Mit tegyünk a fogfehérítés során fellépő fogérzékenység ellen?

Fogfehérítés és fogérzékenység - Budapest Dental Fogászat

A fogfehérítés lényegében egyetlen jellemző mellékhatása a fogérzékenység. A fogérzékenység kellemetlen tünet, azonban ritkán fordul elő olyan mértékű érzékenység, hogy a fehérítést végleg meg kelljen szakítani. Az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy a fogérzékenységet elkerüljük, vagy könnyen és gyorsan csökkentsük. Bizonytalanság esetén azonban arra kérjük, panaszával keresse fel kezelőorvosát.


Megfelelő előkészületek – szövődmények elkerülése

A megfelelő előkészületek alatt elsősorban a szükséges fogorvosi beavatkozásokat érthetjük. Talán már ismert tény, hogy szuvas fogakkal, rossz koronákkal, vagy gyulladt, vérző ínnyel nem vághatunk bele a fogfehérítésbe. Az egészséges íny és fogazat alapfeltétele a fogfehérítésnek.

Bővebb információ: Otthoni fogfehérítés előkészületek


Rendszeres fogmosás fogérzékenységet csökkentő fogkrémmel

A kezelések során tapasztalhattuk, hogy azok a Pácienseink, akik fogápoláshoz egyébként is fogérzékenységet csökkentő fogpasztákat használnak, ritkábban panaszkodnak fogérzékenység kialakulására a fogfehérítés során. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, ha fogfehérítést tervez, inkább ezeket a típusú fogpasztákat részesítsék előnyben.


Fogérzékenység csökkentő gél otthoni használatra

Akik eleve komoly fogérzékenységgel küzdenek, lehetőleg ne válasszák egyik fogfehérítő kezelést sem. Ha mégis megpróbálkoznak otthoni fogfehérítéssel, a fogorvostól kapott fogsínbe első két-három éjszaka még ne a fogfehérítő gélt, tegyék, hanem a kifejezetten érzékeny fogak kezelésére ajánlott fogérzékenység csökkentő gélt. Ez az előkezelés nagyban hozzájárul, hogy a későbbiekben a normál protokoll szerint elkezdett otthoni fogfehérítés nem fog érzékenységet okozni.

A fogérzékenység csökkentésére rendelőnkben az Opalescence márkájú, Ultra Eaz nevű zselét alkalmazzuk.


Behatási időtartam rövidítése

A fogfehérítő gél hatásmaximumát az első két – három óra alatt adja le, utána kisebb intenzitással fehérít. Ezért érzékenyebb fogú pácienseknek sosem javasoljuk az éjszakai hordást, inkább napközben, nyugalmas tevékenységek közben viseljék pár órát, így kevésbé alakulhat ki érzékenység.

Nagyon fontos, hogy étkezés vagy ivás közben a sín nem hordható!


Behatási gyakoriság ritkítása

A legintenzívebb eredmény természetesen akkor várható, ha a sínt fogívenként 6-8 alkalommal, naponta viseljük. Jó eredményt kapunk azonban olyan esetben is, ha egy – egy napot kihagyunk két fehérítés között. Ez a módszer jelentősen csökkenti az érzékenység esélyét. Ügyelni kell azonban arra, hogy a fogfehérítés folyamata alatt színezékeket tartalmazó ételeket, italokat ne fogyassunk, ezek ugyanis az elért eredményt semlegesíthetik.

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés