Teendők fogínyvérzés esetén

Teendők fogínyvérzés esetén

A magunk egészségéért mi magunk vagyunk a felelősek

Emberek vagyunk. A Föld nevű bolygón élünk, melyet mi neveztünk el így, és amely a világűr egy pontján lebeg. A Föld létezik, él valahogy, valamilyen nagy furcsaság következtében. Tekintsünk most el bármely filozófiától, teremtés elmélettől, és csak egy pillanatra képzeljük ki magunkat az űrbe. Innen nézve a Föld és rajta az ember egyszerűen felfoghatatlan.

Az egész bolygó és ami rajta van egy csoda. És az űr távlatából egy biztosnak tűnik: az ember annyira irtó picike és annyira bármi történhet vele, hogy csak egyetlen egy dolog van amiben bízhat: saját magában és a saját hitében!

És ha kicsit kimozdítjuk a szemléletünket a hétköznapi megéléseinkből és ilyen távlatból nézzük magunkat, az megerősít! Realitásba helyez. Jobban képessé tesz arra, hogy a tényeket nézzük:

“Az van, amit magamért teszek és az biztos, amit magamért teszek.”

Az egyik legbiztosabb, amit saját jól létünkért tehetünk, az a gondos és fegyelmezett önápolás. A fegyelmezettség ott kezdődik, ha felfogjuk a tényt, hogy a magunk egészségéért mi magunk vagyunk felelősek. Ezért mosunk fogat reggel és ezért nem fekszünk le fogmosás nélkül este. Ezért kérjük a dentalhigiénikus segítségét, ha fogínyvérzéssel küzdünk. Ezért igyekszünk betartani a fogorvos tanácsát a féléves vagy legalább éves fogászati szűréssel kapcsolatban: mert fontosak vagyunk saját magunk számára!

A fogínyvérzés jel! Nem utálni, hanem észrevenni kell a test segítő szándékú üzenetét!

A vérző fogíny nem csak Önt érinti, szinte minden ember találkozott már vele. “Utálatos, undorító - mondják. - Jaj, annyira vérzik, ha fogselymezem, hogy inkább abba hagyom… Csak egyszer mosom meg, mert annyira vérzik, nem akarom hogy baj legyen.”

A fogínyvérzés segítő jel! Ne bagatellizáljuk el! Azt üzeni: “Hékás, valami baj van! Figyelj rám jobban! Ha nem tudod megoldani, akkor menj el szakemberhez! Segíts, egészséges szeretnék maradni!”

 • Mikor üzen a fogíny fogínyvérzéssel? Ha gyulladás van!
 • Mikor van gyulladás? Ha baktériumok vannak és az egészséges szervezet erre gyulladással reagál, hiszen nem akarja beengedni a bacikat!
 • Mikor vannak bacik? Ha lepedék vagy fogkő van a fogíny szélénél, vagy mélyebben a fog tartószerkezetének meglazulása következtében kialakult tasakokban.
 • Mi hát az alapvető teendő fogínyvérzés esetén? A bacikat (lepedéket, fogkövet) szisztematikusan, rendszeresen és fegyelmezetten el kell távolítani, így megszűnik a gyulladás és megszűnik a vérzés.
 • Hogyan távolíthatjuk el a lepedéket és a fogkövet? Fogápolással - otthon vagy a rendelőben!
 • Okos dolog tehát fogínyvérzés esetén nem mosni fogat? NEM!!!! Csak rosszabb lesz! Hiszen még több bacillus gyűlik fel, így a gyulladás erősebb lesz, ha a gyulladás erősebb, már szövetbontó anyagok is felszaporodnak - ennek hosszú távú következménye pedig már a fogíny, később a fogágy pusztlása!

Mit tegyünk tehát kezdődő fogínyvérzés esetén?

Szeresd és tiszteld a tested, a fogaid és a mosolyod!

Tekintsük segítő jelnek kellemetlenség helyett!

Szeressük, tiszteljük hasznos és okosan kitalált testünket, amely képes arra, hogy a legkisebb probléma esetén azonnal, okosan, finoman jelezzen! Ne bagatellizáljuk el, figyeljünk oda a testre az őt megillető figyelemmel. Testünk egy van, kijár neki a megtisztelő figyelem és a szerető gondoskodás!

Mossunk alaposan fogat!

2 perc reggel és 2 perc este alapos, soft vagy ultrasoft fogkefével, körkörösen masszírozva a fogakat és a fogínyt is. A fogínyt is meg kell mosni, nem csak a fogak rágófelszínét! A fognak van fognyaka is, amely az ínyből bújik ki, ezt is nagyon alaposan, türelmesen és puha fogkefével masszírozzuk át. Használjunk interdentális kefét, superflosst vagy fogselymet! Takarítsuk ki a fogak közti réseket is alaposan. Legjobb módszer: 2 perc fogmosás után interdentális fogkefével történő tisztítás, majd ismét fogmosás kb. 1 percig. Még több hasznos info a megfelelő fogápolásról...

Ne ijedjünk meg a vértől!

Az a kevés kis vér a szájból kiköpve borzasztónak, aggasztónak tűnik, de fontos, hogy ne ijedjünk meg a saját vérünktől. Ha a fenti módon alaposan és tudatosan odafigyelve az ínyre és a fogközökre - megmossuk, a következő fogmosáskor már picit kevésbé fog vérezni, néhány nap alatt pedig teljesen elmúlik! No panic! Kitartás és a fegylemezett fogmosás meghozza ismét az egészséget. Az ínygyulladás akkor alakul ki, ha valamiért kicsit elhanyagoltuk a fogmosást vagy nem tudtunk a fogköztisztítás fontosságáról. Ez a tünet még könnyen, gyorsan és akár otthon orvosolható!

Mit tegyünk, ha mégsem múlik el?

Az alaposabb és tudatosabb fogmosástól mindenképp csökkenni fog a fogínyvérzés intenzitása, ez garantált. Azonban elhanyagoltabb esetben, ha egy-egy fognál már hosszabb ideje fenn áll a fogínygyulladás, a gyulladás következtében a fog tartószövete kissé károsodhat, illetve a fognyakra fogkő tapadhat. A fogkő rücskös felszíne kiváló búvóhelye a baktériumoknak, viszont a fogkövet nem lehet fogmosással lemosni. Ezért ha az alapos fogmosás ellenére néhány nap után is megmarad a fogínyvérzés, érdemes mindenképp fogorvoshoz vagy dentalhigiénikushoz fordulni.

Mit tesz a fogorvos vagy dentalhigiénikus a fogínyvérzés megszüntetésére?

Egy alapos fogászati vizsgálat mindig megadja a fogínyvérzés valódi okáról az információt. A legegyszerűbb esetben a kezelés egy alapos ultrahangos fogkő eltávolítás. Ez bizonyos páciensek megélése szerint teljesen fájdalommentes, mások kicsit érzékenynek tartják közben a fogaikat, de nagyon ritka az, aki fájdalmasnak tartja. Ilyen esetben egyébként érzéstelenítőt ad az orvos.

Amennyiben az egyszerű fogínygyulladás jelei mellett fogágypusztulásról is szó van, úgy további kezelésekre lehet szükség. Az alábbiakban íme egy összefoglaló táblázat a fogínnyel kapcsolatos kezelési lehetőségekről, az egyszerű fogínygyulladás felől haladva a komolyabb fogágypusztulással járó betegségek kezelése felé:

 • Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal

  Tovább>>
 • Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtiszítására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddás vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat  a regenerálódás

  Tovább>>
 • Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos

  Tovább>>
 • Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén

  Tovább>>

További hasznos cikkek a témában:

AKCIÓS FOGKOZMETIKA

Kellemest a hasznossal, akciós áron! Fogkő eltávolítás kozmetikai fogfehérítéssel! Kattintson a részletekért!

Tovább

FOGÍNY-
GYULLADÁS

Információra éhes a fogínygyulladás kezelésének lehetőségeivel kapcsolatban? Kattintson a részletekért!

Tovább

FÁJDALOMMENTES FOGÁSZAT

Aggódik, szorong a fogászati kezeléstől? Talán ez a cikk Önnek szól! Kattintson a részletekért!

Tovább

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés