Fogápolás

A Budapest Dental Fogászaton dolgozó lelkiismeretes fogorvos csapat a fájdalommentes fogászati kezelések mellett elkötelezett híve a fogászati betegségek megelőzésének is. A megelőzés legfontosabb pillére a helyes és rendszeres fogápolás.


A fogkefe, mindannyiunk kedvence

Elsőként magát a fogkefét kell említeni és a helyes fogmosási technikát. A fogkefe is lehet veszélyes eszköz e kezünkben! Soha ne sikáljuk vízszintes mozgásokkal és nagy erőt kifejtve a fogainkat, mivel ilyenkor nemcsak a lepedéket préseljük be a fogrésekbe, de ugyanakkor az ínyünket is ledörzsöljük a fognyakakról. Ez utóbbi erős érzékenységet fog eredményezni fogainkon, és kevésbé tud védekezni a fog a baktériumok által teremtett savas hatásokkal szemben is.

Mindennapi fogápolás - Fogkefe és fogkrém


A Budapest Dental fogorvosai az alábbi fogmosási technikát ajánlják

A helyes technika: íny felől a fog éle fele, sepregető mozdulatokkal, közepes erőkifejtést kell alkalmazni, ezáltal megtisztítjuk az ínyt és a fogréseket is. Közepes kemény sörtéjű fogkefét válasszunk, ez tudja hatékonyan, de ugyanakkor kíméletesen letisztítani a fogainkat.

Fogorvos csapat
Mindennapi fogápolás - Fognyaki kopás megelőzése


A fogselyem, az ízesített segítő

A második legismertebb és széles körben alkalmazott eszköz a fogselyem. A selyemnek két típusát különböztetjük meg: a viaszozott és ízesített valamint a viaszmentes kiszerelést. Alkalmazásának célja: a nehezen tisztítható fogrések hatékony lepedékmentesítése. Nagyon szoros fogrések esetén, ahol egyéb kiegészítő fogtisztító eszközök nem alkalmazhatók, a fogselyem jól ellátja feladatát. Egy dologra kell odafigyelni, hogy a fogrésbe való bepréseléskor, szorosan a fog felszíne mentén vigyük át a kontaktponton, különben, ha nem figyelünk, elvághatjuk az íny papillát, amely a fogrést kitölti.

Speciális fogápolási eszközök


A szájzuhany, a kényelmes fogorvos kedvence, de csak egészséges íny esetén

A szájzuhany nagy nyomással vizet présel egy tartályból a fogrésekbe, ezáltal kimosva onnan, a lerakódott lepedéket. Különböző erőfokozatai vannak, kezdetben a legenyhébb fokozattal kell kezdeni a használatát, és ahogy az íny lassan hozzászokik, emelni fokozatosan az erősséget. Ha nem szoktatjuk hozzá ínyünket, sérülést, gyulladást okozhatunk rajta. Gyulladt íny vagy meggyengült fogágy mellett, az erős vízsugár a lepedéket bepréselheti az íny alá, ezért nem jobb, hanem rosszabb hatást érhetünk el általa. Mielőtt szájzuhanyt vásárol, kérdezze meg az Ő véleményét is.


Az interdentalis fogkefe, precíz megelőzés, hetente kétszer:

Jó hatékonysággal és könnyen alkalmazható az úgynevezett interdentalis fogkefe, ami tulajdonképpen egy sörtével rendelkező kis fogkefének felel meg. Ő is a fogrések tisztítása céljából lett kitalálva. Egy kis sörte, ami apró keresztsörtéket tartalmaz, a fogrések tisztítását tökéletesen megoldja. Heti 2-3 alkalommal kell alkalmazni. Gyakran jelentkezik ínyvérzés, ettől nem kell megijedni, a lepedék okozta gyulladásnak köszönhető.

Az interdentalis fogkefe hidak tisztán tartására is optimális, de legalkalmasabb e célra a superfloss. Ez hasonló a fogselyemhez, azzal a különbséggel, hogy merevített végekkel rendelkezik, közepe meg szivacsos állagú, ami elősegíti, hogy megtapadjon rajta a lepedék és teljesen eltávolítható legyen. Bevezethető a foghiány(ok) helyén elhelyezkedő hídtest alá és keresztben végighúzva alatta, a lepedék eltávolítható. Ugyanakkor a természetes fogrések tisztítására is alkalmas, előnye a fogselyemmel szemben, hogy nem áll fenn a veszélye annak, hogy elvágjuk az íny papillát, mivel a superfloss-t nem kell a kontaktponton (felszínen) átvezetni.

Speciális fogápolási eszközök


Elektromos fogkefe

Meg kell még említenünk az elektromos fogkefét is. Előnye a hagyományos fogkefével szemben, hogy hatékonyabb és rövidebb ideig tart a fogak tisztítása. Hagyományos fogkefével 5-7 percig kéne mosni a fogakat, hogy a lepedék teljes mértékben eltávolítható legyen, míg elektromos fogkefével 2 perc is elegendő ugyanolyan eredményesség eléréséhez. Forgó mozdulatainak köszönhetően ínyünket is kíméli, még ha vízszintesen is mozgatjuk a fogkefét, akkor sem tudunk sérülést okozni rajta. Fejét ugyanúgy 3-4 havonta le kell cserélni, mint a hagyományos fogkefénket.

Mindennapi fogápolás - Fogszuvasodás megelőzése


Összegezve:

  • az elektromos fogkefe alkalmazása egyszerűbb és kényelmesebb, mint a hagyományos fogkeféé;
  • a superfloss főleg a híd testek tisztántartására alkalmas, de a nem túl szűk fogréseken is átvezethető, ezáltal azok tisztántarthatóak;
  • a fogselyem nagyon szűk fogrések esetén használható hatékonyan, míg az interdentalis fogkefe bármilyen fogrés, sőt híd alatt is alkalmazható.
  • a szájzuhany az említett funkciókat képes helyettesíteni: az íny alól, az ínyről és a fogrésekből is kimos minden lepedéket. Fertőtlenítő szájvízzel együtt is alkalmazható.

Fogápolási tanácsadás a fogorvosi rendelőben

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés