Mit kell tudni a fogágypusztulásról?

A fogágypusztulás, az adott páciens immunrendszere állapotának függvényben előbb vagy utóbb a fogak elvesztéséhez vezet. A folyamat adott, rajtunk – fogorvoson és Páciensén közösen – múlik, hogy le tudjuk e lassítani, vagy meg tudjuk e állítani a kóros folyamatot. A betegség leküzdésében nagyon nagy jelentőségű, ha tudjuk, mi miért történik, a tudás hozzásegít önmagunk jobb megértéséhez, mélyebb tiszteletéhez – hiszen a gyógyulás elsősorban itt kezdődik.


Első szint - fogínygyulladás

A gyulladt íny mechanikus megtisztítása – fogkőlevétel, polírozás, elálló tömés vagy koronaszélek elsimítása – már sok esetben elegendő lehet a gyulladás nagymértékű csökkentéséhez, a gyógyulási folyamatok elindításához.

Ha a tünetek első jelentkezésekor fogorvoshoz fordul, nagy eséllyel fogínye gondozásba kerül és az ördögi folyamat nem halad tovább. Ha tüneteiben nem biztos – vérző fogíny, duzzadt, lilás ínypapillák, kellemetlen szájszag, fogkövek – tökéletesen megfelel, ha félévente fogtisztítást kér fogorvosától, legrosszabb esetben extra tiszták lesznek a fogai, de talán rosszabb állapot nem alakul ki.

Fogkő eltávolítás


Ha nem lépünk közbe időben, vagy rendszeres időközönként

Ha hagyjuk a folyamatot tovább baktatni a saját útján, lassan olyan mély és gyulladt ínytasakok vehetik körül a fogakat, hogy azok mechanikus megtisztítása már nem elegendő. A tasakok mélyén lappangó baktériumokra az immunrendszer gyulladással reagál. A gyulladás következtében olyan kémiai anyagok (prosztaglandinok, arachidonsavak) termelődése indul el, melyek módszeresen elkezdik pusztítani a fogat körülvevő csontot. Ezért az ilyen fogak - ha nem kezeljük időben – előbb utóbb meglazulnak és eltávolításra kerülnek.

A fogágygyulladás jellemző tünetei között a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, kellemetlen szájszag, lilás-vörös, duzzadt fogíny mellé lassan felsorakoznak a kezdetben kevéssé majd egyre jobban mozgatható fogak, majd a fájdalom, mely elsősorban ráharapásra jelentkezik. Röntgenképen lassan kimutatható a fogat tartó csontszerkezet kisebb vagy nagyobb mértékű pusztulása, kivehető a gyökér oldala mellett létrejött „tasak” formája.

Fogínybetegségek kezelési lépései


A komoly fogágybetegség nem csak a szájüregre korlátozódik

Tudományosan bizonyított tény, hogy a fogágybetegség az egész szervezetre kihatással van. Persze, hogy nem kezelhető külön, azért, mert a szájunkban van, még az egész szervezet részét képezi, hatással van a szervekre, mint ahogy azok is hatással vannak a fogínyre. Ha a beteg fogínytasakokat a fogak körül összeadnánk, egy hatalmas sebfelületet kapnánk, tele gyulladással, baktériumokkal. A gyulladásos mediátor anyagok, baktériumok a vérrel eljutnak a szervezet egyéb területeire, ott gócos megbetegedést okozva. Hatással vannak az érrendszerre, szívre, ízületekre, bőrre egyaránt.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés