Egyéni harapás beállítás – kényelmes fogpótlás

A fogpótlás végső kidolgozásának az esztétikus megjelenés mellett a kényelmességet is szolgálnia kell. Akár alsó, akár felső fogpótlás készül, a készülő fogmű formája nem lehet független a szemben lévő oldaltól, hiszen azzal a szájban rendszeresen érintkezni fog. Az egyéni harapás beállítás lényege, hogy a két állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét nem sablonosan, hanem viselőjének arc magasságához, egyénre szabva állítjuk be.


Miért nem elég a jól megszokott középérték?

A középértékű harapás beállítás olyan, mintha azt mondanánk, mindenkinek egyforma mérteű a lába, majd a cipőn ha nyom, kicsit igazítunk itt, ott. Való igaz, így is lehet kényelmes, jól működő fogpótlás készíteni, nagy rutinnal rendelkező fogorvos-fogtechnikus képes erre, kitűnő munkák születnek középértékű módszerrel is (hozzáteszem, sokáig nem is nagyon volt más).

A fogászati technológia és a fogászati igények azonban fejlődnek. A kerámia kemény, az egyéni rágópályák nem csiszolódnak be. Minél pontosabban határozzuk meg tehát a páciens harapási paramétereit, annál biztosabb, hogy kényelmes fogpótlást tudunk kialakítani.


Milyen fogpótlások készítésekor van egyéni harapásregisztrálásra szükség?

Minél nagyobb kiterjedésű egy fogpótlás annál inkább szükség van az egyéni harapás beállítására. Amennyiben a fogpótlás mellett sok saját fog van, ilyen eset például egy-egy porcelán héj, vagy korona elkészítése, a hagyományos harapásregisztrálás bőven elegendő, hiszen a sok saját fog tökéletesen megmutatja a fogtechnikusnak azt a helyzetet, amilyenre az új koronát vagy porcelán héjat is el kell készítenie. Több fog egyidejű pótlása esetén, mint például hosszabb hidak, vagy kivehető fogpótlások, fogimplantácós fogpótlások – mindenképp szükség van a megfelelő egyén harapásregisztrálásra.


Milyen többletköltséggel jár a harapásregisztrálás?

Az egyéni harapásregisztrálás komoly eszköz beruházást jelentett mind a rendelő, mind a fogtechnikai laboratórium részéről. Az eljárás bevezetésével azonban nem külön szolgáltatás bevezetése volt a célunk, hanem az elkészített fogpótlások minőségi javítása. Ezért a fogpótlások elkészítésekor az egyéni harapásregisztrálást alapnormának tekintjük, azaz a normál fogpótlástani lépések egyik állomását jelenti. Külön költség tehát a Pácienst nem terheli, fogpótlása elkészítésekor automatikusan részesül benne.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés