Fémkerámia korona esetbemutatás 1.

Régi fémkerámia korona cseréje

A tíz, tizenöt évvel ezelőtt, vagy még régebben hagyományos előkészítéssel kialakított koronák és hidak alapvetően fémvázasak voltak, porcelán – vagy műanyag leplezéssel. Ami akkor modern megoldásnak számított, a fogászati technológia fejlődése és az eltelt évek következtében mára kevésbé vonzó látványt nyújthat, így sok esetben már cserére szorul. Ez a kérés nagyon gyakori a fogorvosi rendelőkben. A páciensek igényétől és anyagi lehetőségeitől függően a fémkerámia koronákat vagy új, sokkal jobb minőségű fémkerámia koronára cseréljük, vagy cirkon kerámia fogpótlásra.

A koronák levétele után lehet-e ismét szép, természetes fogpótlást kialakítani?

A válasz: a legtöbb esetben igen, de a biztos válasz elsősorban a korona alatt talált fogcsonk állapotától függ. A régi fogpótlás cseréjekor a fogorvos nem támaszkodhat mindenben a digitális panoráma röntgenfelvételre: a röntgensugarak ugyanis nem hatolnak át a fémvázon, ezért a fogpótlás alatti fogak állapotára csak a régi híd vagy korona eltávolításakor derül fény.

A legtöbb esetben a régi korona eltávolítása után a fogcsonk ismét átcsiszolható, kedvező esetben az ínyhez sokkal kíméletesebb vállas előkészítés alkalmazható. Az új fogcsonkra új esztétikus korona készíthető.

Fájdalommentesen elvégezhető-e a korona cseréje?

Természetesen igen! A korona cseréje minden esetben érzéstelenítésben zajlik, így tökéletesen fájdalommentes. A zsibbadás néhány perc alatt bekövetkezik. Ezutáán az első lépés a régi korona átvágása, majd leemelése. Az eljárás teljesen fájdalommentes. Az eltávolítás után következik a megtalált fogcsonk “felderítése” - milyen állapotban van? van e szuvasodás stb...

Milyen korona típusokra cserélhető le a régi korona?

Az állapotfelmérést követően; páciens és orvosa közösen a páciens igényeinek, harapási és egyéb fogászati viszonyainak megfelelően a ma elérhető többféle fogászati technika közül kiválasztják az új fogpótlást. A leggyakoribb megoldások a fémkerámia koronák cseréjekor az alábbiak:

  • Vállas kialakítású, modern technológiával készített nikkelmetes fémkerámia korona
  • Fémmentes porcelán korona (elsősorban élő fogak esetén)
  • Fémmentes cirkon fogkorona

Vissza lehet e tenni ideiglenesen a régi fogkoronát?

A régi fogpótlások eltávolításához fúrásra szükség van. A régi koronát ugyanis át kell vágni ahhoz, hogy el lehessen távolítani a fogcsonkról. Szerencsére a folyamat a modern, éles és gyors eszközök segítségével gyors és fájdalommentes. Fontos megjegyezni, hogy a régi fogpótlást a fogorvos levágja a fogról, vagyis a régi korona vagy híd visszahelyezésére már nincs lehetőség!

Készül e ideiglenes fogpótlás a csere idejére?

A páciens a régi fogpótlás cseréjének idejére sem marad fog nélkül, mert a régi fogpótlás levétele előtt – amennyiben a régi korona vagy híd épsége megfelelő– lehetőség van lenyomatvételre, aminek alapján a fogorvos elkészíti az ideiglenes koronát vagy hidat, amit a páciens a végleges fogpótlás beragasztásáig viselni tud. Az ideiglenes koronák műanyagból készülnek, és a legtöbb esetben már abban az ülésben felragasztja ezeket a fogorvos a páciensnek, amikor a régi koronák eltávolítása is megtörténik. Így egyetlen napot sem kell borítókorona nélkül lenni!

Mi történik a régi korona eltávolítása után a fogcsonkkal?

A fogorvos megvizsgálja a fogpótlás alatti fogcsonkok állapotát: van-e szuvasodás, kell-e gyökérkezelni, szükség van-e valamelyik fog eltávolítására. Ilyenkor derül fény arra is, hogy van-e lehetőség a fogíny védelme érdekében vállas korona előkészítésre. Amennyiben igen, ez a legmegfelelőbb megoldás, ha a régi, hagyományosan előkészített fogcsonkon vállat alakít ki a fogorvos, így lehetőség van az ínyvédelemre is az új korona mellett.

Előfordul az is, hogy olyan szuvas a fog, hogy a koronai részét már nem lehet megtartani, ilyenkor gyökérkezelést követően csap behelyezésére kerül sor. A fogtechnikai csap esetében is van lehetőség vállas kialakításra.

Hogyan készül el az új modern technológiájú fémkerámia korona?

A végleges beragasztás előtt a fogpótlás tökéletes illeszkedése érdekében lehetőség van vázpróbára. Ilyenkor a fogpótlás fémvázát próbálja be a fogorvos a leendő helyére. A vázpróba során kiderül, hogy a váz úgy találkozik-e a vállal, mint ahogy az a mintán látható; hogy pontos-e a kialakítás; nem billeg-e a csonkon, illetve a szemközti fogakkal történő összeharapáskor van-e hely a porcelán leplezés számára. Ezután a megfelelő fogszín kiválasztása történik, melynek alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán leplezést.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Ideiglenes koronák készítése Tovább az árakra
Fémkerámia koronák készítése Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 85%

Fájdalommentesség 80%

Elért esztétikai eredmény 100%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés