mindenképp cserélni kellett volna – fogbeültetés esetén is – ezért a csiszolás nélküli fogpótlás még abban az esetben is ideális megoldásnak tűnt, ha életideje jóval rövidebb, mint a fogimplantációs fogpótlás életideje. Esetében a fogpótlás lényegében újabb foganyag elcsiszolása nélkül készíthető el, egyszerűen a régi tömések helyére kell beragasztani az új hidat. A kezelés mindennel együtt egy hét alatt elkészül, ez további előnyt jelentett a fogbeültetéssel szemben.

A csiszolás nélküli fogpótlás ápolása

A csiszolás nélküli fogpótlást a beragasztást követően gondosan ápolni kell, így elkerülhető, hogy a hiányt határoló fogakban fogszuvasodás, vagy ínygyulladás alakuljon ki. A gondos ápolás révén a fogpótlás élettartama megnyújtható.

Az ápolás alapvető eszköze a fogkrém és a fogkefe. A hidak emellett speciális ápolást is igényelnek, hiszen formájuknak és a konstrukciónak megfelelően, vannak területek, ahova a fogkefe sörtéi nem tudnak úgy elérni, mint a természetes fogak esetén. A hidak ápolására fejlesztették ki a Superfloss nevű, fogselyemhez hasonló fogápolás eszközt. A superfloss használatával a híd fogíny felé néző felszínei is tisztán tarthatóak.

A gondos otthoni ápolás mellett félévente professzionális fogtisztítás is javasolt, nem csak a fogpótlás, hanem a természetes fogak egészségének megőrzése érdekében is. Természetesen elengedhetetlen a fogpótlások félévenkénti fogorvosi ellenőrzése a rendelőben, hiszen a felülvizsgálat során észrevehetőek az apró elváltozások, melyek gyors korrigálásával a komolyabb problémák megelőzhetőek.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Csiszolás nélküli fogpótlás Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 90%

Fájdalommentesség 80%

Elért esztétikai eredmény 95%

Elért rágófunkció 78%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés