Cirkon korona esetbemutatás 6.

Fémkerámia korona cseréje a hagyományos fémkerámia fogpótlások és fogkoronák esetén

Az elmúlt évtizedekben a fémkerámia koronák szinte az egyetlen választható megoldást jelentették a fogorvosok és pácienseik számára, amikor az elülső fogak esztétikai rendbe hozatalát kellett megvalósítaniuk. Mára azonban a helyzet szerencsére nagyon sokat változott! Sokkal esztétikusabb anyagok között válogathatunk. A képen látható páciens jobb felső kettes fogán és az alsó középső metszőfogain fémkerámia koronák vannak. Láthatjuk a fémkerámiára jellemző szürkés íny szélt, mely nagyon kedvezőtlen esztétikai hatást ad, illetve kivehető még szintén jellemző “csempe szín hatás” is. A páciens első két metszőfog tömése elszíneződött. Páciensünk mindig nagyon odafigyelt a fogaira rendszeresen járt fogorvoshoz. Szuvas fogai nincsenek, csak a fogpótlások minősége avult el. Úgy döntött, hogya szituáció megérett a cserére, és a mai esztétikai fogászat egyike kedvenc műfaját, a cirkon fogkoronát választja.

Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor

Számos esetben tapasztalható, hogy a régi fémkerámia koronát még hagyományos fog előkészítéssel készítették elő. Ez teljesen természetes, hiszen a vállas korona előkészítés csak körülbelül 10-15 éve érhető el a fogorvosok számára. Régebben vállas korona előkészítésre a fogtechnikusok még nem tudtak volna olyan precíz fogkoronákat készíteni mint ma. Így amikor egy régi fémkerámia koronát távolítunk el, előfordulhat, hogy a régi hagyományos csiszolás átalakítása nehézségekbe ütközik. Ennél a páciensnél a régi csiszolás mélyen a fogíny alá terjedt, így vállas csiszoláskor is ezt a vonalat kellett követnünk. Ez a fogkorona kis mértékű meghosszabbodását vonta maga után. Még ebben az esetben is inkább a vállas korona előkészítés a választandó megoldás, hiszen mint látjuk a fogkorona ugyan hosszabb lett, de ez esztétikailag nem kedvezőtlen, a fogkorona körül a fogíny feszes egészséges amelyet a vállas korona előkészítésnek köszönetünk. Fontos még, hogy az ideiglenes fogkorona pontosan illeszkedjen, hiszen ha az ideiglenes korona nem illeszkedik megfelelően a vállra, akkor fogínygyulladás alakul ki a kezelés közben. Ez nem kívánatos, hiszen a végleges korona ínyszéli záródásának esztétikai minőségét jelentősen rontja.

Fogászati kezelési lépések:

A kezelési terv elfogadása után, az első lépés a régi fémkerámia koronák eltávolítása volt.A szabaddá vált fogcsonkokat át kellett csiszolni vállas preparálással. A borítókoronák alatt, némely fog régebben gyökérkezelve lett, ilyen fogak esetén röntgennel a gyökértömés és a gyökércsúcs állapotát minden esetben ellenőrizni szükséges. Amennyiben a gyökérkezelés nem megfelelő vagy gyökércsúcson gyulladás jelei mutatkoznak, úgy még abban az esetben is érdemes a gyökértömés cseréjét elvégezni, ha a fog a páciensnek panaszt nem okoz. Ha ezt nem tesszük meg, azza a gyökértömést nem frissitjük fel, nem javítjuk ki, és később a fog mégis panaszt okoz, akkor később ezekre a kezeléskre már csak a szép új korona levételével lehet sort keríteni. A fogkoronák előkészítése után ideiglenes koronák készültek, melyek segítségével a kezelés ideje alatt a páciens teljes értékű életet élhetett, nem kellett szabadságot kivennie. A kezelés teljes időtartama kb. 3 hét volt.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Ideiglenes koronák készítése Tovább az árakra
Gyökérkezelések Tovább az árakra
CAD CAM cirkon koronák Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 85%

Fájdalommentesség 85%

Elért esztétikai eredmény 100%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés