Cirkon korona esetbemutatás 4.

CAD-CAM cirkon fogkorona szakítószilárdsága

Hölgypáciensünk nem szerette a különböző színű és formájú fogait. Egységes, egészséges, szép mosolyra vágyott. A kezelési tervben porcelán koronák szerepeltek alternatív megoldásként a cirkon koronák mellett. A porcelán koronák csodálatosan szép, élethű fogászati megoldást jelentettek volna, azonban ezek teherbírása kisebb, mint a cirkon koronák teherbírása. Mivel hölgy páciensünk fogkopása is jelentős, ezért a fogorvosával közösen, inkább a cirkon koronák mellett döntöttek. A cirkon koronák szakítószilárdsága kiváló, ilyen esetben tehát ez egy tartós és esztétikailag is megfelelő megoldást jelent.

Porcelán korona vagy cirkon korona

Sok páciensünk teszi fel ezt a kérdést: Mi a lényegi különbség a cirkon porcelán korona és a teljes porcelán korona között? A cirkon korona vázát a kemény, fémmentes, fogszínű cirkon váz képezi, mely miatt a cirkon korona szakító szilárdsága, keménysége, teherbírása sokkal nagyobb, mint a teljes porcelán koronáké. A teljes porcelán koronának ugyanis nincsen váza! A váz nélküli porcelán korona hátránya a cirkon koronával szemben tehát az, hogy kevésbé erős, ezért olyan pácienseknél ahol a fogkopás, illetve a rágó terhelés jelentős, ez a fogkorona típus nem javasolt. Mivel a cirkon porcelán fogkorona sokkal erősebb, ezért fogkopások esetén, erős rágás, megsüllyedt harapás, mély harapás esetén is kiváló és tartós megoldást jelent. A porcelán korona előnye a cirkon fogkoronákkal szemben pedig az, hogy mivel nincs semmilyen váz a porcelán alatt, ezért a fényt ugyan olyan természetesen engedi át mint a saját fogzománc! Ennek jelentősége abban áll, hogy emiatt a tulajdonsága miatt a porcelán korona a leginkább élethűen utánozni képes a természetes fogakat.

Fogászati kezelési lépések:

A kezelés legelső lépése a precíz fogászati tervezés. Ennek során fontos, hogy a fogorvos maximálisan felmérje páciensek esztétikai igényeit és hosszú távú elvárásait. Csak abban az esetben lehetséges a páciens számára tökéletesen elfogadható és megelégedésre méltó eredményt létrehozni, amennyiben már a kezelési terv tökéletesen megbízhatóan visszaadja a páciens számára az elvárásait. A képen látható pácienseknél a kezelési tervezés során dönteni kellett a cirkon fogkorona vagy a porcelán korona között mivel a porcelán korona valamivel szebb, míg a cirkon korona valamivel tartósabb. A fogászati szituáció szerint mindkét korona típus választható lett volna, ilyenkor a páciens elképzelése, igénye a döntő. Mivel a páciensnek fogkopása, erős rágása van ezért végül a cirkon koronák mellett döntött. Fontos, hogy a páciens pontosan tudja az előnyöket és a hátrányokat így nem érheti meglepetés a kezelés befejezésekor. Amikor eldőlt a kezelési terv, az első feladat mindig a szuvas fogak ellátása. A szuvas fogak ellátásáre abban az esetben is szükség van, ha azokra korona kerül. A szuvasodásokat el kell látni, az elpusztult fogzománcot el kell távolítani, a fog sebeket be kell tömn,i a fogakat fel kell építeni  és csak ezek után következhet a fogászati lenyomat és a cirkon koronák elkészítése. Páciensünk esetében egészséges fogínyt találtunk, ezért a kezelések előtt fogkő eltávolításra nem volt szükség. Ez sok páciens esetén sajnos nem valósul meg, így a legtöbb esetben a kezelést fogkő eltávolítással kezdjük. A fogszuvasodások ellátása után a páciens részére ideiglenesen koronákat készített a fogorvos. Az ideiglenes koronák elkészítése is döntő jelentőségű, hiszen ezeknek is pontosan illeszkedniük kell, csak ebben az esetben valósítható meg a fogíny tökéletes védelme. A koronák előkészítése természetesen vállas fog előkészítés, amely fog előkészítés tökéletesen megvédi a fogínyt a későbbi gyulladásoktól. A kész cirkon koronák felhelyezésére a fogak előkészítése utáni héten került sor. Páciensünk kérte a fogszín kismértékű mdosítását, mely néhány napot még igénybe vett. A fogászati kezelést a páciens 100%ra értékelte.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése és elfogadása Tovább az árakra
Ideiglenes koronák készítése Tovább az árakra
CAD CAM cirkon koronák Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Budapest_Dental_Fogaszat_Paciense-Mária-portre

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 85%

Fájdalommentesség 90%

Elért esztétikai eredmény 82%

Elért rágófunkció 100%

PÁCIENS VIDEO

Nem elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés