Cirkon korona esetbemutatás 9.

Rések a metszőfogak között

A nagymetsző fogak közti rés - szaknyelven diasthema - eltüntetésének sok lehetősége van. Az első és legfontosabb kérdés, melyet a fogorvosnak meg kell vizsgálnia a fogászati kezelési terv elkészítésekor, hogy miért alakult ki a rés és valóban esztétikailag kedvezőtlen e. Vannak, akiknek kifejezetten jól áll a rés a két nagymetsző fog között, számos amerikai színésznél figyelhetjük meg, de nem is kell olyan messzire menjünk, elég ha megnézzük a bájos francia énekesnő mosolyát, Vanessa Paradise-t. A résesség tehát nem egyértelműen eltüntetendő esztétikai hiba!

Ha azonban a páciensnek a résesség mellett egyéb esztétikai problémája is van, vagy a résesség kifejezetten zavarja, meg kell keresni, hogy milyen lehetőségek vannak annak fogászati esztétikai megoldására:

Résesség megszüntetése fogszabályozással

Ez a résesség megszüntetésének legelitebb módja. Elsősorban abban az esetben javasolt, ha a résesség a fogív más területein torlódással párosul, így a fogíven a fogak a rés “terhére” tökéletesen szépen elrendezhetőek. Ha a fogívben máshol torlódás nincs, úgy a fogszabályozás mellett a legtöbb esetben további esztétikai fogászati beavatkozásokra is szükség van. Ilyenkor a rést a fogszabályozással elsősorban “elosztjuk a felső 4 vagy a felső 6 fog között, így ezekre már sokkal esztétikusabb, harmonikusabb fogpótlás, pl. héj készíthető. A résesség eltüntetésére vagy átszabályozására fix fogszabályozó készülékre van szükség

Résesség megszüntetése Direkt héjakkal

Direkt héjakkal a résesség szintén megszüntethető vagy csökkenthető. Ez a legolcsóbb módja a résesség megszüntetésének. Tudni kell azonban, hogy fogszabályozó előkezelés nélkül lehet hogy túlzottan széles fogakat kapunk, illetve, hogy a dirket héj a felsorolt megoldások közül a leggyengébb, így idővel letörhet, ismét pótolni szükséges.

Résesség megszüntetése porcelán héjakkal vagy porcelán koronákkal

A résesség porcelán héjakkal vagy koronákkal szépen megszüntethető, erős és jó megoldás. Bizonyos esetekben az igazán szép eredmény érdekében fogszabályzó előkezelésre itt is szükség lehet. A porcelán héjak vagy koronák felheleyzését abban az esetben javasoljuk, mikor a fogak épek, vagy csak kicsit tömöttek, azaz túlzottan nagy fogszöveti károsodás nincs.

Résesség megszüntetése cirkon porcelán koronákkal

Cirkon porcelán koronákat akkor választunk a résesség megszüntetésére, mikor a résességen kívül mg egyéb esztétika vagy funkcionális hiány is fent áll. A képen látható páciens is ide tartozik. A résesség mellett ugyanis néhány frontfog még gyökértömött is, elszíneződött, és több helyen szuvasodás vagy fogtömés is látható. Ebben az esetben tehát nem csak a résesség eltüntetése a cél, hanem a gyökértömött fogak hosszú távú védelme is. Ezért ebben az esetben a CAD CAM cirkon fogkoronák felhelyezése mellett döntöttünk.

Mennyi idő alatt készül el a CAD CAM cirkon korona?

A fenti képen négy darab cirkon korona készült. Az első alakom a fogászati állapotfelmérés, melyet egy héttel később egy második konzultáció követett, mikor a lehetőségeket átbeszélték, és a páciens a cirkon koronák mellett döntött. A következő alkalommal kb. 2 órás ülés következett, ekkor történt a fogak vállas előkészítése, a lenyomatvétel, az ideiglenes koronák felhelyezése és a fogínykezelés. Egy héttel később elkészültek a cirkon koronák. Mivel a páciens elégedett volt az esztétikai eredménnyel, így közösen a beragasztás mellett döntöttek. Az össz időtartam az első találkozáshoz képest: 3 hét.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Ideiglenes koronák készítése Tovább az árakra
CAD CAM cirkon koronák Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 75%

Elért esztétikai eredmény 92%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés