Néhány információ a fogpótlásokról

Mi a fogpótlás?

Fogpótlásnak nevezünk minden olyan fogtechnikus által készített fogművet, amely valamilyen kapcsolatban áll a fogakkal, hiányzó fogakat pótol vagy amelyet még meglévő fogakon rögzítünk.

A fogpótlás lehet:

  • rögzített fogpótlás - ide tartoznak a betétek (azaz inlayek), a koronák, valamint a hidak
  • kivehető fogpótlás - ezen belül pedig részleges és teljes fogpótlásokat különböztetünk meg, annak függvényében, hogy hány fogat szükséges pótolni

Milyen a jó fogpótlás?

Egy fogpótlás feladata nem csupán a hiányzó fogak pótlása, hanem azok funkcióinak, azaz a rágásnak, a beszédnek és nem utolsó sorban az esztétikumnak a természeteshez hű helyreállítása, valamint a foghiány okozta elváltozásoknak (így a fogvándorlásnak vagy a megmaradt fogak túlterhelésének) a megelőzése. Ugyanakkor a fogpótlásnak használat közben nem szabad károsítania a maradék fogazatot, a pótlással szomszédos ínyt vagy a szájüreg egyéb lágyrészeit (nyelv, szájfenék, orca).

A pótlásnak olyan anyagból kell készülnie, amit a szervezet könnyen elfogad, és ami nem okoz allergiás reakciót. Nem károsíthatja a szájüreg képleteit (íny, nyelv, szájnyálkahártya), sem a szervezet egészét.

A fogpótlások minden esetben olyan anyagokból készülnek, amelyeket könnyen lehet tisztítani. Felszíneit polírozzák, hogy az ételmaradék ne tapadhasson meg rajta.

Hogyan tisztítsuk a fogpótlásokat?

Függetlenül az elkészített fogmű típusától, ezeket lehetőség szerint minden étkezés után tisztítani kell. A rögzített pótlásokat ugyanúgy tisztítjuk, mint meglévő fogainkat. A fogak és a pótlások érintkezési pontjainak tisztítását érdemes kiegészíteni fogselyem használatával. A hidak és az íny közti réseket speciális fogselyem (superfloss) vagy fogközi fogkefe segítségével kell tisztítani. Ha nagyobb kiterjedésű hidakról van szó, akkor érdemes beruházni egy szájzuhanyba: nemcsak a legkisebb réseket tisztítja tökéletesen, de a fogínyt is hatékonyan masszírozza. A kivehető részek tisztítására legalkalmasabbak az erre a célra külön kapható, nagyobb fejű kefék.

Mennyi időre készül egy-egy fogpótlás?

A fogpótlások viselési ideje azok elkészítési technikájától, anyagától , a fogászati státusztól és a páciens higiéniai szokásaitól egyaránt függenek. Ezért nagyon nehéz pontosan meghatározni a viselési időt. A fogsoroknál érdemes 2-3 évente alábéleléssel igazítani, amely megújítja a stabilitást és megelőzi a fogsor elrepedését. A hidak, koronák fél évenként való ellenőrzése mindenképp ajánlott. a sűrű kontrollal már időben észrevehető ha a pácines valahol nem éri el megfelelően a korona melletti területet, amelyet a korona széli záródása miatt nagyon alalposan tisztítani kell. Ha ezt időben észrevesszük és a páciens betartja a megfelelő higiéniai szabályokat elkerülhetjük az idő előtti szuvasodást a korona széle mellett.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés