Vérző fogíny kezelése – gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez

A fogínyvérzés problémájával Ön nincs egyedül. Magyarországon a lakosság 87%-t érinti, vagy ez a tünet. Az ínyvérzés tünete mögötti ok lehet egy banális, átmeneti ínygyulladás, néhány kihagyott esti fogmosás miatt, de lehet komoly fogágybetegség is a háttérben. Az alábbi oldalon gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani, a fogínyvérzés kezelésével kapcsolatban.


Fogínyvérzés - hogyan veheti észre magán a tünet megjelenését?

Ha Ön még nem tapasztalt fogínyvérzést, és az egyszer csak fogmosás közben megjelenik, mindenképp jelzés, hogy a fogínnyel valami nincs rendben. Ha Önnek nincsenek fogkövei, rendszeresen jár fogászati ellenőrzésekre, és valóban alapos fogmosással az ínyvérzés egy-két nap alatt megszűnik, akkor csak egy átmeneti tünetről beszélünk, melyet Ön otthon, odafigyeléssel, megfelelő szájhigiéniai hozzáállással megszüntethet. Egy egészséges íny sohasem vérzik, még fogmosás közben sem.

Amennyiben Önnek spontán módon, külső fizikai hatás nélkül vagy fogmosáskor rendszeresen vérzik az ínye akkor az egy erőteljes figyelmeztető jel arra, hogy a fogíny vagy fogágybetegségben szenved. Ne essen abba a csapdába, hogy vérző ínyét csupán az erőteljes fogmosási technikának vagy egy új fogkefének tulajdonítja.

Tudjon meg többet a helyes fogápolásról


Mi az oka a fogínyvérzés kialakulásának?

Az ínyvérzés egyértelműen gyulladásos állapot a következménye. Gyulladás akkor alakul ki, amikor a fognyaki íny felett baktériumokat tartalmazó lepedék képződik. Ebből idővel az ínyt irritáló toxinok szabadulnak fel, károsítva az ínyszövetet.

Ha a lepedéket gyorsan eltávolítjuk, az íny hamar regenerálódik, a vérzés megszűnik. Ha a fogmosásunk nem alapos és rendszeres, a lepedék előbb-utóbb fogkővé alakul, az íny szélénél pedig baktériumtelepek alakulnak ki. A baktérium toxinokat az immunrendszerünk érzékeli, olyan anyagokat kezd termelni, amelyekkel a baktériumokat el tudja pusztítani. Ez a normál gyulladásos reakció, ez felel az íny vérzéséért és más tünetekért.


Mennyire kritikus ez az állapot, mikor forduljak fogorvoshoz?

Ez egy fontos figyelmezető jel. A fogínyvérzésnek több oka is lehet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy Önnél egy kritikus mértékű fogágybetegségről beszélhetünk, de az egyértelmű, hogy a dolognak a lehető legrövidebb időn belül utána kell járni.

Ha a fogmosást hitünk szerint a legalaposabban végezzük, hiába várunk arra, hogy a fogínyvérzésünk majd csak megszűnik magától, nagy valószínűséggel nem fog sőt fogaink állapota romlani fog. Ha 3-4 nap után, rendszeres, alapos fogmosás ellenére sem szűnik meg a panasz, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.


Hogyan orvosolható a fogínyvérzés?

A helyes fogmosási technika elsajátításával,

Egy dentalhigiéniai kezelés alkalmával örömmel megosztjuk Önnel a fogápolási praktikákat. Gyakori, hogy a helytelen fogmosási szokás van az ínygyulladás és a fogínyvérzés hátterében

Fogkőeltávolítás és ultrahangos fogtisztítás FOGÁSZATI ÁRAK

Professzionális szájhigiéniai kezeléssel

Ez minden típusú fogágybetegség kezelésének alapja, mindig ezzel kell kezdeni. Egy alapos fogkőeltávolítás a legtöbb esetben véget vet a fogínyvérzéses panaszoknak.

Fogkőeltávolítás sok fogkő és ínygyulladás esetén FOGÁSZATI ÁRAK

Antimikrobiális foto dinamikus terápiával

Szájhigiéniai kezelés után, a rezisztens kórokozók fájdalommentes és gyógyszermentes elpusztítására, rendkívül hatékony módszer. Abban az esetben javasolt, ha Önnek régóta fennállnak a fogínyvérzéssel kapcsolatos problémái

Antimikrobiális fotodinamikus fogászati kezelések FOGÁSZATI ÁRAK

Vektor terápiával

Az íny alatti fognyaki terület alapos tisztítása és lesimítása. Az íny újbóli jó tapadása érdekében javasolt, közepes és súlyosabb fogágybetegséggel kapcsolatos panaszok esetén

Vektor terápia a fogínygyulladás kezelésében FOGÁSZATI ÁRAK

Mélytisztítással - kürettálással

Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A mélytisztítás a mély tasakokban levő fogkőfelrakódások, gyulladásos szövetek eltávolítására szolgál. Ezt a kezelést Vektor terápiával és lézeres terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni.

Fogágy lézeres kezelés és mélytisztítás FOGÁSZATI ÁRAK

Parodontális lézer terápiával

Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A lézerterápia a mély tasakokban levő gyulladásos szövetek kíméletes eltávolítására szolgál, emellett biostimulatív hatású, a fogágy szövetek regenerációját segíti elő. Ezt a kezelést Mélytisztítással (kürett) és Vektor terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni.

Fogágy lézeres kezelés és mélytisztítás FOGÁSZATI ÁRAK


Mit kell tennie vérző fogíny esetében?

Az első és legfontosabb, hogy ne értékelje alul a tüneteit. A fogínyvérzés okát a lehető legrövidebb időn belül ki kell derítenie.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés