Fogíny visszahúzódás helytelen fogmosás miatt

A fogíny visszahúzódás kellemetlen következménye a fognyaki érzékenység. Akár természetes folyamat, akár helytelen fogmosás következménye a tünet, fontos, hogy a páciens időben forduljon szakemberhez, hiszen a tünetek enyhítésére számos megoldás létezik - speciális fogkrémek, fogkefék. A lehúzódott ínyt visszahelyezni a helyére sajnos nem tudjuk, de a helyes fogmosási technika elsajátításával a folyamat további romlása megakadályozható. Forduljon bizalommal dental higiénikus munkatársunkhoz!


Természetes fogíny visszahúzódás

A fogíny visszahúzódása egyrészt természetes, biológiai folyamat mindannyiunknál. Vannak, akik szerencsésebbek, kerekded vagy szögletes arcúak, kerekded vagy szögletes fogakkal, nekik ez a probléma kevésbé jelent gondot. A hosszúkás arcú embertársaink azonban kevésbé szerencsések, náluk ez a jelenség már fiatalabb korban is jelentkezhet.

A biológiai fogíny visszahúzódással különösebb fogorvosi teendő a tájékoztatáson kívül nincsen. Amennyiben valaki nem biztos benne, hogy milyen jellegű fogíny visszahúzódása van, mindenképp javasolt fogorvoshoz fordulni!


Ínyvisszahúzódás helytelen fogmosási szokások miatt

Ez általában egy-egy fognál és nem általánosságban jelentkezik. Fontos megkülönböztetni a fogínysorvadástól! Itt ugyanis nincsen a mélyben gyulladás vagy komoly csontpusztulás, mint a fogínysorvadásnál, nincs a felszínen vastag plakk, vagy fogkő, mint az ínygyulladásnál.

Sokszor megfigyelhető, hogy jobb kezeseknél inkább bal oldalt, bal kezeseknél pedig jobb oldalt jellemző. Az íny egészséges, szép rózsaszínű, a fognyakhoz feszesen tapad, csak kissé lentebb vagy fentebb, mint a mellette levő fogaknál, vagy ahol a páciens megszokta. Sajnos a ledörgölt ínyt újra építeni nem lehet, ezért figyeljünk oda az alapos, de megfelelő mozgásokat alkalmazó fogmosásra.

Fogápolás


Fogíny visszahúzódás kezdeti következménye – fognyaki érzékenység

A rossz fogkefehasználat miatt kezdetben csak a rózsaszín íny húzódik vissza egy-egy helyen a fog nyakáról. Ez a jelenség sokaknak nem is tűnik fel, mások esetleg fogérzékenységről panaszkodnak az adott fognál. A fog hidegre már kis íny visszahúzódás esetén is rendkívül érzékeny lehet. Ennek oka, hogy az íny alatt a fognyakat már nem a vastag zománc fedi, hanem egy jóval vékonyabb és puhább szövetréteg, a cement. A cementet a fogkefével hamar ledörzsölhetjük, így megjelenik a hidegre érzékeny dentin felszín.


Megfelelő fogmosási technika a fogíny védelmében

Fogmosáskor kerülni kell a vízszintes súroló mozdulatokat, inkább körkörös mozdulatokkal, illetve a rágófelszín felé söprő mozdulatokkal mossunk fogat. Ha fognyaki érzékenység is kialakult, használjunk „Sensitive” fogkrémeket, mint például a Sensodyne, Sensodyne Rapid, vagy az Elmex Sensitive fogkrémek. A Sensitive fogkrémek a megnyílt dentin felszínre hatnak, ennek érzékenységét nagyon hatékonyan csökkentik. Ha a szenzitív fogkrém nem elegendő, kérhető a fogorvostól vagy dentalhigiénikus szakembertől fognyaki érzékenységet csökkentő kezelés is (gél, ecsetelés, lézer).

Mindennapi fogápolás - Fognyaki kopás megelőzése


Egy fiatalember tanulságos története

Az alábbi oldalon egy fiatalember tanulságos történetét és a fogorvos válaszát olvashatja fogíny visszahúzódás és fogmosás témakörében

Fogínysorvadás vagy természetes ínyvisszahúzódás? Egy fiatalember tanulságos története

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés