Le a fogkővel, le a szájszaggal

A szájszag is egy jelzés

Mindenki tudja, hogy szájszag ellen fogat kell mosni. Időnként viszont visszatér a szájszag, sokkal hamarabb, mint szeretnénk. Nem jól mossuk a fogunkat? Vagy más a probléma?

Is-is.

A szájszag valami másra is felhívhatja a figyelmet, és ha tovább olvasol, jobban tudod ápolni, egészségesen tartani a fogaidat.

Ráérsz majd évtizedek múlva megköszönni - feltéve, hogy megfogadod.

A bacik bennünk vannak - de nem mindegy, hogy mennyi

Belevágok, rögtön a közepébe: a kellemetlen lehelet okai a baktériumok. Mindenhol ott vannak, léteznek, de nem mindegy, hogy mennyi élelmet és milyen “melegágyat” adunk a fogunkon.

A fogkő az a hely, amit már nem tudunk lemosni a fogkefével, és amiben élni és szaporodni tudnak a baktériumok. Közvetlenül a fogunkon, fogínyünk mellett. Ráadásul a fogkő a fogínyt is bántja, így fogínybetegségeket is meg tudunk előzni éilletve gyógyítani tudunk ezzel az egyszerű technikával. Kérd a fogkőleszedést a fogorvosodtól, vagy dentalhigiénikustól.

A kellemetlen lehelet diagnózis - kezdjük el a gyógyítását, mert ha nem, akkor...

Akkor bizony sokkal kellemetlenebb irányt vehet az életünk. Fogínygyulladás, fogszuvasodás, meglazulhat és kieshet a fogunk, sőt fogaink.

Az első dolog az állapotfelmérés, és ekkor a kellemetlen leheletnek több okát is feltárhatjuk, tapasztalati tény, az első helyen a fogkő áll.

Mi is a fogkő? Az a sárgás-barnás elszíneződés a fogak felületén. Többnyire a fognyakhoz közel, de előfordulhat a tömések mellett is. Egyrészt esztétikai probléma, másrészt - és a gyógyítás szemszögéből ez sokkal fontosabb - lehetetlenné teszi a megfelelő fogtisztítást, a baktériumok eltávolítását.

A fogkő eltávolítása, vagy dentalhigiénikus feladata. Ismerd meg a rendlőnkben dolgozó dentalhigiénikusokat: Balogh- Szellő Szandra és Fekete Fanni

Természetesen nemcsak a fogkő, a szájban lévő baktériumok okozhatják a kellemetlen leheletet, hanem a gyomorból is érkezhet ez a szag. Ez esetben gasztroenterológus szakorvosra van szükség, de ez a ritkábbik eset. Ajánlom, hogy a legegyszerűbb és legkönnyebben orvosolható megoldást keresd először - ami egy fogászati ellenőrzés és fogkőleszedés.

Mi történik, ha nem távolítjuk el a fogkövet?

A fogkövön, mint mondtam, könnyen megtapad a lepedék, abban pedig tobzódnak a baktériumok, és az étellel, ételmaradékkal, kimondottan az abban lévő cukorral tápanyagot biztosítunk nekik - életmódunkból adódóan a cukros üdítők, fagyi, nasi révén szinte folyamatosan.

Ezek a baktériumok először fogínygyulladást okoznak, ami kiváltó oka a szájszagnak, majd szuvasodást is okozhatnak, ami miatt - ha előbb nem - de felkeressük a fogorvosunkat.

Mi a Budapest Dental fogászaton a megelőzés híve vagyunk - ne csak gyulladt, szuvas foggal keress meg minket!

Ha jó a kapcsolatod a fogorvosoddal, akkor az éves, de ha ajánlhatom, inkább féléves rendszerességű találkozókon kérd meg, hogy a fogkövet is szedje le. Könnyebb és hatékonyabb lesz utána fogat mosni.

Találd meg a kedvenc fogorvosod a Budapest Dental fogászat orvosai között!

Milyen időszakonként ajánlott a fogkő leszedés?

Hacsak a fogorvos másképp nem rendeli - mondhatnánk… De azért van rá pár hüvelykujjszabály:

  • a félévente megejtett fogászati check-up alkalmával érdemes egy fogkőleszedést is kérni
  • ha valakinek torlódottak a fogai, így bonyolultabb a fogápolás, akkor akár 3 havonta is jól jön az a kis segítség
  • egyébként pedig akkor, amikor látjuk és érezzük a fogkövet
  • amikor többszörös “mindent bele fogmosással” sem tudjuk az elszíneződést elvávolítani.

A fogad és szád egészségének oltárán a fogorvos és dentalhigiénikus a te meghosszabbított kezed. Segítséget adunk, és még annyi minden mást is!

Kérj egy konzultációt, ismerkedj meg orvosainkkal!

A Te Mosolyod a Mi Hivatásunk

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés