Hogyan működik az otthoni fogfehérítés

Otthoni fogfehérítés - Budapest Dental Fogászat

Az otthoni fogfehérítő rendszerek a rendelői fogfehérítés oldatához hasonló összetevőjű anyagokat tartalmaznak, általában kisebb koncentrációban. Különbség még az otthoni fogfehérítésnél, hogy nincs megvilágító lámpa, mely a fehéredés folyamatát felgyorsíthatná, így az otthoni fogfehérítés jóval hosszabb idő alatt hoz látható eredményt.


Fogfehérítő gél koncentrációk

Az otthoni használatra szánt fogfehérítő rendszer, tartalmazhat 10%-os, 15%-os vagy 20%-os fogfehérítő gélt. A fogorvos a vizsgálat illetve a páciens igényei alapján választja ki a megfelelő koncentrációjú hatóanyagot. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb koncentráció hosszabb idő alatt, míg a magasabb koncentráció rövidebb idő alatt hat, de a fehérség elérhető maximuma minden koncentráció esetén azonos! Érzékenyebb fogazatú pácienseknek ezért elsősorban gyengébb, míg erősebb fogazat esetén erősebb koncentráció is választható.


Otthoni fogfehérítő – kémiai háttér

A fogfehérítő gél központi eleme a karbamid peroxid, mely a színanyagokkal reakcióba lépve fehérítő hatást ér el. A hatásmechanizmus azon alapszik, hogy a karbamid peroxid, a kémiai reakció során felbontja az elszíneződést okozó szénmolekulák kötéseit, melyek aztán tulajdonságaik megváltozása miatt színüket vesztik. A fehérítő gél a fogzománccal nem lép reakcióba, annak szerkezetét nem károsítja.

A reakció közben azonban a folyamatnak H2O azaz vízmolekulákra van szüksége. A szükséges vizet az anyag a fogból vonja el, emiatt átmenetileg érzékenység alakulhat ki. Az érzékenység mindaddig tart, míg a fogszövet a szükséges vizet ismét vissza nem szedi a nyálból.

Hogy ez miért járhat fájdalommal? A fog, bár keménynek tűnik, érzékeny szerkezet. Ő minden olyan ingerre, mely az ingerküszöböt meghaladja, csak fájdalommal tud reagálni, így alakította ki a természet.

A fogérzékenység azonban odafigyeléssel megelőzhető, jelentkezése esetén pedig 1-3 nap alatt mindenképpen elmúlik.

Fogfehérítés és fogérzékenység

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés