A fogászat története - A fogszuvasodás magyarázata egyiptomi módra

Egy korabeli egyiptomi írásban olvasható: „írnok volt nálam… fenet-féreg harapott a fogába.” Mivel kultúrájukban a fenti babona hatalmasodott el a fogak romlásával kapcsolatban, ezért az egyiptomiak nemigen foglalkoztak esztétikus tömésekkel, nem volt igényük a fogaik egészséges állapotának helyreállítására. A kihullott fogakat csontból faragott fogakkal vagy más ember (esetleg állat) fogaival igyekeztek pótolni.


Az ókori Egyiptomi lakóinak fogazata

Az egyiptomiak rossz fogazatának kialakulásában a természeti körülmények is jelentős szerepet játszottak, hiszen a sivatagos területen a gyakori szélvihar a rendkívül finom szemcsés homokot az emberek szájába is behordta, és mivel ők nem ápolták fogaikat, ezért azok jobban koptak, valamint fogágybetegségek következtében hamarabb veszítették el őket. Nofertiti testvére, a 35 éves korában elhunyt Mutnodjmed koponyáján a fogak helyén csupán 13 cisztát találtak. Általában véve elmondható, hogy az egyiptomiak fogának romlása egyenes arányban állt a jómóddal.

A Hearst-expedíció során mintegy 500 koponyát és fogsort vizsgáltak meg, s az összes létező fogbetegség nyomát megtalálták az egykori lakosok fogain. A féreg mítosza több ezer éven keresztül kínozta e birodalom lakosait, s nem csupán ők hittek benne, de Amerikában, Föníciában és Babilonban is hasonlóan gondolkodtak.

Fogszuvasodás – Mit vizsgál a fogorvos?

Gyógymódok a világ minden tájáról

A régi korokban élt magyarok szőrféregnek nevezték a fogakba fészkelt „démonokat”, ennek megfelelően mágiával próbáltak védekezni ellenük. Egy babiloni recept szerint pedig beléndek füstölésével lehetett kiűzni a féreg-démont.

Az egyiptomiaknál azért voltak, akik foglalkoztak a fogak állapotával, bár ők inkább a megelőzésnek látták értelmét, a már kialakult betegség esetén inkább megfigyelők voltak, s a fájdalomcsillapításra koncentráltak (ópiummal, mandragórával) vagy lelki-spirituális gyógymódokat alkalmaztak. Emellett az ásatások során előkerült néhány helyreállító fogászati munka is: aranyhuzalokkal erősítették oda a rossz, már kiesni készülő fogat a még épekhez.

Hogyan készül az esztétikus fogtömés?

Összefüggés a mai kor emberével…

Ugyan a férgekben ma már nem nagyon hiszünk, a kisgyermekeknek azért még ma is mesélik a fognyüvő manó esetét a nagymamák lefekvés előtt, ha a gyermek nem szeretne fogat mosni. Az ókoriakhoz hasonlóan ma is találhatunk összefüggést a jómód és a fogszuvasodás között, amennyiben az anyagi jólét nem párosul megfelelő tudatossággal, étkezési és szájhigiéniai szokásokkal. A szénhidrát dús, kevés őrölnivalót, ellenben sok cukrot tartalmazó, puha ételek a fogszuvasodás rendkívül nagy veszélyforrásai. A minőségi, rostokban gazdag ételek, az alapos fogmosás és egyéb szájhigiéniai eszközök alkalmazása, illetve a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés és a professzionális fogtisztító kezelések nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy korunk „fenet férgeit” akár életünk végéig távol tartsuk egészséges fogainktól.

A fogszuvasodás megelőzése

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés