A hagyományos fogmosás mellett alkalmazható speciális fogtisztító eszközök

A szájápolás hagyományos kellékei, a fogkefe és a fogkrém. E két jól ismert eszköz mellett azonban számos hatékony szerkentyű áll még rendelkezésre, hogy a fogakat és a fogínyt valóban alaposan megtisztítsuk. Ha valaki kipróbálja, hogy egy alaposan kivitelezett kétperces fogmosás után interdentalis fogtisztító kefével még milyen ínyencségeket tud elővarázsolni fogközeiből – nos, ő egészen biztosan fogköz tisztító hívővé válik és hetenként legalább kétszer használni is fogja kedvencét.


Fogselyem

Hagyományos fogselyem – elsősorban a frontfogak, metszőfogak fogközeinek tisztítására, ahol az interdentalis kefék alkalmazása nem lehetséges. Használatkor arra kell figyelni, hogy nem a fogközben kell kontrollálatlanul a szálat fel-le húzogatni, a fogselymet az egyik fog oldalára feszítjük rá, és a fog oldaláról – amennyire megy az íny alatti területen is – szedjük le a felrakódásokat. Az egyik fog felszíne után a szalagot nem kell még eltávolítani, hanem jöhet a szomszédos fog felszínének megtisztítása. Tehát fontos: nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogköz felé néző fogfelszíneket!

Mindennapi fogápolás - Fogkefe és fogkrém


Superfloss – a hidak alatti terület tisztítására

Hagyományos fogselyem mellett használhatunk speciális fogselymet: superfloss-t. Ennek a használatát elsősorban fix fogpótlás esetén javasoljuk (hiszen pl. hidaknál nincs fogköz, így nem tudjuk bevinni a fogközbe az egyszerű fogselymet), de használata bárkinek javasolt, aki szeretné alaposabban tisztítani a fogközeit. Ez a speciális „fogselyem” három részből áll:

  • elülső, merevített szál, mint a cipőfűző kemény vége, csak annál jóval finomabb, mely oldalról segít bevezetni a selymet a fogközbe vagy a híd alá,
  • középső, szivacsos rész szolgál lényegében a lepedék eltávolítására, könnyebben kiszedi a lepedéket, nedvességre kissé meg is duzzad.
  • harmadik rész pedig egy hagyományos fogselyemnek felel meg, azaz a fogfelszín tisztítására szolgál

Mindennapi fogápolás - Fogszuvasodás megelőzése


Interdentalis fogköz tisztító kefe

Ez az eszköz első ránézésre egy apró üvegmosóra hasonlít, kiváló, sőt talán a legjobb - eszköze a fogközök alapos tisztításának. Használata igényel némi kézügyességet, hiszen a szűkebb fogközökbe bevezetése nem mindig könnyű. Ajánlatos, hogy használatakor ne a tükör segítségét vegyük igénybe – így sokkal nehezebb – hanem akár csukott szemmel, a belső megfigyelésünkre hagyatkozva, óvatosan vezessük be a fogközbe. Nem kell megijedni, ha először vérzést okozunk, ez annak a jele, hogy a fogközben a lepedék már gyulladást idézett elő – a teljesen egészséges íny nem vérzik. Egy alapos tisztogatás után másnap már szinte alig, harmadnapra pedig teljesen megszűnhet az ínyvérzés.

Fogápolási tanácsadás a fogorvosi rendelőben


Szájzuhany

A szájzuhanyt szintén a lepedék eltávolítására találták ki, de inkább a fenti szájápoló eszközök alkalmazása után, vagy a köztes napokban kiegészítő eszközként alkalmazzuk. Ez az ínyt is masszírozza – akár naponta többször is használhatjuk, kellemes, üdítő érzést okoz! A szájzuhany használatának elkezdésekor érdemes kisebb intenzitású víznyomást használni, később fokozatosan emelni a nyomást, így nem károsodik az íny.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés